Muslimský starosta Londýna musel hájit židy před aktivisty Labouristické strany

24. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


Hovořil jsem na rohu ulice (na labouristickém výročním sjezdu v Brightonu) s londýnským primátorem Sadiqem Khanem, píše na Twitteru komentátor deníku Guardian Jonathan Freedland. Přišli k němu dvě členky  Labouristické strany - bělošky středního věku. Chtěli vědět, proč se předchozího dne účastnil akce organizace Jewish Labour (Židovští labouristé).

"Abych projevil solidaritu s našimi židovskými bratry a sestrami," řekl muslimský starosta Londýna.

"Ale oni to jsou sionisté," odpověděla jedna ta členka Labour Party. "Proč jste chtěl projevovat podporu izraelským sionistům?"


 

Sadiq Khan odpověděl otázkou: "Proč předpokládáte, že členové britské židovské komunity podporují veškeré akce izraelské vlády?"

Odpověděli, že "tito izraelští sionisté" se snaží destabilizovat Labouristickou stranu a ochromit Jeremyho Corbyna. Organizace Jewish Labour by měla být ze strany vyloučena. Proč se Khan raději neúčastnil akce organizace Jewish Voice for Labour, namísto aby podporoval organizaci, skládající se z "izraelských sionistů"?

Bojoval jsem s touhou zasáhnout a říci: "Protože organizace Jewish Labour je nejstarší pobočkou Labouristické strany a má hluboké kořeny v britské židovské komunitě, zatímco JVL byla založena r. 2017 ve snaze popřít obvinění, že je Labouristická strana antisemitská, a reprezentuje jen zlomek britské židovské obce."

Pan primátor se rozhodl rozhovor v té chvíli ukončit a řekl oběma ženám, že už s nimi nechce dále hovořit. Obrátil se k nim zády a chtěl pokračovat v rozhovoru se mnou. Obvinilo ho, že je agresivní a nezdvořilý.

Byl jsem svědkem toho, jak vedoucí představitel našeho hlavního města a hrdý muslim se postavil bok po boku se svými židovskými "bratry a sestrami" proti těm, kdo chtějí židy ostrakizovat. Bylo to zároveň deprimující i povzbuzující. My židé víme, že máme nepřátele - ale také máme přátele.

 

0
Vytisknout
7825

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019