EU podporuje na místo nové hlavní prokurátorky rumunskou bojovnici s korupcí

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta
Laura Codruta Kovesiová, bývalá rumunská šéfka protikorupčního úřadu, má stanout v čele nově zřízené evropské prokuratury - navzdory odmítání ze strany vlastní vlády.


Kovesiová získala podporu většiny členských států ve čtvrtek. Očekává se hlasování Evropské rady, které ji ve funkci potvrdí, v řádu týdnů.

Šestačtyřicetiletá Rumunka se stala solí v očích rumunské politické třídy, když vedla Protikorupční direktorát (DNA). V jeho čele stanula v roce 2013 a v následujících letech prudce vzrostl počet usvědčených v jedné z nejvíce zkorumpovaných zemí EU.

Pak byla vloni v červenci vládou odvolána.

Očekává se, že Evropská rada, která v minulosti podpořila její jmenování do nové role, bude hlasovat ve prospěch Kovesiové.

V mládí bývala talentovanou basketbalistkou a v 36 letech se stala generální prokurátorkou.

Během pěti let v čele protikorupčního úřadu postavila před soud 68 vysokých funkcionářů, včetně 14 ministrů či exministrů či 53 poslanců a senátorů.

Když byla nucena místo opustit v důsledku tlaku vládních sociálních demokratů, 37 těchto politiků již bylo usvědčeno a většina ostatních kauz probíhala.

Vládní strana ji považuje za svého nepřítele, ačkoliv stíháni byli veřejní představitelé všech stran. Po dlouhém boji vláda donutila prezidenta, aby ji odvolal.

Kovesiovou obvinili, že zneužívá svůj úřad k nadměrnému nasazení odposlouchávacích zařízení tajných služeb a její okresní podřízení byli obviněni z nátlaku na svědky.

Začalo proti ní vyšetřování z podvodu, což odmítá jako součást pomlouvačné kampaně.

Kovesiovou nenávidějí některé autoritativní režimy, včetně maďarské nacionalistické strany Fidesz.

"Nebudu odpovídat kritikům. Budu odpovídat občanům," prohlásila v roce 2017 v rozhovoru pro BBC.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5846

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2019