Je to ostuda, jak ho zmanipulovali rodiče, aby prosazoval jejich levicovou agendu

25. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


Sir David Attenborough: Viděl jsem přírodu v její snad nejvíce fascinující existenci, plné života. Avšak byl a jsem také svědkem ohromujících změn. Změn, které dnes ohrožují samotné naše civilizace. Stojí za to se zamyslet nad tím, že naše civilizace vznikly především v důsledku klimatické stability za posledních 12 000 let. Problém je, že jsme tu stabilitu začali považovat za něco daného. A naše stabilní, spolehlivá planeta už neexistuje. Dopad této destabilizace bude mít hluboký dopad na všechny země na světě. Když o tom začnete uvažovat, není zřejmě dnes žádná více znepokojující myšlenka. Jediné podmínky, jaké lidé kdy znali, se mění a mění se rychle. V roce 2020 máme klíčový okamžik v historii. Někteří tomu říkají superrok. Dojde k zásadním globálním rozhodnutím ohledně klimatu, přírody, oceánů a rozvoje. Nic není důležitějšího a dalekosáhlejšího. Jestliže jsme kdy potřebovali silný signál od světových politiků, že tento problém vyřešíme, je to nyní. To, co my uděláme v následujících několika letech, určí následujících několik tisíc let. 


Rozhovor Britských listů 238. Být člověkem bez domova je strašným omezením zdrojů

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta


O situaci desetitisíců bezdomovců v České republice mluví Bohumil Kartous s Evou Dudovou, zakladatelkou projektu Přestupní stanice, jejímž cílem je pomáhat lidem, kteří jsou na ulici, zpátky do normálního života. Sami to totiž kvůli mnoha překážkám dokázat nemohou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. září 2019.

(Pozn. red. Na žádost Evy Dudové jsme změnili v pátek večer název rozhovoru.)

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

K tomu:









To snad ne. Zavede Babiš ČR skutečně do průšvihu?

24. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: "Těžká rána Borisi Johnsonovi". Snad všechna evropská média přinášejí ve středu zdrcující zhodnocení Borise Johnsona poté, co jeho rozhodnutí suspendovat parlament prohlásil britský Nejvyšší soud poměrem soudců 11-0 za nezákonné. "Nezbývá mu nic jiného než odstoupit", píše evropský tisk, přitom připomíná, že lhář Johnson vždy ignoroval zákon a ústavu. A s takovýmto člověkem se bratří Andrej Babiš a zve ho na jednání své ultrapravicové "visegrádské skupiny". Může být větší zahraniční diskreditace České republiky? (JČ)
V zoufalé snaze alespoň zčásti nahradit výpadek vzniklý odchodem ze společného evropského trhu bude muset vláda Borise Johnsona při dvoustranných jednáních s USA přistoupit na dovoz geneticky modifikovaných potravin ZDE, v EU zakázaných problémových pesticidů ZDE nebo chlorovaných kuřat nesplňujících evropské hygienické normy ZDE, píše Karel Dolejší.

Trump také nepochybně využije příležitosti, aby se pokusil Britům namísto prudce zdraženého evropského ovoce a zeleniny ZDE v co největším množství vnutit americkou kukuřici a sóju, jejichž export se zadrhává kvůli obchodní válce s Čínou ZDE. Navíc jsou očekávány vážné (potenciálně likvidační) problémy nejen pro britské chovatele ovcí ZDE, ale třeba také pro pěstitele pšenice ZDE.

(Je ovšem velmi nejisté, zda se Trumpovi podaří prosadit jakoukoliv obchodní dohodu s Británií, protože pokud dojde k porušení dohody o míru v Severním Irsku, která je součástí členství Británie v EU, americký Kongres, v němž má obrovskou moc irská diaspora v USA, nikdy takovou obchodní dohodu neschválí. Kromě toho je nyní velmi nejisté, zda k brexitu vůbec někdy dojde, pozn. red. )

Pozn. JČ: Včera Babiš na Twitteru jásal nad svým setkání s Borisem Johnsonem, který - ač nezvolen v demokratických volbách - zastává bez mandátu funkci britského premiéra a v Británii proslul jako podvodník a lhář - a nyní shledal jednohlasně britský Nejvyšší soud, že Johnsonovo protidemokratické suspendování parlamentu na pět týdnů bylo nezákonné. Je opravdu rozumné, že se Babiš spolčuje s těmi nejkontroverznějšími osobami na světové politické scéně? Opravdu to prospívá České republice?

