"Telefonují vaší rodině, přitom vás bijí, aby z ní dostali peníze"

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Amnesty International: Tohle je chvíle, kdy se očekává, že budete do smrti vděční. Ale tato "záchrana" ve Středozemním moři není tím, jak vypadá. Zachránce se stal věznitelem. (Muž mlátí uprchlíka.) Tento libyjský záchranný člun se stal vězením. A bezpečnost není jejich prioritou.

Varování organizace Sea Watch: "Libyjské pobřežní stráži! Libyjské pobřežní stráži! Táhnete jednoho muže v moři! Zabíjíte ho!"

Během "záchranné operace" zaznamenané na tomto videu zahynulo až 50 lidí.

Tak jsme tu loď vystopovali - k italské vládě.

Která uzavřela s libyjskou vládou dohodu o uzavření námořní cesty do Evropy. Vedoucí evropští politikové to všichni schválili.

"Funguje to."

Na italské pláže připlouvá o 67 procent méně lidí.

Avšak migranti a uprchlíci jsou odváženi zpět do Libye, kde jsou v masovém měřítku vězněni, mučeni, a vydíráni pro peníze.

Tito vězni se stali zbožím.

"Byli mě gumovou hadicí, protože chtěli peníze, jinak mě nepustí. Oni zatelefonují [vaším mobilem] vašim příbuzným a bijí vás, aby vaše rodina poslala peníze."

EVROPSKÉ VLÁDY TOHLE VŠECHNO VĚDÍ

OSTATNÍ BY TO MĚLI VĚDĚT


Amnesty International



* * *


Z právě zveřejněné analýzy Amnesty International vyplývá, že rozbitá migrační strategie Evropské unie ohrožuje životy tisíců uprchlíků a migrantů tím, že předává pohraniční kontrolu libyjským úřadům a tím, že snížila hlídkování vlastního námořnictva.
 



Rozhovor Britských listů 236. Je české školství ve věku umělé inteligence zaseknuté v roce 1780?

6. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta



O problémech zastaralého českého školství na prahu automatizační revoluce hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík se středoškolským učitelem Jakubem Žytkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

2. srpna 2019 roztálo v Grónsku 2,5 miliard tun ledu

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty



Mezinárodní měnový fond letos odhadl, že fosilní paliva jsou v současnosti dotovány státy každoročně částkou 5,3 bilionů dolarů.


V Grónsku je v ledu blokováno 8 procent vody na této planetě. Až všechen led roztaje, hladiny moří se tím zvýší o 6 a půl metru.

V Grónsku taje každou vteřinu (!) 8500 tun ledu, upozorňuje klimatolog William Cogan v reportáží Alexe Thomsona pro Channel 4 News ze západního Grónska.



Moderátor: Jsou demokratické vlády vůbec schopné zavést takové změny, aby se zastavilo globální oteplování?

Autor knihy Neobyvatelná země David Wallace-Wells: Myslím si, že to možné je, a že vlády ve světě, které se v poslední době chovají v této věci nejlépe, jsou demokratické vlády. Existuje ale linie myšlení, zejména na levici, že může existovat určitá hodnota v autokratičtějším přístupu. Znamenalo by to, že by vlády měly převzít kontrolu nad průmyslem a přeorganizovat ho. Ale také, tak jak vládne v Číně Xi Jin Ping, je to diktátor, je možné, že máme-li se vyhnout opravdu katastrofálnímu globálnímu oteplení, budeme potřebovat trochu autokratičtější vlády, než jaké máme dnes, a možná ještě něco dokonce děsivějšího.

Moderátor: Jenže po celém světě je dnes celá řada autokratických, děsivých vlád, které dělají přesný opak! Jaký má smysl, abychom proti globálnímu oteplování dělali něco my, nejedli maso, dělali to, co je zapotřebí, když prezident Bolsonaro nechává vypalovat amazonské deštné pralesy, a Čína otevírajících jeden uhelný důl za druhým?

