Norsko se napřesrok nezúčastní manévrů NATO Defender-Europe 20

11. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Nejsevernější země NATO přímo hraničící s ruským militarizovaným poloostrovem Kola v obraně silně závisí na spojeneckých posilách - ale nepřipojí se, až jeho spojenci budou nacvičovat poskytování pomoci, upozorňuje Thomas Nilsen.


"V krizi nebo za války bude Norsko silně závislé na spojeneckých posilách," prohlásil vloni ministr obrany Frank Bakke-Jensen na armádním summitu v Oslu.

Tento týden nejvyšší velitel (Forsvarssjefen) Haakon Bruun-Hanssen varoval, že "v krizi nebo konfliktní situaci se Norsko může ocitnout za ruskou obrannou linií".

Jak by Norsko mělo posílit své ozbrojené síly a zlepšit jejich robustnost, reakční schopnost a schopnost udržet se, dokud nedorazí síly NATO, bylo zdůrazněno v podrobné zprávě, kterou předložil Bruun-Hanssen.

Podle něj je třeba vynaložit dalších 25 miliard korun (2,5 miliardy eur) do roku 2028. Hanssen doporučuje meziroční nárůst výdajů o 3 miliardy korun po dobu osmi let.

V Norsku dostává vláda takováto doporučení od nejvyššího velení každé čtyři roky.

"Mé hodnocení je, že svět se od roku 2015 stal nestabilnějším. Riziko konfliktu je zpět," dodal nejvyšší velitel.

Několik hodin před prezentací zprávy přišla informace o cvičení NATO Defender-Europe 20. Půjde o jedny z největších manévrů po skončení studené války.

Spolu s Islandem, který nemá armádu, bude Norsko jedinou členskou zemí NATO v severní Evropě, která se cvičení nezúčastní.

"Pro rok 2020 se Norsko soustředí na cvičení Cold Response a účast na švédském cvičení Aurora 2020, a tedy má malou kapacitu účastnit se v jakýchkoliv cvičeních v americkém kampaňovém plánu Defender 2020," uvedl mluvčí ministerstva obrany Per-Thomas Bøe.

Dodal, že by mohlo být možné, aby se norský příspěvek k posílení předsunutých jednotek NATO v Lotyšsku podílel na cvičení Sabra Strike. "To ještě není s konečnou platností rozhodnuto," dodal mluvčí.

V oblasti Severního moře a Baltu se cvičení Defender-Europe 20 zúčastní následující státy: Belgie, Británie, Dánsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Německo, Nizozemsko. Mezi dalšími jsou Kanada, Itálie, Francie, Maďarsko a Česká republika. Připojí se i dva nečlenské státy, Finsko a Gruzie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10347

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019