A jen postkomunistický "politik" by si drze dovolil, tak jako Babiš, označit Gretu Thunbergovou za "hysterickou". 

Neví Andrej Babiš, že se nad Trumpem vznáší v důsledku jeho vydírání ukrajinského prezidenta pro Trumpovy vlastní zájmy sílící nebezpečí impeachmentu a že se v Británii vzedmula vlna požadavků, aby Johnson  odstoupil ze své funkce?

Nebylo by rozumné v této nejisté situaci, aby vysoký představitel českého státu udržoval od těchto kontroverzních politiků aspoň zdvořilý, diplomatický odstup?

O ubohých výsledcích populistického "suverenismu"

25. 9. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nechcete prodat Grónsko? Tak tady máte přes držku!

V zoufalé snaze alespoň zčásti nahradit výpadek vzniklý odchodem ze společného evropského trhu bude muset vláda Borise Johnsona při dvoustranných jednáních s USA přistoupit na dovoz geneticky modifikovaných potravin ZDE, v EU zakázaných problémových pesticidů ZDE nebo chlorovaných kuřat nesplňujících evropské hygienické normy ZDE.

Trump také nepochybně využije příležitosti, aby se pokusil Britům namísto prudce zdraženého evropského ovoce a zeleniny ZDE v co největším množství vnutit americkou kukuřici a sóju, jejichž export se zadrhává kvůli obchodní válce s Čínou ZDE. Navíc jsou očekávány vážné (potenciálně likvidační) problémy nejen pro britské chovatele ovcí ZDE, ale třeba také pro pěstitele pšenice ZDE.

Trump zveřejnil shrnutí svého rozhovoru se Zelenským

25. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Republikáni jsou ohromeni



Donald Trump zveřejnil shrnutí svého rozhovoru s ukrajinským prezidentem Zelenským, nikoliv tedy, kupodivu, doslovný transkript. (On nemá Bílý dům nahrávku?) Trump tvrdí, že shrnutí dokazuje, že je nevinen. Jenže i toto shrnutí obsahuje pasáž, v níž Trump od Zelenského vyžaduje, aby začal vyšetřovat Bidena a jeho syna. I Republikáni jsou tím ohromeni:

Británie zřejmě neodejde z EU dne 31.10.

25. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jak jsme předpovídali v tomto Rozhovoru Britských listů, Británie zřejmě neodejde z EU 31.10., pokud odejde vůbec:


Boris Johnson byl nucen se předčasně vrátit do Londýna

25. 9. 2019

čas čtení 5 minut


Musí se ve středu vystavit zuřivosti britských poslanců ve znovu otevřeném parlamentu


Ponížený Boris Johnson byl donucen zkrátit svou návštěvu New Yorku a vrátit se do Londýna, kde bude čelit v znovu otevřeném parlamentu zuřivosti poslanců - poté, co britský Nejvyšší soud dramaticky rozhodl, že jeho suspendování parlamentu na pět týdnů bylo nezákonné.

Svým verdiktem posílil britský Nejvyšší soud mandát parlamentu a podřídil mu exekutivu. Podle odborníků to ovlivní nejen britský ústavní pořádek na dlouhá desetiletí do budoucnosti, ne-li staletí.

Dolní sněmovna se vrátí k zasedání ve středu dopoledne a poslanci podrobí Borise Johnsona výslechu.

Komentátor Raphael Behr k věci píše:

Klimatologové znovu varují: Oceány jsou v krizi, ledovce tají a mořská hladina se zvyšuje

25. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Greenpeace a Klimatické koalice

Dnes vydaná speciální zpráva Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) o oceánech a kryosféře (zamrzlých oblastech) ukazuje, jak ničivé jsou již nyní klimatické změny v našich oceánech a jak kvůli oteplování mizí plochy pokryté ledem. Vědecký report podtrhuje nutnost zvýšit úsilí všech vlád světa při řešení klimatické krize a ochrany oceánů.

Klimatická změna, Greta Thunberg a český internet

25. 9. 2019 / Vladimír Novák

čas čtení 6 minut

Pokud Vám doktor najde rakovinu prostaty, také mu neodpovíte: můj kamarád pekař tvrdí, že je to jen zácpa a já mu věřím.