David Wallace-Wells: To je obrovský problém. Pro mě je nejděsivější na celé této věci celková geopolitická situace. Dovedu si představit, že vlády v Británie či v USA začnou relativně velmi brzo omezovat své emise. Politika tam směřuje. Avšak existuje ten opravdu zrůdný problém společné akce na geopolitické úrovni, kdy všechny jednotlivé státy, snad kromě USA, Číny a Indie, přispívají uhlíkovými emisemi tak minimálně, že si říkají, že na tom nezáleží, když nic proti globálnímu oteplování nedělají. Protože i kdyby eliminovaly veškeré své emise, budou žít pořád ve stejném klimatu, pokud proti oteplování nezačne něco dělat celý svět.

Moderátor: Jestliže chceme něco udělat proti globálnímu oteplování: Popište mi, jak budeme muset žit?

David Wallace-Wells: Mezinárodní měnový fond letos odhadl, že fosilní paliva jsou v současnosti dotovány státy každoročně částkou 5,3 bilionů dolarů. Abyste si uvědomili, co to znamená. Je možné neutralizovat veškeré uhlíkové emise na světě - to znamená, že bychom mohli dál žít úplně stejně jako teď, aniž bychom vypouštěli jakýkoliv uhlík do atmosféry - investicemi do nové technologie zachycování a ukládání uhlíku - odstraňování uhlíku z atmosféry - za celkovou částku asi 3 bilionů dolarů ročně. Ten odhad je z mnoha ohledů komplikovaný - není spolehlivý - pravděpodobně nedokážeme zachycovat a ukládat uhlík v takovém objemu - avšak uvědomme si, do jak velké míry my dotujeme podniky, které ničí planetu, namísto toho, abychom ty dotace přesunuli do výzkumu a vývoje nových technologií, které by nám umožnily na této planetě žít ve větší prosperitě. Je to velmi ilustrativní kontrast.

Kdyby světové vlády opravdu zrušily své dotace podnikání v oblasti fosilních paliv - a ten průmysl na těch dotacích závisí pro své přežití - a namísto toho přesunuly tyto peníze a tento politický kapitál do realističtějšího způsobu života na této planetě, nemyslím si, že naše spotřebitelská situace by se v zemích, jako jsou Spojené státy či Británie musela příliš změnit.

Moderátor: Pokud existuje jeden obraz, který dokáže lidi dostatečně vyděsit, aby začali něco dělat, jaký je to obraz?

David Wallace-Wells: Pro mě to jsou divoké požáry v Kalifornii. Hrůza, když si představujete, že váš vlastní dům skončí v plamenech, a šlo o rezidence mnoha bohatých lidí, slavných lidí, a to naučilo svět, že tohle je hrozba, která nediskriminuje. Samozřejmě, že lidé na globálním jihu budou postiženi silněji, ty země trpí už teď, ale je to také hrozba, která postihne všechny a změní určitým způsobem život nás všech, pokud rychle nezměníme kurs.

Johnson v Británii záměrně normalizuje chaos

12. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Foto: Poradce Borise Johnsona, psychopat Dominic Cummings  


Musíme nyní překročit hranice stranickopolitické loajality a demografických rozdílů a vysvětlovat lidem tváří v tvář: To, co prožíváme, není normální, ani náhodné. Je to záměrně vyvolávaný chaos.


V ostře varovném článku, aktuálním i pro poměry v České republice, argumentuje britský ekonomický a politický komentátor Paul Mason, že nejdůležitější v nynější situaci je vystoupit z vlastní sociální bubliny a osobně hovořit s lidmi, kteří věří v nebezpečné iracionální nesmysly. Je to nesmírně obtížné, ale je to jediný možný způsob jednání proti blížící se katastrofě. I v ČR, poznamenává Jan Čulík.

Minulou sobotu, snad poprvé v historii, skandovali neofašisté jméno současného britského premiéra. Ve vládní čtvrti Whitehall, někteří v opilosti, útočili náhodně na demonstranty proti brexitu, řvali do tváří novinářů a nakonec, nevyhnutelně, zaútočili na policii.

