Volební výsledky v Polsku a v Maďarsku poskytují určitou naději

15. 10. 2019

čas čtení 2 minuty


Analytikové poukazují na to, že taktika spolupráce proti nacionalistickým stranám, zdá se, funguje


Polská populistická strana Právo a spravedlnost vyhrála nedělní parlamentní volby s menším úspěchem, než se očekávalo, a v nedělních komunálních volbách v Maďarsku zaznamenala Orbánova strana Fidesz vážnou prohru. Vyplývá z toho podle analytiků, že je zjevné, že iliberální východoevropské populistické strany nejsou úplně neporazitelné.

 

Ukazuje se, že když se opoziční strany dají dohromady a zkonstruují pozitivní narativ, dokáží uspět proti politikům, kteří kdysi vypadali neporazitelní.

V Maďarsku i v Polsku opozice konečně pochopila, že čelí přímému útoku na liberální demokracii. Proto je nesmírně důležitá strategická spolupráce, zejména tam, kde vládní strana ovládla sdělovací prostředky.

Strana Právo a spravedlnost sice v neděli v Polsku vyhrála parlamentní volby s téměř 44 procent hlasů, avšak opoziční Občanská koalice získala 27,2 procenta a levicová aliance Levice 12,5 procenta.

Vládnoucí strana PiS přišla o kontrolu nad Senátem, poté, co se opoziční strany ve většině volebních okrsků sjednotily kolem společných kandidátů. Tím poprvé za poslední čtyři roky omezí moc zákonodárného shromáždění a pro stranu PiS bude obtížnější prosazovat rychle nové zákony. Ani v dolní sněmovně nebude už mít strana PiS tak volnou ruku jako v posledních čtyřech letech

V Maďarsku zaznamenal populistický premiér Viktor Orbán v neděli vážnou prohru, kdy v Budapešti ve volbách primátora zvítězil proevropský, středolevicový představitel opozice. Široká koalice opozičních stran se sjednotila k podpoře Gergelyho Karácsonyho, 44, a Orbánův jednasedmdesátiletý primátor István Tarlós končí.

Volby primátorů byly mimořádnou příležitostí pro maďarskou opozici omezit moc strany Fidesz, která má v parlamentě supermajoritu a od roku 2010 sedmkrát drtivě vyhrála parlamentní, komunální i evropské volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




0
Vytisknout
7807

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2019