Jak zlý trh nepřeje dostavbě Dukovan

11. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Kvůli kombinaci klesajících cen solárních panelů a rostoucích cen elektřiny by instalovaný výkon solárních elektráren v ČR mohl v příštích letech vzrůst natolik, že dorovná trojnásobek efektivního výkonu plánovaného nového reaktoru dukovanské jaderné elektrárny ZDE.

Trh je zloduch. Právě když jaderní lobisté tolik potřebují odvést pozornost od horentních nákladů na svůj produkt a od nezbytných státních záruk tvrzením, že soláry představují "zlodějinu" a nejsou ekonomicky životaschopné, v Česku je na spadnutí solární boom. A investory nikdo nemusí nutit, aby své peníze umístili právě do zmíněného odvětví. Protože se jim to vyplatí.

 

A jde dnes navíc o jednu z mála investičních příležitostí, která má poměrně jasnou perspektivu. Na rozdíl třeba od automobilového průmyslu, jenž kvůli překotným technologickým změnám je na tom výrazně hůře. V létě se prodej aut s klasickými spalovacími a vznětovými motory propadl až o 15,5 %, celkově za první pololetí o 10 % ZDE.

Kritici léta upozorňují, že jaderné elektrárny nikde na světě nedokážou fungovat bez masivní státní podpory. Soukromé společnosti dávno na jejich výstavbu rezignovaly. Dokonce ani 65 let po spuštění prvního takového zařízení - takže rozhodně nejde o nějaké přechodné potíže s technologií, která by snad teprve musela "dozrát" pro tržní podmínky.

Na rozdíl od solární energetiky.

0
Vytisknout
9914

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2019