Podporou ultrapravice si Boris Johnson zahrává s ohněm

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Poprvé v britské historii má Británie premiéra, jehož ultrapravice považuje za svého předáka. Minulou sobotu útočili ve Westminsteru ultrapravicoví násilníci na stoupence setrvání Británie v Evropské unii a na levicové aktivisty a skandovali: "Pověsíme vás každého na lucernu!" a "Milujeme tě, Borisi!"  Uvězněný podvodník a násilník Tommy Robinson vyhlásil "My podporujeme Borise!" a požadoval, aby Boris Johnson ostře zaútočil na vzbouřenecké poslance v Konzervativní straně a na labouristické "zrádce", zatímco jeden z jeho klíčových spojenců rozšířil videoklip Borise Johnsona s titulky "Lidový premiér!" a "Parlament proti lidu!" a doprovodil to fotbalovým skandováním "Boris za Anglii!" píše Owen Jones.

Pád Johna Boltona aneb Po mně potopa

12. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Politický pád jestřába Johna Boltona je tou nejlepší zprávou, jaká za poslední necelé tři roky z Bílého domu přišla. Ačkoli je radost a úleva nepochybně na místě, nejnebezpečnější muž Trumpovy administrativy (a podle mého soudu nejnebezpečnější politik vůbec) za sebou po 17 měsících usilovného torpédování jakýchkoliv diplomatických snah Bílého domu - dá-li se tak chaotická agenda Trumpova Bílého domu vůbec nazvat - zanechal obrovskou paseku. Nadto je téměř zázrak, že Washington kvůli boltonovskému pletichaření nezabředl do další ničivé války.


Evropský parlament ostře kritizuje zacházení s občany EU v Británii

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Evropský parlament se chystá ostře kritizovat zacházení s občany EU v Británii. Odmítne ratifikovat jakoukoliv dohodu, která nebude obsahovat irskou podmínku a ustanovení, která zaváží Británii, aby po brexitu dodržovat evropské normy.

Tyto podmínky jsou součástí rezoluce, o níž bude Evropský parlament hlasovat příští týden. Rezoluce obsahuje celou řadu znepokojení ohledně chování vlády Borise Johnsona. Evropský parlament má právo vetovat jakoukoliv dohodu, kterou EU uzavře s Británií.

Odborový svaz britských státních úředníků Johnsonovi: Nenuťte nás porušovat zákon

12. 9. 2019

čas čtení 4 minuty


Vysoké státní úředníky by vláda Borise Johnsona mohla nutit, aby porušovali zákon, a mohli tak být trestně stíháni, pokud budou nuceni pomáhat Borisi Johnsonovi porušit zákon zakazující divoký brexit, který přijala Dolní sněmovna, varoval jejich odborový svaz.

Písemně požádal Borise Johnsona o veřejné ujištění, že vláda nebude požadovat od státních úředníků, aby porušovali zákon předpisy britské státní služby.

Dave Penman, generální tajemník odborového svazu státních úředníků FDA písemně varoval Borise Johnsona, že tvrzení úřadu premiéra, že Johnsonova vláda bude ignorovat zákon schválený parlamentem vyvolává mezi britskými státními úředníky zvýšené znepokojení.

Tři skotští soudci: "Hrdinové lidu!"

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

4. listopadu 2016 zaútočil ultrapravicový anglický list Daily Mail na soudce, kteří rozhodli, že o brexitu musí mít konečné slovo Dolní sněmovna, neboť Británie je zastupitelská demokracie. Hystericky probrexitový list Daily Mail je stalinsky označil za "nepřítele lidu".

K tomu se ve čtvrtek odkazuje skotský deník The Scotsman, který naopak na své titulní stránce označuje tři skotské soudce, kteří rozhodli, že Johnsonovo suspendování Dolní sněmovny na pět týdnů je protizákonné, neboť Johnson lhal královně o důvodu tohoto suspendování, za "Hrdiny lidu":


Čtvrteční Daily Mail nalezl opravdu skandální špínu na tři skotské soudce, kteří vydali verdikt, že suspendování Dolní sněmovny je protizákonné. Ukazuje se, že jeden z nich "miluje Francii"! Druhý "miluje jazz" a předpověděl, že uskutečnit brexit "bude obtížné".  Skandální!!


Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


6134

Štokrdle

12. 9. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta

Chápu, že lidské počínání odjakživa stojí na jakési trojnožce. Děda říkával štokrdle. Jedna noha je environmentální (chcete-li příroda), druhá ekonomická (vlastně výroba a prodej) a třetí sociální (samozřejmě včetně zdravotnictví).

