Brazilská náboženství z Afriky žádají OSN o pomoc

23. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Členové brazilské občanské organizace Coalizão Negra por Direitos (Černošská koalice za práva) odcestovali do Ženevy na jednání s vysokým komisařem OSN pro lidská práva. Cílem je odsoudit politiku brazilské vlády, která ohrožuje černošské obyvatelstvo v Brazílii.

Tato antirasistická organizace se skládá ze 60 občanských organizací, které v Brazílii hájí práva černošské komunity.

 
Program brazilských zástupců černošského hnutí na 42. zasedání Rady OSN pro lidská práva byl plný jednání se zástupci mnoha zemí světa s cílem odsoudit nový takzvaný náboženský rasismus v Brazílii. Různé víry afrického původu jsou totiž v Brazíli velmi rozšířené, vzhledem k tomu, že do Brazílie bylo dopraveno asi desetkrát více otroků z Afriky než do USA a v současnosti je téměř polovina brazilského obyvatelstva afrického původu. Brazilský stát nyní právo na tuto víru porušuje.

Evangelikálští křesťané podporují ničení afrických chrámů a běžně nyní v Brazílii dochází k bití a zabíjení osob, které praktikují černošské spiritualistické rituály.

Tato organizace také vznesla stížnost na připravované sčítání lidu v Brazílii, které se má konat roku 2020. Občané nebudou dotazováni na svůj rasový původ. Aktivisté se obávají, že důvodem je likvidace politických strategií zaměřených na černošské obyvatelstvo. Sčítání lidu totiž utají počet černochů žijících v bídě.

Podle Douglase Belchiora, člena Černošské koalice za práva, přijala OSN tyto stížnosti. OSN se jimi bude zabývat v oficiálním dopise, v němž vyjádří znepokojení s rétorikou prezidenta Jaira Bolsonara a jeho ministra pro lidská práva Damarese Alvese. Oba veřejně tvrdí, že africká náboženství jsou ďábelská a protikřesťanská.

V Ženevě byly také přítomny organizace zastupující menšinu LGBT a organizace domorodých občanů. I ty přednesly OSN celou řadu stížností a požádaly o pomoc.

0
Vytisknout
8669

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2019