Asi nikomu neušel emotivní projev švédské aktivistky Grety Thunberg na půdě OSN. Ve svém projevu tato 16-ti letá slečna požaduje od vůdců světa, aby konali více k odvrácení trvalých klimatických změn na naší planetě. Bohužel je nutné zdůraznit a znovu opakovat, že Greta pouze upozorňuje na závěry pocházející z vědecké komunity. Té samé komunity, která stojí za růstem našeho poznání o světě, ve kterém žijeme, a technologického pokroku, který nám náš způsob života umožňuje. Její závěry samozřejmě nejsou součástí nějaké politické diskuze, proti které se můžeme vyhranit svým vlastním “názorem”. 

O časopisech Nature a Science

25. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou lidé, kteří mají tendenci vidět svět jako arénu, v níž člověk může mít jen svou úzkou odbornost, a jinak je diletant. Pro ně není možné, aby někdo byl odborník zároveň ve filozofii, chemii, buněčné biologii a v oblasti vývoje léků. Bohužel pro ně: možné to je, neboť tyto oblasti mám oficiálně potvrzené.

Je také možné, že někdo – jako třeba já – čte systematicky mnoho let časopisy jako Nature nebo Science. Tyto dva časopisy bývají považovány obecně vědci za ty nejlepší na světě a v analýzách společenských důsledků vědy se od sebe neliší. Já osobně mám potřebu nějak veřejnost občas seznámit s tím, co se v těch časopisech v té či oné ostře debatované věci děje.

Vzdorný Bolsonaro oznamuje likvidaci domorodých komunit v Brazílii

25. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



"Domorodí indiáni nechtějí být chudými domácími v bohatém území," provokoval extremně pravicový populista


Brazilský prezident Jair Bolsonaro otevřeně deklaroval během zahajovacího projevu na Valném shromáždění OSN, že už v Brazílii nebude chráněna domorodá kultura ani území tradičních domorodých indiánských kmenů. Namísto toho bude Bolsonaro podporovat urbanizaci kmenů žijících v Amazonii tam, kde jsou ložiska zlata a nerostného bohatství, která mohou obohatit brazilskou ekonomiku. Bolsonaro oznámil "novou politickou strategii pro domorodce", která bude prosazovat jejich "hospodářskou autonomii". "Radikální ekologický aktivismus a zastaralá ochrana domorodých komunit jsou v rozporu s tím, co si přejí samy domorodé národy. Jen to představuje jejich zaostalost, marginalizaci a naprostou absenci občanství," řekl Bolsonaro.

Maketa demokracie v podmínkách současného Ruska

25. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Při práci na tomto článku jsem měla velké štěstí, uvedla Alla Sergejenková. Jen náhodou jsem si na stránce Polit.ru poslechla záznam přednášky, kterou proslovil 27. září 2007 v moskevské literární kavárně Bilingua Dmitrij Jefimovič Furman, tehdy hlavní vědecký spolupracovník Evropského institutu Ruské akademie věd, historik, politolog a sociální filozof.

Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Americké letectvo vyvíjí prototyp náhrady letounu F-35

25. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Stíhací letoun šesté generace by měl vzniknout v letech 2030-2040, píše Kris Osborn. Iniciativa nazvaná Next Generation Air Dominance (NGAD) se dlouhá léta nacházela v koncepční fázi a nynější "prototypování" a "demonstrace" pomáhají zjistit, které technologie letectvo v budoucnu použije.

Britský Nejvyšší soud: Johnsonovo suspendování parlamentu je nezákonné a neplatí

24. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Předseda Dolní sněmovny John Bercow oznámil, že Dolní sněmovna bude zasedat zítra od 11.30.



  ;

11 soudců britského Nejvyššího soudu v pondělí ráno jednomyslně konstatovalo, že rozhodnutí Borise Johnsona suspendovat parlament na dobu pěti týdnů na vrcholu brexitové krize je nezákonné. Rozsudek byl zveřejněn po třech dnech jednání, které se konalo v Londýně minulý týden. 

První právní otázkou, kterou soudci museli zodpovědět, bylo, zda soudu vůbec přísluší vyjadřovat se k rozhodnutí premiéra suspendovat parlament. Nejvyšší soud jednomyslně rozhodl, že ano. 