Tak jako u mnoha jiných seslí může být noh více, ale už na uvedených třech, pokud mají správnou délku, pevnost a směr (tedy jsou bytelné) může sedět bez obav třeba mamina v devátém měsíci nebo sekáč, když klepe kladívkem kosu.

Zmizí kolem železnic zbytečně statisíce stromů? Poslanci projednají katastrofální novelu zákona o drahách

12. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva Arniky – Centra pro podporu občanů

ČR by měla stromy vysazovat, ne kácet!!!

PRAHA – V kritickém ohrožení jsou statisíce stromů, vzácní živočichové a rostliny i cenná příroda chráněná v rámci evropské soustavy Natura 2000. Pozměňovací návrhy zákona o drahách, o kterých v těchto dnech jednají poslanci, umožňují plošné kácení kolem železnic bez ohledu na to, zda stromy skutečně ohrožují železniční dopravu. Nově by nebylo potřeba jakéhokoliv povolení, ani oznámení orgánům ochrany přírody. Arnika proto oslovila zcela všechny poslance, aby plány nesmyslného ničení české přírody zastavili.

Dopis, kterým Arnika vyzvala poslance, aby zamezili přijetí pozměňovacích návrhů, je přílohou této tiskové zprávy.

Proč pohrdám tzv. citačními indexy

12. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ve vědě dlouho převládá názor, že vědecká hodnota vaší práce se pozná podle toho, jak moc je citována jinými vědci (tzv. citační index). V Nature občas čtu argumenty, které míří proti tomu. Například jednou (v editorialu „Experts still needed“) redakce tohoto časopisu srovnávala dva články, které publikovala: jeden technický, povrchní, druhý fundamentální.

Ten fundamentální nebyl prakticky vůbec citován ve srovnání s tím povrchním. Podle redakce to není nic překvapivého a důvodů může být hodně. Např. jinak budou citovány články, které přinášejí nějaký okamžitý technický pokrok v nějaké metodě, kterou využívá široký okruh vědců, jinak budou citovány články, které přinášejí něco, co se v době publikace jeví jako divné a nesrozumitelné i pro, a právě pro, odborníky v dané oblasti a co později vstoupí do učebnic jako revoluční poznatek.

Netanjahu se s Íránem přepočítal: Čína na Blízkém východě posiluje

12. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je jedním ze světových hráčů, kteří Donalda Trumpa tlačili k tomu, aby odstoupil od jaderné dohody s Íránem. Trump poté na Írán uvalil nejtvrdší sankce, jaké kdo může uvalit vyjma válečného období. Americký prezident po celém světě zastrašoval jiné země, aby přestaly kupovat íránskou ropu a hrozil miliardovými pokutami proti všem firmám, které obchodovali s Íránem, píše odborník na Blízký východ Juan Cole.

Studie: Elektrárny na zemní plyn budou do roku 2035 převálcovány solární a větrnou energií

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Elektrárny na zemní plyn, které v minulosti převálcovaly ekonomiku založenou na těžbě uhlí, patrně čeká podobný osud, protože budou nahrazeny obnovitelnými zdroji energie a výrobou baterií. S tímto poznatkem přichází studie, kterou vydala výzkumná organizace Rocky Mountain Institute.

Do roku 2035 bude výstavba 90 procent plánovaných elektráren ve Spojených státech nákladnější než budování nových větrných a solárních farem vybavených úložnými bateriovými systémy. Celkem rychle dojde k tomu, že zemním plynem poháněné elektrárny, jejichž výstavba se teprve plánuje, se stanou nerentabilními ještě dříve, než je jejich majitelé splatí.

Zlepší se nyní vztahy mezi USA a Íránem?

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Takové zamyšlení k tomu, proč Trump nakonec vyhodil Johna Boltona.

Trump potřebuje diplomatický úspěch ještě před volbami, které se konají příští rok.

Afghánské rozhovory nevyšly, žádné výhledy na smlouvu se Severní Koreou, Čínou nebo Izraelem/Palestinou, takže Írán je poslední naděje.

Ale proto musel být Bolton propuštěn, píše na Twitteru analytik Trita Parsi.


Íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na propuštění Johna Boltona oznámil, že Spojené státy by se měly distancovat od "válečných štváčů". "Íránská politika vzdoru se nezmění, dokud na nás nepřítel (míněno USA) bude vyvíjet tlak," cituje íránská agentura Tasnim Rúháního. Tento tlak zahrnuje ochromující sankce, které mají zastavit veškerý íránský export. Írán znovuzavedení sankcí označil za "ekonomický terorismus".

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo ihned po Boltonově propuštění prohlásil, že Trump by se s Rúháním mohl setkat při nadcházejícím setkání OSN - ovšem bez žádných podmínek. Íránci ale chtějí zasednout k jednacímu stolu teprve ve chvíli, kdy budou zrušeny ekonomické sankce. Avšak Bílý dům v den, kdy byl Bolton propuštěn, uvalil na Írán další sankce.

Bližší informace ZDE

Jemen: Rozhovory mezi Američany a Húsii by mohly vést ke konci války

12. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Americká vláda tvrdí, že se účastní rozhovorů s jemenskými povstalci Húsii, ale šance na úspěch jsou nejisté. Podle Davida Schenkera z amerického ministerstva zahraničí se Bílý dům pokouší ukončit válku v Jemenu. USA se snaží dospět ke vzájemné dohodě s húsijskými povstalci – k dohodě, která by tento válečný konflikt mohla ukončit.

Po letech bezvýhradné podpory saúdskoarabské koalice se americká vláda tímto způsobem snaží zvýšit šance na znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Brexit: Zápletka se ještě víc zhušťuje - soud ve Skotsku prohlásil suspendování londýnského parlamentu za nezákonné

11. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Odvolací soud rozhodl, že příkaz suspendovat parlament je "neplatný", ale nevydal příkaz, aby se poslanci do Dolní sněmovny vrátili

Aktualizace: Johnsonova vláda odmítla svolat parlament, dokud Nejvyšší soud nerozhodne o jejím odvolání proti verdiktu skotských soudců. Mluvčí Johnsonovy vlády odmítl tvrzení, že jsou "skotští soudci [proti brexitu] zaujatí", což ve středu proti nim vyvolalo poněkud hysterickou reakci brexitérů poté, co to napsal na Twitteru bulvární probrexitový deník The Sun. Britský ministr spravedlnosti Robert Buckland se plně postavil za nezávislost skotských soudců.


* * * 


Odvolací soud ve Skotsku rozhodl, že rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament je nezákonné.

Tři soudci, jimž předsedaů lord Carloway, nejvýznamnější soudce ve Skotsku, zrušil předchozí rozhodnutí, že soudy nemají pravomoc zasahovat do premiérova rozhodnutí suspendovat parlament, protože je politické.

Robert Mugabe byl kdysi levicovým hrdinou. Čemu se můžeme naučit z jeho pádu do tyranie?

11. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Pokud se demokracie něčemu naučily, je to lekce, že jeden muž nebo žena řídící zemi po dekády je model, který nikdy nefunguje, napsal Will Hutton. Charismatičtí lídři, kteří se dostali k moci díky boji se starým režimem, si mohou udržet moc i navzdory slábnutí charismatu jedině tak, že stále více utahují šrouby. Vyzyvatelé typicky ztělesňující nějakou kombinaci čerstvých idejí, nových sociálních sil a touhy skoncovat se zneužíváním, jsou drženi při zemi s využitím stále odpornějších prostředků.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Úsměv syfilitikův aneb KLIMAkterium civilizace

11. 9. 2019 / Kamil Kuběna

čas čtení 7 minut


Upozornění čtenáři: Absence exaktních dat je v této úvaze nahrazena nevyváženým mixem fatalismu a naivní utopie, čímžto by neměla být brána ani jako studie, ani jako návod, či dokonce jako manifest, ale jako pouhopouhé zamyšlení.


V ponuré atmosféře nemocničního pokoje se opět rozprostřelo ticho. Ostatně stejně jako je tomu po většinu času, který jako by v těchto místech přestal plynout. Přes zatemnělá okna pacient jen stěží rozezná den od noci, pátek od neděle, léto od zimy. Od života smrt. Na ticho je však pacient zvyklý, svým způsobem ho uklidňuje, dává mu totiž největší dar, jaký může být člověku darován, totiž pocit, že se nic neděje. Tedy naději.

Je to s debatou o klimatu opravdu tak jednoduché?

