Rudy Giuliani dostal soudní příkaz, aby vydal všechny dokumenty k Ukrajině

1. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
CNN: 47 procent Američanů podporuje Trumpův impeachment:



Rudyho Giulianiho, osobního právníka Donalda Trumpa, vyzvaly kongresové výbory Sněmovny reprezentantů, aby do 15. října vydal dokumenty vážící se na jeho a Trumpovy pokusy donutit Ukrajinu, aby zasáhla do americké prezidentské kampaně.

Giuliani, bývalý primátor New Yorku, je klíčovou postavou v ukrajinském skandálu, který vedl americké Demokraty k zahájení vyšetřování s cílem Trumpova impeachmentu.


 

"Výbory vyšetřují, do jaké míry ohrozil prezident Trump bezpečnost státu naléháním na Ukrajinu, aby zasáhla do našich voleb v roce 2020," praví se v jejich společném dopise. "Vyšetřujeme důvěryhodná tvrzení, že jste jednal jako prezidentův agent v projektu, jehož cílem bylo prosadit jeho osobní politické zájmy zneužitím pravomocí úřadu prezidenta."


Mezitím informoval New York Times, že Trump nedávno naléhal telefonicky na australského premiéra Scotta Morrisona, aby pomohl americkému ministru spravedlnosti Williamu Barrovi zdiskreditovat vyšetřování o ruském zasahování do prezidentských voleb r. 2016, které vedl Robert Mueller.

Bílý dům omezil přístup k transkriptu tohoto rozhovoru na malou skupinu prezidentových poradců, podobně jako to nedávno učinil s transkriptem rozhovoru s ukrajinským prezidentem.

Barr také jednal se zahraničními výzvědnými činiteli ve snaze zdiskreditovat závěry amerických výzvědných služeb ohledně zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Barr jednal s britskými a s italskými vyývědnými činiteli.

Giuliani jednal mimo americké ministerstvo zahraničí během minulého roku na vlastní pěst ve snaze prosazovat konspirační teorie o Ukrajině. Jednal s ukrajinskými činiteli ve snaze předvědčit je, aby šířili falešná obvinění, že bývalý americký viceprezident Joe Biden donutil Ukrajinu, aby odvolala prokurátora, který vyšetřoval jeho syna, který byl ve správní radě ukrajinské plynárenské společnosti.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by se Joe Biden či jeho syn Hunter dopustili korupce. Zmíněný prokurátor byl odvolán na nátlak Evropské unie i americké vlády, protože to byl korupčník.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
7646

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2019