Nejvyšší soud pak konstatoval, že Johnsonovo rozhodnutí suspendovat parlament bylo nezákonné a neplatné. Znamená to, že parlament suspendován nebyl, a předseda parlamentu může okamžitě rozhodnout o jeho znovuotevření. Premiér o tom nemá právo rozhodovat. 

Britský Nejvyšší soud rozhodl, že určující není při suspendování parlamentu premiérův deklarovaný úmysl, čimž vyloučil otázku, zda Johnson v této věci lhal či nelhal. Britský Nejvyšší soud konstatoval, že klíčovým faktem je skutečnost, zda rozhodnutí suspendovat parlament mu zabránilo vykonávat svou funkci efektivní kritické kontroly vlády. Vydal verdikt, že tomu tak je.

Kompletní pětadvacetistránkové rozhodnutí Nejvyššího soudu v této věci je ZDE

Na Twitteru i v široké veřejnosti se ozývají hlasy požadující, aby Boris Johnson odstoupil. Naproti tomu někteří komentátoři varují, že tohoto rozhodnutí Nejvyššího soudu může Johnson populisticky zneužít v předvolební kampani, v níž se bude prezentovat jako nevinná oběť britského establishmentu, včetně soudců, který "zradil lid".


Gina Miller: Dnes nezvítězil žádný jednotlivec ani žádná kauza. Je to vítězství pro suverenitu parlamentu, oddělení moci a nezávislost našich britských soudů. Je klíčové, že dnešní rozhodnutí potvrzuje, že jsme národ, kde vládne zákonnost. Zákony, nad nimiž není nikdo, ani premiér. Nedovolte, aby vláda bagatelizovala závažnost dnešního rozsudku. Jednomyslného rozsudku. Promluvili jednoznačně. A to, co říkám premiérovi, je, že opakuji slova Lady Haleové: Ten příkaz byl prázdný papír, parlament nebyl suspendován, poslanci by se měli vrátit zítra do práce, a pokračovat v kritickém hodnocení této vlády. Dnešní verdikt vypovídá o obrovském množství věcí. Tento premiér musí zítra otevřít dveře parlamentu. Poslanci se musejí vrátit a být odvážní a pohnat tuto neskrupulózní vládu k odpovědnosti. 


Robert Peston, ITV: Nejvyšší soud rozhodl, že u moci jsou poslanci a Boris Johnson je jejich sluha: 


Stárnoucí chlapi Thunbergovou nenávidí, protože se na ně neusmívá

24. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Muži nemají Gretu Thunbergovou rádi, protože se málokdy usmívá. Od dívek a žen se čeká, že se na muže budou pořád usmívat, aby se muži cítili dobře, a že vůči nim budou vypadat svolně, a Greta Thunbergová tuhle hru prostě nehraje.


Kalousek: Nikdy jsem neslyšel ODS takhle vyvádět...

24. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Jak se prezident stal nejvyšším státním zástupcem

24. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak máme zpátky v politické hře slovo abolice. Naposledy se ukázalo v plném svém lesku na začátku roku 2013, kdy tehdejší prezident Václav Klaus svou abolicí ukončil trestní stíhání, která trvala více než osm let (pro trestné činy se sazbou pod 10 let).

Kouzlo abolice spočívá v tom, že zasahuje do procesu hledání viny a trestu tak, že vinu a trest pak už nelze určit. Něco jiného je udělení milosti v situaci, kdy je daný člověk pravomocně odsouzen a je jasné, že je vinen a jaký má dostat trest. Proto Klausova abolice efektivně znemožnila v mnoha vleklých případech vážné ekonomické kriminality zjistit, co se vlastně stalo. A to byl zjevně účel.

Trump se posmíval Thunbergové na Twitteru

24. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Greta Thunbergová použila Trumpova ironického výroku učiněného vůči ní na své vlastní twitterové stránce:

"Velmi šťastná mladá dívka, která se těší na jasnou a nádhernou budoucnost."


