Tisková zpráva

Členové hnutí Rebelie proti vyhynutí - Extinction Rebellion blokovali dopravu v Praze

19. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Členové hnutí Rebelie proti vyhynutí - Extinction Rebellion ve středu 18.9. v 9h zablokovali automobilovou dopravu na komunikaci Vyskočilova v Praze, aby upozornili na probíhající klimatickou krizi. Jednalo se o opakované několikaminutové zastavení provozu pomocí banneru s nápisem “Klimatické změně neujedeš” rozvinutého přes přechod. Po dobu blokády členové hnutí rozdávali řidičům a spolucestujícím ve vozidlech letáky s informacemi o změně klimatu.

Zpráva Mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu (IPCC) publikovaná v říjnu loňského roku prokázala na základě drtivého vědeckého konsensu, že je nezbytně nutné udržet globální oteplení planety pod hodnotou 2st celsia, ideálně 1,5 st. Současný trend nárůstu emisí skleníkových plynů (CO2) a jejich koncentrace v atmosféře však ukazuje, že se tento cíl nepodaří splnit a že směřujeme k oteplení minimálně 3 až 4 st. Takové globální oteplení by znamenalo značné riziko environmentálního a socio-ekonomického kolapsu společnosti. (1,2,3,4)

Mluvčí hnutí Jan Burian sdělil: “Účelem akce není protestovat proti automobilové dopravě, ale narušením provozu upoutat pozornost médií a společnosti k tématu klimatické krize a dostat jej tak na titulní stránky a do vážné veřejné diskuze. Nenásilná blokáda dopravy je současně i symbolickým narušením běžného života společnosti, kterým chceme upozornit na riziko podstatně větších narušení, ke kterým dojde, pokud nepřijmeme potřebná opatření ke zmírnění dopadů změn klimatu.”

Extinction Rebellion je globální hnutí, které se zformovalo před koncem loňského roku. Je odhodláno k nenásilným protestním akcím a k akcím občanské neposlušnosti na podporu přijetí okamžitých opatření na všech úrovních, která umožní řešení klimatické krize. Série podzimních protestních akcí a happeningů vyvrcholí akcí Velká rebelie za život 12. října v Praze.

Žádáme,

·       aby vláda řekla pravdivě, jak vážná je naše situace v důsledku klimatické krize

·       dosažení uhlíkové neutrality do roku 2025

·       vytvoření Shromáždění občanů (Citizens' Assembly), které by rozhodlo o potřebných opatřeních, protože stávající forma zastupitelské demokracie na takto obtížný a nepopulární úkol nestačí

 

(1) https://www.respekt.cz/tydenik/2019/16/klima-vstupujeme-do-temneho-veku

 

(2) https://www.iom.int/complex-nexus

 

(3) https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-je-podle-greenpeace-na-ceste-do-pekla.data-ropne-spolecnosti-totiz-ukazuji-ze-emise-sklenikovych-plynu-stale-rostou

 

(4)https://www.respekt.cz/spolecnost/nova-klimaticka-zprava-osn-je-vzkazem-pro-kapitana-titaniku

0
Vytisknout
6627

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019