Downing Street: "Dohoda s EU o brexitu je nemožná"

8. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

Donald Tusk: Borisi Johnsone, nejde přece o vítězství v nějaké stupidní hře o to, kdo nese vinu. Jde o budoucnost Evropy i Británie i bezpečnosti a zájmů našich lidí. Vy nechcete dohodu, vy nechcete odklad, vy nechcete zrušení brexitu, quo vadis? 




Aktualizace: Evropské zdroje jsou touto zprávou poněkud zmateny.  "Tohle opravdu nezní jako něco, co by říkala zrovna Merkelová," sdělil Sky News jeden evropský diplomat. Je to další Johnsonovo lhaní? Stejný názor vyjadřují britští novináři pracující na evropském kontinentu. Poukazují na to, že Merkelová se při veškerém jednání přidržuje kompromisů a je velmi opatrná, v Německu dokonce existuje pro její opatrný přístup sloveso "merkeln", "merkelovat". Jde zřejmě o provokativní Johnsonovu manipulaci ve snaze vyvolat v Anglii protievropskou hysterii.  (JČ)

Nick Boles, bývalý konzervativní poslanec: Takže vysoký poradce Borise Johnsona je ochoten šířit drzou lež o rozhovoru mezi svým šéfem a vedoucí političkou jedné z nejdůležitějších našich spojeneckých zemí. Budou konzervativní poslanci  nadále nečinně tolerovat, jak tento chuligán běsní britskými institucemi a likviduje jejich pověst v zahraničí? 



* * *

Aktualizace: Robert Peston z ITV News k tomu (viz níže) píše: V této chvíli máme jen interpretaci britské vlády, ale zdá se z toho, že EU se rozhodla dát Británii binární volbu: buď divoký brexit, anebo odklad brexitu, což může vést k jeho zrušení. (Většina Britů dnes chce setrvání Británie v EU, pozn. red.)

Johnson nyní půjde plnou parou ve snaze realizovat divoký brexit dne 31. října. Zřejmě k tomu učiní veřejné prohlášení ještě dnes.

Je pak na poslancích, aby se rozhodli, zda je toto ta chvíle, kdy ho musejí vyhnat prostřednictvím hlasování o nedůvěře, anebo zda budou důvěřovat, že tzv. Bennův zákon (požadující, aby Johnson požádal Brusel o odklad) povede k odkladu, který chtějí.

Jde nyní opravdu o mnoho. ZDE  

* * *

Zdroj z Downing Street (zjevně Cummings) právě sdělil televizi Sky News:

"Z telefonátu s Merkelovou vyplynulo, že EU zaujala nový postoj. Merkelová dala najevo, že dohoda je naprosto nepravděpodobná a že si myslí, že Evropská unie má veto nad tím, zda opustíme celní unii. Merkelová řekla, že kdyby chtělo EU opustit Německo, tak nebude žádný problém, ale Británie EU nemůže opustit, aniž by navždy nechala Severní Irsko v celní unii a v koordinaci s předpisy EU. Dodala, že Irsko je klíčovým problémem britské vlády a že Irská republika musí mít veto alespoň nad tím, zda Severní Irsko odejde z EU. Merkelová zdůraznila, že britský premiér musí sdělit Severnímu Irsku, že bude muset zůstat v plné koordinaci s předpisy EU navždy, ale že ani to nevyřeší celní otázky.

Byl to v mnoha ohledech velmi objasňující telefonát. Jestliže je toto nový postoj EU, pak to znamená, že dohoda s EU o brexitu je nemožná, a to nejen teď ale nikdy. Také to objasnilo, že jsou ochotni torpédovat mírovou irskou dohodu z Velkého pátku."




0
Vytisknout
7396

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2019