11. 9. 2019 / Vladimír Wagner

čas čtení 9 minut

 


Ve svém nedávném příspěvku Bohumil Kartous popsal svůj názor na průběh debaty o klimatických změnách v Česku. V jeho pojetí je to velice jednoduché. Na jedné straně pokroková mládež a na druhé staří zaostalí hlupci. Realita ovšem je podle mého názoru daleko složitější.

Zdá se mi, že kampaň, které je Greta Thurnberg symbolem, má řadu problematických aspektů. Ty můžou způsobit, že z hlediska snahy o zlepšení ochrany životního prostředí a snížení emisí se může stát do značné míry kontraproduktivní. Své obavy i prosby ke studentům jsem podrobně popsal v článku, jehož odkaz se objevil v diskuzi pod článkem Bohumila Kartouse. Tam se také k němu objevila řada příspěvků.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Kdo zvítězí v nové studené válce?

11. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Příliš mnoho lidí na Západě dnes zapomíná, že první studená válka byla soubojem myšlenek. Místo toho předpokládají, že se vše točilo kolem ekonomiky, píše ruský sociolog a komentátor Igor Ejdman. A proto nevidí, že nová studená válka je také válkou myšlenek, která bude vyhrána nebo prohrána na tomto základě, nikoliv jako prostý výsledek odlišných produkčních údajů.

V USA pracují na obraně proti hypersonickým raketám

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Ministerstvo obrany USA pracuje na koncepci Valkyrie určené k získání prostředků pro stíhání hypersonických zbraní protivníka. Společnosti Lockheed Martin, Boeing a Raytheon uzavřely kontrakt s Agenturou pro protiraketovou obranu (MDA), který vstoupil v platnost 3. září a jeho platnost trvá do 2. května 2020.

Britští poslanci bojující proti divokému brexitu se chtějí vrátit k dohodě Theresy Mayové a uspořádat druhé referendum

11. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Britští poslanci, usilující o to zabránit divokému brexitu, zkoumají možnosti, jak přinést do parlamentu  v druhé polovině října znovu určitou verzi třikrát odmítnuté dohody Theresy Mayové o brexitu a pokusit se v té době také uspořádat o jeho schválení referendum.

Poslanci hodlají strávit nadcházející týdny snahou vrátit do parlamentu dohodu Mayové - s doplněnými ústupky Labouristické straně. Stále větší počet poslanců prý nyní podporuje tuto myšlenku, spojenou s druhým referendem o brexitu. Údajně tento plán nyní podporuje až padesát poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Netanjahu chce anektovat Západní břeh Jordánu, vyhraje-li příští týden volby

11. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Benjamin Netanyahu oznámil, že anektuje velké části okupovaného palestinského území, pokud bude příští týden znovu zvolen. Znamenalo by to ukončení veškerých nadějí, že kdy vznikne palestinský stát.

Izraelský premiér řekl v úterý, že hodlá trvale anektovat až třetinu Západního břehu a naznačil, že to Washington schválil.

Činitel Bílého domu konstatoval, že nedošlo ke změně v americké politické strategii vůči Izraeli.

Netanyahu bojuje o své politické přežití a jeho příslib anektovat Západní břeh se interpretuje jako pokus aktivizovat jeho ultrapravicovou voličskou základnu.


Xenofobní Maďarsko stárne. A bude to jenom horší

11. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Podle nedávné studie provedené Maďarským centrálním statistickým úřadem (KSH) se poměr ekonomicky neaktivních obyvatel k ekonomicky aktivním bude v následujících letech výrazně zhoršovat. Analýza také poukazuje na fakt, že s dramatickým nárůstem podílu starších lidí a pokračujícím poklesem porodnosti bude Maďarsko čelit nezměrně obtížným dlouhodobým výzvám, informuje Péter Cseresnyés.

Důležitější než starost strejců o porodnost mladých žen

10. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Česká "nereakce" na strategické důsledky trumpismu: "Osmičkové" krize jako indikátor

10. 9. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Americký prezident Donald Trump, za jehož zvolení se notně zasadila Ruská federace ZDE (mj. prostřednictvím faktické "front organization" ZDE označované jako Wikileaks ZDE), před několika dny pozastavil vojenskou pomoc Ukrajině ZDE - a následně také převedl prostředky z fondu určeného k posílení evropské obrany na výstavbu protipřistěhovalecké zdi na mexické hranici ZDE.