Donald Trump zveřejnil na Twitteru video emocionální Grety Thunbergové se sarkastickou, posměšnou poznámkou, že se zdá, že je Thunbergová "velmi šťastná" a že se těší na svou šťastnou budoucnost:

V ostře kritickém projevu v pondělí vzkázala vládám: "Nejste stále ještě dostatečně zralí na to, abyste dokázali říct, jak to je. Necháváte nás na holičkách. Ale mladí lidé začínají chápat vaši zradu. Ukradli jste  svými prázdnými slovy mé sny a mé dětství."

V pondělí Thunbergová byla v místnosti, jíž prošel Donald Trump. Výraz její tváře říká všechno:



Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Premiér jel na klimatický summit s prázdnýma rukama. Prostor dostaly jen inspirativní státy

24. 9. 2019

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Klimatické koalice, Greenpeace ČR, FoRS, CDE a Hnutí DUHA  

 

Praha/New York - 24. září 2019: Klimatický summit, který v noci na dnešek skončil v americkém New Yorku, ukázal, že Evropská unie zatím není schopna přijmout roli světového klimatického lídra a zavázat se k ambicióznímu plánu na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050, přestože drtivá většina členských zemí o něj usiluje. Jednou z členských zemí, které tuto vizi stále blokují, je vedle Polska, Maďarska a Estonska i Česko.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Británie: Labouristická strana na kongresu rozhodla, že se vzdává role opozice

24. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Okamžik, kdy Labouristická strana spáchala volební sebevraždu:



Absolutní manipulace na výročním kongresu Labouristické strany.
Delegáti hlasovali, aby strana podpořila setrvání Británie v EU.
Předsedkyně oznámila, že tato rezoluce byla hlasováním schválena.
Pak jí generální tajemnice "opravila".
Řádné hlasování kartami nebylo dovoleno.
Naprosto ostudné. Falešná demokracie





V poslední době sledujeme možná už zcela nevratný rozklad evropských sociálních demokracií. Sebevraždu, jak se zdá, v podstatě v pondělí na svém výročním sjezdu v Brightonu spáchala britská Labouristická strana, když zmanipulovaným hlasováním odmítla požadavek drtivé většiny svých řadových členů, aby strana po třech letech "nerozhodnosti" (v důsledku toho, že její šéf, Jeremy Corbyn, je brexitér!) razantně podpořila setrvání Británie v Evropské unii a šla s tímto programem do zřejmě blízkých všeobecných voleb.

Směšnost

23. 9. 2019 / Jiří Svoboda

čas čtení 10 minut

 

Je to déle než 30 let, kdy jsem poznal muže vzdělaného, se smyslem pro umění, člověka vtipného, libujícího si v bonmotech. Jeho jméno bylo Miloš Zeman. Vážil jsem si ho a měl jsem ho rád.

Čas je neúprosný, postupně zasypal vzdělanost, umění začal chápat tak jako politik, který kdysi prohlásil „Když slyším slovo kultura, sahám po revolveru“, vtip a bonmot zaplavila žluč a touha dokázat stařeckou moc nad „malým“ světem, který mu důvěřiví voliči svěřili. Pod nánosy postupně mizel ohled na právo, ústavní zvyklosti i respekt k jiným lidem. Byl to proces plíživý jako nemoc.

Pozor na cyklisty a vegetariány!!

23. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jaderný lobbista Vladimír Wagner píše na BL, že po čtení reakcí Karla Dolejšího a Daniela Veselého na svůj předchozí článek považuje za "potvrzené", že "hnutí okolo Grety" je "o levicové generační revoluci".

Pan Wagner píše většinou naprosté slátaniny a zjevně nečte Nature.

Věděl by, že redakce tohoto nejprestižnějšího vědeckého časopisu na světě se jednoznačně postavila za Gretu.

Ne kvůli tomu, že by její redaktoři byli mladí a levicoví, ale proto, že něco opravdu vědí o vědě (málokdo na světě toho ví o vědě a jejích důsledcích pro společnost tolik jako oni - jejich časopis je mnohooborový a systematicky pokrývá společenské důsledky vědy ve všech vědeckých oborech - oproti nim jsou i nobelisté jen specializovanými odborníky).

Čtenář Jan Samohýl podle mne správně reaguje na pana Wagnera:

"Globální oteplování (a ekologie obecně) je levicové téma prostě proto, protože od něj pravice dala ruce pryč! Není to nějaká levičácká volba."

