Evropský parlament: Johnsonův plán pro brexit je nepřijatelný

3. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Ostře kriticky se irský premiér Varadakar zmínil o tom, že britská veřejnost změnila svůj názor na brexit, ale vláda jí brání, aby ho vyjádřila.



Evropský parlament sdělil Borisi Johnsonovi, že jeho návrhy pro irskou hranici "ani zdaleka" nejsou přijatelnou nabídkou pro EU. Totéž potvrdil irský náměstek premiéra.

Výbor europoslanců reprezentujících názor Evropského parlamentu na brexit konstatoval, že Johnsonovy návrhy nemohou utvořit základnu pro dohodu s EU. Charakterizoval je jako "pokus na poslední chvíli". Evropský parlament má právo vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu.

 
"Ochrana míru a stability na irském ostrově, ochrana občanů a právní řád Evropské unie musejí být hlavním ohniskem jakékoliv dohody," konstatoval výbor v prohlášení, "Britské návrhy neodpovídají ani zdaleka tomu, co bylo dohodnuto jako dostatečný kompromis v irské podmínce."

Irský premiér Leo Varadakar obvinil Johnsona, že si protiřečí dokonce i ve svých vlastních návrzích. Během svého čtvrtečního vystoupení v Dolní sněmovně totiž Johnson tvrdil, že nejde o návrat k tvrdé irské hranici.

Krátce  po Johnsonově projevu v Dolní sněmovně poukázal Varadakar na rozpor mezi Johnsonovými slovy a právním textem, který předložila britská vláda.

Ostře kriticky se Varadakar také zmínil o tom, že britská veřejnost změnila svůj názor na brexit, ale vláda jí brání, aby ho vyjádřila. "Všechny průzkumy veřejného mínění od té doby, co se pan Johnson stal premiérem, dokazují, žýe to je, co britští občané ve skutečnosti chtějí, avšak jejich politický systém jim tu volbu neumožňuje," řekl.

Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér, který koordinuje výbor pro brexit v Evropském parlamentu, zdůraznil, že je "téměř nemožné" si představit, jak by mohlo na základě těchto Johnsonových návrhů dojít k dohodě.

Pukázal na prozrazený scénář, který konzervativním poslanců distribuuje ústředí strany. Dává jim instrukce, aby útočili na Evropskou unii jako na "šílenou", pokud odmítne Johnsonovy návrhy. Pro Verhofstadta je to důkazem Johnsonova pokrytectví.

"Jestliže existuje konzervativní dokument, nařizující poslancům, aby obviňovali Evropskou unii, tak je zjevné, že tohle je jediným účelem těch návrhů," řekl Verhofstadt.

Výbor Evropského parlamentu pro brexit zdůraznil, že plány na zavedení celních kontrol na irském ostrově by byly "porušením celé řady zásadních principů a červených čar".

"Britské návrhy pro celní a regulační aspekty explicitně zdůrazňují nutnost existence infrastruktury, kontroly a inspekcí, ale jsou nejasné ohledně toho, kde a jak by se tyto kontroly prováděly," konstatuje výbor Evropského parlamentu. "Jakákoliv forma kontroly a inspekcí na hranici či kolem ní by znamenala konec volného obchodního pohybu a to by poškodilo irskou ekonomiku a zároveň by to vážně ohrozilo mírový proces a vážně by to ohrozilo naše zákazníky i podniky."

Europoslanci také zdůraznili, že Evropský parlament bude vetoval jakoukoliv dohodu o brexitu, která nebude obsahovat jasné řešení, které se vyhne znovuvytvoření pevné hranice na irském ostrově.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7460

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2019