O vítězství demokracie nad komunisty

10. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Včera na Českém rozhlase Plus jsem slyšel hned několik, samozřejmě vzájemně rozporných, komentářů k průzkumu preferencí politických stran a hnutí, zveřejněném v Otázkách V. Moravce. Při vší úctě ke společnosti Kantar CZ, která průzkum dělala, nepovažuji prázdniny za vhodný čas pro takovou činnost. Lidé jsou v cizině, na chatách atd. Proto jsem všechny prázdninové průzkumy dosud ignoroval.

Donald Trump vyhodil Johna Boltona z funkce poradce pro národní bezpečnost

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Prostřednictvím Twitteru: 

Donald Trump: Informoval jsem včera večer Johna Boltona, že jeho služeb už není v Bílém domě zapotřebí. Silně jsem nesouhlasil s mnoha jeho návrhy, stejně jako jiní ve vládě, a proto jsem Johna požádal, aby odstoupil, což učinil dnes dopoledne. Děkuji Johnovi velmi za jeho služby. Jmenuji nového poradce pro národní bezpečnost příští týden.

Trumpovy explozivní tweety byly zveřejněny ani ne za hodinu poté, co bylo oznámeno, že Bolton vystoupí na tiskové konferenci. Bolton sám přispěl k zmatku, vyjádřil se, že v pondělí večer nabídl rezignaci a Trump odpověděl: "Promluvme si o tom zítra." Kritikové to považují za důkaz, že Trump neměl odvahu říci Boltonovi rovnou do očí, že ho vyhazuje.

Bolton dál tvrdil, že sám odstoupil.

Jeho odstranění z úřadu se už dlouho čekalo, Trump neskrýval svou nespokojenost s ním. Rostoucí nedůvěra byla oboustranná. Trumpův nepředvídatelný přístup k jednání s autoritáři a nepřáteli, v nichž projevoval ochotu vyjednávat přímo s tradičními nepřáteli Ameriky, jako je Vladimír Putin či Kim Jong-un, a nejnověji Taliban v Afghánistánu byl stále silněji v konfliktu s Boltonovým fundamentalistickým přesvědčením, že Amerika má moc a všichni ostatní se jí musejí přizpůsobit.

Bolton se také hašteřil s ministrem zahraničí Mikem Pompeem a v poslední době spolu vůbec nehovořili.

Komentátoři interpretovali Boltonovo propuštění jako další důkaz chaosu a zmatku v Trumpově Bílém domě, ale mnoho lidí si zároveň oddechlo, že fundamentalista Bolton byl vyloučen z americké vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


Noc z pondělí na úterý: Dolní sněmovna rozpuštěna v hněvu a v chaosu

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Úterý ráno: Uzavřená Dolní sněmovna:



Během noční ceremonie suspendování parlamentu na pět týdnů uspořádali opoziční poslanci protest. Přinesli do sněmovny nápisy "SILENCED", "UMLČENI" a skandovali je během rituálu suspendování parlamentu:



Několik poslanců se také účastnilo na potyčce nedaleko křesla předsedy parlamentu, když se pokoušeli mu zabránit, aby je opustil a odebral se do Horní sněmovny k dalšímu kroku suspendování parlamentu.

Za Jakubem Rolčíkem

10. 9. 2019 / Jan Žižka

čas čtení 1 minuta

Minulý měsíc „odešel“ pan RNDr. Jakub Rolčík Ph.D., zaměstnanec olomoucké univerzity a člen vědeckého týmu CEITEC.

Dr. Rolčík Ph.D., byl jednak špičkový vědec, a jednak člověk, který měl dost odvahy říkat a zřetelně artikulovat věci dnes neobvyklé a nepopulární. Byl to člověk se sociálním cítěním, který těžko snášel nemravné jednání i propastné sociální rozdíly.

Měl jsem možnost seznámit se s ním před lety, kdy naší zemi hrozilo umístění americké vojenské základny a Dr. Rolčík jasně formulovanými argumenty přispěl k tomu, že se podařilo vzbudit zájem veřejnosti a následně uhájit republiku před umístěním základy.

