Připomeňme si, jak to bylo s americkým radarem v ČR

19. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Nesouhlasím s Jindřichem Šídlem, že neúspěch plánu vybudovat v Brdech americkou protiraketovou základnu byl důsledkem "počínající ruské hybridní války". Takové tvrzení je důsledkem ideologického vidění světa, jaké právě vedlo k tomu, že se postavit americký radar v Brdech nepodařilo. Kdepak, protiradarová atmosféra v ČR byla čistě domácího původu. Lidé nechtěli na českém území už žádná cizí vojska.

(Není žádná záruka, že by americká vojska bránila demokracii a nezávislost ČR, vždyť Spojené státy mají za spojence spoustu vražedných diktatur, za jednu jmenujme jen Saúdskou Arábii. Spojené státy jsou garantem české demokracie a nezávislosti jen tehdy, kdy se jim to z vlastních, interních domácích důvodů hodí. Teď, s Donaldem Trumpem na trůnu, je ta záruka americké ochrany ještě pochybnější než za normálních okolností.)

Celou aféru s americkým radarem pro Brdy výstižným způsobem tehdy zdokumentovali dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda ve filmu Český mír. Připomeňme si ho touto upoutávkou. Ukáže vám, že tlak globální, především americké politiky na Česko vyvolal naprosto komickou reakci na české pimprlové scéně. Jak proboha se nemohlo tehdy nepostavit 70 procent českých občanů proti plánu vybudovat radar, když se politikové TAKTO chovali jako blbci?

A ještě k tomu ta propaganda s gagarinovskou písní v závěru tohoto klipu - kolegové na Glasgow University nemohli uvěřit, že to není parodie:


CZECH PEACE extended trailer 7 min 40 sec from Filip Remunda on Vimeo.


K tomu:

Jan Čulík, Český mír: Opravdu dobrý film o stavu české společnosti dvacet let po příchodu demokracie (Britské listy, 6.7.2010)


0
Vytisknout
8296

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019