Mohou oceány změnit průběh klimatické krize?

11. 10. 2019

čas čtení 4 minuty
Oceány pomáhají planetu ochlazovat pohlcováním oxidu uhličitého. Odhad velikosti pohlceného objemu závisí na výpočtu proudění oxidu uhličitého nad a pod mořskou hladinou toto proudění je z velké části ovládáno turbulencí - relativním pohybem a mísením vzduchu s vodou na mořské hladině. Podle nového výzkumu jsou každoročně do oceánu uloženy tři gigatuny uhlíku, což představuje asi třetinu emisí způsobených lidskou činností.


Zatímco do atmosféry pumpujeme další skleníkové plyny, svět se otepluje alarmujícím tempem a s devastujícími důsledky. Ačkoliv ohromné oceány pomáhají pohltit teplo pocházející z klimatické změny, nový výzkum ukazuje, že absorbují o dost více atmosférického oxidu uhličitého, než se dosud myslelo. Ale tato pozitiva mohou být převážena negativy.

Oceány pokrývající přes 70 % povrchu Země hrají extrémně důležitou roli v klimatu a v našich životech.

Nedávná zpráva IPCC o oceánu a kryosféře zdůrazňuje, jak jsme závislí na oceánech a ledu a jak jsou nerozlučně spjaty se zdravím naší planety - ale také upozorňuje na mnoho způsobů, jimž klimatická změna oceány proměňuje.

Zpráva například tvrdí, že v 21. století by se měl oceán bezprecedentně změnit, když teploty mořské vody stoupnou, jak voda pohltí více tepla ze vzduchu a projde další acidifikací kvůli přijetí většího množství atmosférického oxidu uhličitého.

Během posledních 50 let oceány absorbovaly přes 90 % dodatečného tepla v atmosféře vyvolaného skleníkovými plyny z lidských aktivit, ale oceány také pomáhají ochlazovat planetu absorbováním oxidu uhličitého.

Nicméně jak mnoho atmosférického oxidu uhličitého oceány absorbují bylo až dosud předmětem debaty.

Doposud vědci odhadovali, že zhruba čtvrtina námi uvolňovaného oxidu uhličitého končí v oceánu.

Oxid uhličitý současně proudí do oceánu i ven z něj. Oceány ukládají uhlík na tisíce let, takže většina oxidu uhličitého, který vystupuje z oceánu v rovníkových oblastech Pacifiku, byla předtím v atmosféře v době před průmyslovou revolucí.

Aby se toho více dozvěděli o pohlcování, vědci využili nových poznatků o procesech přenosu na hladině moře spolu s údaji z publikace Surface Ocean Carbon Dioxide Atlas, který představuje mezinárodní úsilí sesbírat a zkompilovat měření koncentrací oxidu uhličitého v horních vrstvách oceánu.

Kritický význam měla také měření ze satelitů, která byla publikována v časopise Global Biochemical Cycles.

Hlavní autor studie David Woolf z Heriot-Watt University ve Skotsku prohlásil: "Náš výzkum ukazuje, že do oceánu ročně vstoupí tři gigatuny uhlíku, což je zhruba třetina emisí způsobených lidskou aktivitou."

"Je důležité, že nyní to víme s bezpříkladnou přesností - na 0,6 gigatuny uhlíku ročně - a vyplývá z toho, že dřívější odhady ohledně přibližné čtvrtiny podcenily roli oceánu v jeho schopnosti ukládat uhlík."

Tento nový objev se z hlediska boje s klimatickou změnou může jevit jako dobrá zpráva, ale oteplující se oceány vedou k takovým věcem jako vzestup mořské hladiny kvůli tepelné roztažnosti a tání kontinentálního ledu - a čím více oxidu uhličitého se rozpouští v oceánech, tím více se oceány okyselují. To znamená vážný environmentální problém, který některým formám mořského života komplikuje přežití.

Jamie Shutler z University of Exeter říká: "Tyto výsledky nám dávají mnohem lepší představu o ukládání uhlíku v oceánech, ale tato zvýšená míra ukládání znamená rapidnější okyselování oceánu, což má již neblahý vliv na zdraví oceánu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7236

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019