Od té doby publikoval články, které byly vždy velmi výstižné a aktuální. Psal velmi lehce a přiléhavě.

Dr. Rolčík odešel předčasně a neznám mnoho lidí, kteří jej mohou nahradit.

Jsem rád, že jsem jej znal.

Články Jakuba Rolčíka v Britských listech ZDE

USA stáhly svého vysokého špiona z Ruska z obavy, že ho Trump prozradí Putinovi

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



Spojené státy v roce 2017 stáhly jednoho ze svých nejvýše postavených špionů v ruské vládě z Ruska, protože se výzvědné agentury obávaly, že Donald Trump ho vyzradí Putinovi a že to ohrozí jeho bezpečnost.

CNN citovala v této věci četné činitelé Trumpovy vlády a uvedla, že "osoba, která se přímo podílela na jednáních o této věci", konstatovala, že rozhodnutí bylo učiněno, protože nebylo možno Trumpovi a jeho lidem plně důvěřovat.

Thomas Piketty: Každý občan by v 25 letech měl dostat kapitálovou investici 120 000 euro

10. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Šest let poté, co se stal po vydání své knihy o koncentraci bohatství, Kapitál v 21. století, jíž se v roce 2013 prodaly 2 miliony výtisků, Thomas Piketty celebritou, vydává novou knihu, Kapitál a ideologie, kde dál rozvíjí svá témata ze své předchozí publikace.

Pikettyho nová kniha má 1232 stran. Autor v ní zkoumá ideje, které během staletí ospravedlňovaly nerovnost, kritizuje neefektivitu tradičních levicových i pravicových stran a přináší řešení jak přerozdělovat bohatství. Argumentuje také jak učinit ekonomiky férovější. Kniha vychází ve Francii ve čtvrtek, anglický překlad vyjde až příští rok v březnu.

Američtí voliči odmítají, co jim Trump vnucuje

10. 9. 2019

čas čtení 3 minuty


Donald Trump zdědil více než 400 milionů dolarů od svého otce a investoval to do celé řady podniků, které zkrachovaly. Trump je zřejmě jediným člověkem na světě, který nedokáže vydělávat na biftecích, na vodce či na hazardních hrách. Bývalo by bylo lepší, kdyby své peníze dal na úrok do spořitelny, píše Max Boot v deníku Washington Post.

Nyní přinesl Trump svůj obrácený dotek krále Midase do politiky. Navzdory kvetoucí americké ekonomice je Trump jediným prezidentem v historii, který nikdy nezískal padesátiprocentní volební podporu. Zdědil Kongres ovládaný Republikány a v prvních volbách uprostřed svého funkčního období přišel o kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Není to jen Trump, kdo je nepopulární. I jeho názory jsou nepopulární. Ve skoro všech politických tématech odmítají Spojené státy Trumpovy nesmysly.

K přelomové události: Strejci řeší nízkou porodnost mladých žen

9. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

K přelomové události "strejci řeší nízkou porodnost mladých žen" bych měl, s dovolením, coby taky strejc pár poznámek.

Země strejce Orbána má porodnost 1,45 dítěte na ženu, země strejce Babiše má 1,57, země strejce Kaczynského má 1,37, země strejce Fica má 1,30.

Pak je v Evropě země, která má okolo 2.0, tedy už plusmínus na přirozené reprodukci. Ta země se jmenuje Francie. K vývoji fertility rate přidávám moc hezký obrázek. Francie na tom byla kdysi podobně jako my a naši sousedé, dokonce horší, ale "cosi" udělali a podívejme se, kde jsou. (A nutná poznámka: NENÍ to porodností migrantů, fakt ne).

Kterak Česká televize nemá ponětí o světě

9. 9. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Sledujete-li publicistickou tvorbu České televize a publicistické pořady, řekněme v Al Džazíře, můžete snadno nabýt dojmu, že sledujete dění na dvou odlišných planetách. Dokážu samozřejmě pochopit, že českými koncesionáři placená televize nemůže konkurovat televizní stanici ropné monarchie, co se efektivity a technického zázemí týče. Jenže Česká televize očividně ztrácí orientaci ve světě neustálého toku informací, když zásadní globální jevy nedokáže divákům tlumočit v jejich celistvosti.

21052