Noc z pondělí na úterý: Dolní sněmovna rozpuštěna v hněvu a v chaosu

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Úterý ráno: Uzavřená Dolní sněmovna:



Během noční ceremonie suspendování parlamentu na pět týdnů uspořádali opoziční poslanci protest. Přinesli do sněmovny nápisy "SILENCED", "UMLČENI" a skandovali je během rituálu suspendování parlamentu:



Několik poslanců se také účastnilo na potyčce nedaleko křesla předsedy parlamentu, když se pokoušeli mu zabránit, aby je opustil a odebral se do Horní sněmovny k dalšímu kroku suspendování parlamentu.

 
Opoziční lavice v parlamentu skandovaly "Hanba vám!" když vládní poslanci z parlamentu odcházeli. Labourističtí poslanci, kteří zůstali sedět na svých lavicích po odchodu vládních poslanců a předsedy parlamentu, zpívali písně Jerusalem a Bread of Heaven:



K chaosu došlo v časných ranních hodinách v úterý, po silně dramatickém dni, kdy Boris Johnson prohrál po šesté v šesti dnech parlamentní hlasování a John Bercow oznámil, že odchází dne 31. října ze své funkce předsedy parlamentu.

Parlament skončil kolem třetí hodiny ranní českého času, kdy se opoziční poslanci postavili do fronty, aby odcházejícímu předsedovi Bercowovi potřásli rukou.

Chaosem vyvrcholil den plný zloby v parlamentě, kdy zákon, schválený na poslední chvíli Dolní sněmovnou, zakazující Johnsonovi realizovat divoký brexit, vešel v platnost.

Johnsonovi se v parlamentě v pondělí večer také nepodařilo prosadit konání všeobecných voleb dne 15. října. Opoziční poslanci se v této věci zdrželi hlasování a Jeremy Corbyn zdůraznil, že nedovolí, aby jeho strana "skončila v pasti připravené tímto premiérem".

Parlament také hlasoval v poměru 311 ku 302 hlasům pro požadavek, aby Johnson zveřejnil dokumenty tzv. Operace Yellowhammer, s podrobnostmi o plánech vlády pro případ divokého brexitu, poté z prozrazené verze ze srpna vyplynulo, že hrozí nedostatek potravin a léků. Tato rezoluce, předložená bývalým konzervativním poslancem Dominicem Grievem, také požaduje zveřejnění veškerých komunikací týkajících se přípravy suspendování parlamentu. Vláda konstatovala, že se proti tomu bude bránit u soudu.

Podobnosti v angličtině ZDE

 


 

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2019