Donald Trump vyhodil Johna Boltona z funkce poradce pro národní bezpečnost

10. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Prostřednictvím Twitteru: 

Donald Trump: Informoval jsem včera večer Johna Boltona, že jeho služeb už není v Bílém domě zapotřebí. Silně jsem nesouhlasil s mnoha jeho návrhy, stejně jako jiní ve vládě, a proto jsem Johna požádal, aby odstoupil, což učinil dnes dopoledne. Děkuji Johnovi velmi za jeho služby. Jmenuji nového poradce pro národní bezpečnost příští týden.

Trumpovy explozivní tweety byly zveřejněny ani ne za hodinu poté, co bylo oznámeno, že Bolton vystoupí na tiskové konferenci. Bolton sám přispěl k zmatku, vyjádřil se, že v pondělí večer nabídl rezignaci a Trump odpověděl: "Promluvme si o tom zítra." Kritikové to považují za důkaz, že Trump neměl odvahu říci Boltonovi rovnou do očí, že ho vyhazuje.

Bolton dál tvrdil, že sám odstoupil.

Jeho odstranění z úřadu se už dlouho čekalo, Trump neskrýval svou nespokojenost s ním. Rostoucí nedůvěra byla oboustranná. Trumpův nepředvídatelný přístup k jednání s autoritáři a nepřáteli, v nichž projevoval ochotu vyjednávat přímo s tradičními nepřáteli Ameriky, jako je Vladimír Putin či Kim Jong-un, a nejnověji Taliban v Afghánistánu byl stále silněji v konfliktu s Boltonovým fundamentalistickým přesvědčením, že Amerika má moc a všichni ostatní se jí musejí přizpůsobit.

Bolton se také hašteřil s ministrem zahraničí Mikem Pompeem a v poslední době spolu vůbec nehovořili.

Komentátoři interpretovali Boltonovo propuštění jako další důkaz chaosu a zmatku v Trumpově Bílém domě, ale mnoho lidí si zároveň oddechlo, že fundamentalista Bolton byl vyloučen z americké vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
6546

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2019