Bývalý lídr rakouských Svobodných odchází z politiky

2. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Heinz-Christian Strache v úterý oznámil, že odchází z politiky, poté co jeho strana v nedělních volbách zaznamenala silné ztráty. Skandál "Ibiza" na počátku roku donutil bývalého vicekancléře k odchodu z funkce.


Strache odchází z politiky a ukončí své členství v FPÖ. "S ohledem na loajalitu mých příznivců je zásadní, abych se vyhnul jakýmkoliv dalším škodám pro stranu Svobodných a předešel jakémukoliv vnitřnímu rozdělení," uvedl na tiskové konferenci ve Vídni.

Strache, který vedl Svobodné 14 let, v letech 2017-2019 zastával i funkci rakouského vicekancléře, než byl v květnu nucen odstoupit, když se objevil videozáznam, na němž nabízí ruskému příznivci veřejné kontrakty výměnou za pomoc v kampani.

Skandál "Ibiza" vedl k tomu, že Strache při hlasování o důvěře ztratil svou funkci ve vládě.

Vláda poté vypsala předčasné volby, které proběhly v neděli. Svobodní utrpěli těžké ztráty a získali 16 % hlasů oproti 26 % v roce 2017.

Až do úterka nechával Strache otevřenou možnost opětovného ucházení se o veřejnou funkci. Bývalý vicekancléř je také vyšetřován kvůli údajné zpronevěře stranických fondů. Na úterní tiskové konferenci zopakoval své tvrzení, že je obětí spiknutí proti své straně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7279

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2019