Italský ministr zahraničí kritizoval Orbánův projev v Římě jako "zbytečné vměšování"

25. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu v Římě přednesl projev na shromáždění národně konzervativních Bratrů Itálie (FdI). V něm kritizoval italskou vládu. V reakci na to italský ministr zahraničí Luigi Di Maio odmítl Orbánovy poznámky a označil je za "zbytečné vměšování", informuje Péter Cseresnyés.


Na pozvání předsedkyně Giorgie Meloniové Orbán v sobotu promluvil na pravicové akci Atreju v Římě. Mezi jiným prohlásil, že existují země jako Rakousko a Itálie s ministrem Salvinim, které oponují politickému establishmentu, jenž považuje imigranty za "byznys" a snaží se získat budoucí levicové voliče. Nicméně v Rakousku byl Strache svržen levicí a "v Itálii se vláda oddělila od lidu. Vidím, že levice se vrací, dostává se k moci všude, přivádí migranty a zvyšuje daně," prohlásil Orbán.

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio v prohlášení odmítl Orbánova slova. Podle lídra vládního Hnutí pěti hvězd by se Orbán měl vyhnout zbytečnému vměšování. "Nedovoluji nikomu kritizovat nebo útočit na Itálii, zejména těm, kdo se snaží být suverenisty s našimi hranicemi."

Orbán "nezná italský lid, takže by měl hovořit o svém, pokud si to přeje, ne o našem," dodal Maio.

Na stejném pódiu a nedlouho před Orbánovým projevem vystoupil i italský premiér Giuseppe Conte. Ten kritizoval země Visegrádské skupiny, že nepomohly Itálii v oblasti migrační politiky. Ve svém projevu italský premiér také položil rétorickou otázku, proč Orbán ještě nevystoupil z Evropské lidové strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7248

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019