Británie: Downing Street potvrdila, že Dolní sněmovna bude suspendována od pondělí večer do 14. října

9. 9. 2019

čas čtení 4 minuty
Aktualizace, pondělí 18.25:

- Zákon který zabraňuje divokému brexitu dne 31. října byl uveden v platnost.
- Předseda Dolní sněmovny John Bercow, který posílil pravomoce parlamentu a řadových poslanců vůči vládě, odchází 31. října.
- Předeseda parlamentu John Bercow dovolil debatu a hlasování o rezoluci konzervativního vzbouřence Dominica Grieva, aby byla Johnsonova vláda donucena zveřejnit všechny tajné analýzy o dopadu brexitu a veškeré komunikace o rozhodnutí suspendovat parlament na pět týdnů:

- Vznikly spekulace, že by Johnson mohl realizovat brexit do konce října, kdyby omezil irskou podmínku jen na Severní Irsko, tedy kdyby připustil, aby Severní Irsko i nadále respektovalo regulační a daňový režim Evropské unie. Tím by vznikla hranice mezi EU a Británií až v Irském moři, mezi Irskem a hlavním britským ostrovem. Proti tomu zuřivě vystupovala fundamentalistická protestantská severoirská strana DUP, na jejíž podpoře závisela vláda Theresy Mayové. Johnson však přišel o svou většinu v parlamentě a DUP už ho nezachrání - ztratila svou moc a roli.


* * *

- Soudy odmítly prohlásit suspendování parlamentu za protizákonné. Je to prý politické rozhodnutí, k němuž jim nepřísluší se vyjadřovat. Je to nejdelší suspendování parlamentu v moderní historii, uprostřed největší politické krize od války:


- Ve středu měl Johnson v parlamentě svědčit o svém pokroku v "jednání" o brexitu. Nebude se muset zodpovídat, upozornil labouristický poslanec Hillary Benn.

Vedoucí představitelé opozičních stran zdůraznili, že v pondělí před uzavřením parlamentu neschválí datum všeobecných voleb, dokud nebude brexit odložen:



- Johnson navštívil v pondělí dopoledne irského premiéra Varadakara v Dublinu. Zatímco žvanil, Varadakar ho velmi jasně varoval, že i po vypadnutí z EU bude muset Británie okamžitě zahájit vyjednávání o problémech, které odmítá řešit. Komuniké z jednání konstatovalo, že mezi oběma stranami zůstávají "podstatné rozdíly".

- Johnson znovu tvrdil, že nezažádá o odložení brexitu, jak to nyní od něho vyžaduje zákon.

- Televize Sky News zjistila, že kdyby se teď konaly volby, Johnson dopadne hůř než Theresa Mayová v roce 2017, kdy se jí nepodařilo získat parlamentní většinu. Zjistil to tajný průzkum Downing Street. Konzervativci by získali jen asi 295-300 poslaneckých křesel:



Nigel Farage se rozčiluje, že Johnson znovu mluvil v pondělí ráno v Dublinu o "dosažení dohody s EU". Podle něho je jedině možné "rozvázání všech svazků s EU". Varadakar varoval, že nic takového možné není, že Británie okamžitě přileze s prosíkem o nové jednání.




0
Vytisknout
7092

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2019