Švédsko se obává ruského jaderného úderu

2. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Velitelství švédského vojenského námořnictva přeneslo svou štábní místnost na podzemní základnu z doby studené války, která se nachází na ostrově Muskö, upozorňuje Andrej Riskin. Jak tvrdí švédský analytik Niklas Granholm, takové rozhodnutí bylo přijato v souvislosti s možnou ruskou hrozbou: "Rusové mohou využít silné zbraně vyžadující úroveň ochrany, kterou zabezpečí pouze Muskö".


Śéfka komunikačního odboru švédského vojenského námořnictva Rebekka Landbergová zdůraznila unikátnost základny a srovnala její rozměry s náměstím v historické části Stockholmu. "Ozbrojené síly musejí adaptovat operace na řešení problémů spojených se zhoršováním vnějšího prostředí," objasnila. Námořní základna na ostrově byla vybudována v 50. a 60. letech a zůstává jedním z největších podzemních komplexů na světě. Byla určena k bezpečnému kotvení ponorek a menších hladinových plavidel v podmínkách války s použitím jaderných zbraní.

Zdá se, že neutrální Švédsko se obává přinejmenším jaderného útoku ze strany Ruska. Proč by jinak stěhovalo štáb námořnictva pod zem? Při výstavbě základny bylo odstraněno 1 500 000 krychlových metrů kamene. Základní struktura základny sestává ze tří tunelových doků spojených s Baltským mořem. Všechny tři doky pevnosti jsou uzavřeny dveřmi odolnými proti výbuchu schopnými vydržet tlak jaderného výbuchu. Vnitřní dispozice základny počítá s rozmístěním posádky čítající 1 000 osob, včetně osádek lodí a ponorek v docích a technických jednotek.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8415

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2019