Británie: Občané EU jsou diskriminováni při hledání bytů a zaměstnání

23. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Pronajímatelé bytů a zaměstnavatelé  protizákonně žádají žadatele z Evropské unie, aby poskytli důkaz, že mají v Británii právo na pobyt.

V současnosti Británie je členem Evropské unie, takže požadavek, aby občané EU prokázali, zda mají právo pracovat a bydlet ve Velké Británii, je nezákonný.

Vládnou obavy, že je této diskriminace zneužíváno k tomu, aby bylo občanům z EU upíráno v Británii právo na práci a na ubytování.

 

Giulia Pettenuzzo žije v Londýně dva a půl roku a během té doby pracovala v celé řadě zaměstnání. Píše také blog pro Italy hledající práci v Londýně.

Když nedávno žádala o nové místo, bylo šokována, když ji potenciální zaměstnavatel požádal o dokumenty potvrzující její právo na pobyt v Británii.

Píše: "Při pracovním pohovoru mě požádali o mé dokumenty, tak jsem jim dala svůj pas. Oni řekli: 'Vy jste z Itálie?' A já jsem odpověděla, 'Ano, mohu tu pracovat na základě svého pasu.' Ale oni mě požádali  o potvrzení o povolení k pobytu."

Experti varují, že toho může být zneužíváno k diskriminaci občanů EU v Británii.

Barbara Drozdowicz z East European Resource Centre konstatuje, že diskriminace proti Východoevropanům v Británii roste. "Jedním z problémů s diskriminací je, že oběti nemají žádný přístup ke spravedlnosti, neexistuje žádná jedna trestní instituce, na kterou byste se mohli obrátit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8128

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019