Trump žádal Ukrajinu, aby kryla aktivity ruské GRU

27. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Americký prezident se ve svém ukrajinském telefonátu zmínkou o Crowdstrike (společnosti, která vyšetřovala ukradení emailů Demokratické strany, k němuž došlo před posledními prezidentskými volbami) pokoušel zbavit Rusko viny za hacking v roce 2016, upozorňuje Patrick Tucker.


Donald Trump se ve svém telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským z 25. července snažil ještě o druhý výměnný obchod - a Bidenových.

Podle shrnutí publikovaného Bílým domem Zelenskyj prohlásil, že Ukrajina chce získat vojenskou pomoc, zejména protitankové zbraně, pro svůj pětiletý boj s Ruskem. Trump odpověděl žádostí o "laskavost":

"Byl bych rád, kdybyste nám udělali laskavost... Byl bych rád, kdybyste zjistili, co se stalo s celou touhle situací ohledně Ukrajiny, říkají CrowdStrike... Myslím, že máte jednoho z vašich bohatých lidí... Server tvrdí, že to měla Ukrajina... Byl bych rád, kdyby ministr spravedlnosti zavolal vám nebo vašim lidem a byl bych rád, kdybychom tomu přišli na kloub."

Crowdstrike je firma z oblasti kybernetické bezpečnosti, která v roce 2016 jako první identifikovala přítomnost ruské armády na serverech Demokratického národního výboru. Zpravodajská komunita brzy dospěla k závěru "s vysokou mírou jistoty", že Rusko ukradlo informace z DNC a od šéfa kampaně Hillary Clintonové Johna Podesty - data, která se později objevila na Wikileaks.

Trump a jeho příznivci od té doby prosazují konspirační teorii, že vyšetřování FBI z Obamovy éry nebylo důkladné a že Crowdstrike nějak informace zfalšovala, aby Trumpa poškodila. Neexistují pro to důkazy. Zpravodajská komunita dospěla k závěru, že DNC hacknulo Rusko. Dokonce i Národní republikánský kongresový výbor si později najal Crowdstrike, aby mu před volbami v roce 2018 poskytla služby z oblasti kybernetické bezpečnosti.

Trump v zásadě žádá prezidenta země čelící ruskému útoku, aby mu pomohl podkopat zjištění americké zpravodajské komunity. Žádá také Zelenského, aby mu pomohl krýt aktivity agentů ruské GRU, kteří provedli hacking v roce 2016 a mezitím zaútočili na Ukrajinu.

Během spoelčné tiskové konference se Zelenským na Generálním shromáždění OSN ve středu byl Trump dotázán na vojenskou pomoc. Naznačil, že by se ukrajinský lídr "měl sejít s prezidentem Putinem a vyřešit váš problém".

Zelenskij nereagoval.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9771

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019