Krize v Iráku: Nikdo neví, co bude dál

10. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

V zemi, která je zahlcena zbraněmi, existují obavy, že se demonstranti sami ozbrojí – obdobně jako v Sýrii. Irák je v současnosti ohrožen nestabilitou, která může vyústit v dosud nejnebezpečnější krizi, jakou tato země po necelých dvou letech poté, co byl poražen Daeš, zažila.

 

Aktuální násilnosti si v průběhu necelého týdne vyžádaly více stovku lidských životů. Nicméně nyní se do střetů nezapojily ozbrojené skupiny ani okupační síly.

Irácké bezpečnostní složky střílely po mladých demonstrantech, kteří volají po pracovních místech, dostupné elektřině, pitné vodě a kteří také kritizují rozsáhlou korupci.

Stále není jasné, proč vláda proti neozbrojeným lidem nasadila tak masivní sílu, nicméně analytikové podotýkají, že násilí se může vymknout kontrole. Vláda nenabízí žádné řešení palčivých problémů, což vzbuzuje obavy, že další arabskou zemi zachvátí dlouhodobá krize.

Nasazení bezpečnostních jednotek v kombinaci s kosmetickými ústupky může tenzi utlumit, ale samotnou krizi to nevyřeší. Protesty mohou být potlačeny, avšak nedůvěra vůči politickému systému bude narůstat, míní analytik Ayham Kamel z Eurasia Group.

Nynější demonstrace nejsou zaštítěny žádnou politickou stranou. Mladí muži v ulicích nemají žádný seznam požadavků nebo politický program; někteří z nich jsou čerství absolventi vysokých škol mající problém najít práci. Je také pozoruhodné, že většina demonstrantů vystupujících proti šíitské vládě v Bagdádu jsou šíité.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7415

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2019