Dva katalánští separatisté se přiznali, že vyráběli a testovali výbušniny

27. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Dva členové katalánské protestní skupiny zatčení v pondělí za údajné plánování násilných akcí se přiznali, že vyráběli výbušniny a testovali je, píší Óscar López-Fonseca a Fernando J. Pérez.


Dva zadržení údajně náleží k násilnému křídlu organizace Výbory na obranu republiky (CDR), sítě aktivistů organizovaných zdola, kteří se v posledních letech proslavili veřejnými protesty. Oba patří k devíti zatčeným, které zadržela Guardia Civil při razii proti radikálním separatistům podezřelým z plánování násilí před druhým výročím nepovoleného referenda o nezávislosti z 1. října 2017.

Policisté zabavili kyselinu sírovou, parafín, hliníkový prášek, průmyslové ředidlo, benzín a termit.

Podle zdrojů blízkých vyšetřování policisté mají videonahrávky testů výbušnin a svědectví osob, které poznaly několik členů skupiny, jež viděly nakupovat chemické látky využitelné k výrobě výbušnin.

Testy látek potvrdily přítomnost dusičnanu amonného (ledku), běžného hnojiva využitelného k výrobě výbušných směsí jako je ammonal. Policisté rovněž zabavili dokumenty vysvětlující složení průmyslových trhavin jako Goma-2.

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
6531

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2019