A máme tu jednoho mladého levičáka pro pana Wagnera (bývalý republikánský guvernér Kalifornie, který má 72 let):


Schwarzenegger teams up with activist Greta Thunberg at climate summit

 

Muslimský starosta Londýna musel hájit židy před aktivisty Labouristické strany

24. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



Hovořil jsem na rohu ulice (na labouristickém výročním sjezdu v Brightonu) s londýnským primátorem Sadiqem Khanem, píše na Twitteru komentátor deníku Guardian Jonathan Freedland. Přišli k němu dvě členky  Labouristické strany - bělošky středního věku. Chtěli vědět, proč se předchozího dne účastnil akce organizace Jewish Labour (Židovští labouristé).

"Abych projevil solidaritu s našimi židovskými bratry a sestrami," řekl muslimský starosta Londýna.

"Ale oni to jsou sionisté," odpověděla jedna ta členka Labour Party. "Proč jste chtěl projevovat podporu izraelským sionistům?"


Boris Johnson dal statisíce ze státních fondů své milence

24. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Boris Johnson odmítl vysvětlit konflikt zájmů v souvislosti se svým vztahem s Jennifer Arcuri


Během své cesty na Valné shromáždění OSN v New Yorku odmítl Boris Johnson více než šestkrát odpovědět na otázky novinářů, jak to bylo s jeho vztahem k americké modelce a posléze podnikatelce Jennifer Arcuriové (34), která od Johnsona dostala pro svou firmu Innotech v době, kdy byl primátorem Londýna 26 500 liber (770 000 Kč) a kterou s sebou - navzdory odporu činitelů jeho úřadu vzal na tři zahraniční obchodní mise.
Boris Johnson odmítl vysvětlit konflikt zájmů v souvislosti se svým vztahem s Jennifer Arcuri

Během své cesty na Valné shromáždění OSN v New Yorku odmítl Boris Johnson více než šestkrát odpovědět na otázky novinářů, jak to bylo s jeho vztahem k americké modelce a posléze podnikatelce Jennifer Arcuriové (34), která od Johnsona dostala pro svou firmu Innotech v době, kdy byl primátorem Londýna 26 500 liber (770 000 Kč) a kterou s sebou - navzdory odporu činitelů jeho úřadu vzal na tři zahraniční obchodní mise.

Druhá firma, jíž je Arcuriová ředitelkou, Hacker House, dostala z britského ministerstva pro digitální sítě, kulturu, média a sport další grant ve výši 100 000 liber, ale ministerstvo nyní vyšetřuje, jestli ho měla vůbec právo dostat.

Dnes pětapadesátiletý Johnson se s Arcuriovou "přátelil" a navštěvoval ji v jejím bytě, když jí bylo něco pod třicet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Greta Thunbergová: Pokud se světoví politikové rozhodnou na nás vykašlat, moje generace jim to nikdy neodpustí

23. 9. 2019

čas čtení 3 minuty


Jsme uprostřed rozkladu klimatu a jediné, o čem oni dokáží mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném hospodářském růstu

Tohle je celé špatně. Neměla bych tady stát. Měla bych být zpátky ve škole na druhé straně oceánu. Avšak přesto vy všichni za mnou chodíte pro naději? Co si to dovolujete! Vy jste ukradli mé sny a mé dětství svými prázdnými slovy. A přesto já mám ještě štěstí. Lidi trpí. Lidi umírají. Kolabují celé ekosystémy. Stojíme na počátku masového vyhlazení. A jediné, o čem vy dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o věčném hospodářském růstu. Co si to dovolujete!

Po dobu více než třiceti let to věda říká naprosto jasně. Co si to dovolujete, že se díváte stranou a přicházíte sem a tvrdíte, že toho děláte dost, když politika a potřebná řešení stále nejsou ještě nikde na dohled.

Svět musí ztrojnásobit úsilí o snížení emisí CO2, jinak přijde katastrofa

23. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Zpráva organizace United in Science zveřejněná před summitem OSN varuje, že globální oteplování probíhá rychleji, než se předpokládalo, a že současná strategie by vedla ke katastrofálnímu zvýšení světových teplot

Analýza, kterou potvrdila čelné světové klimatologické instituce, zjistila, že přísliby snížit emise skleníkových plynů bude nutně nejméně ztrojnásobit, zvýšít zřejmě až pětkrát, pokud má svět dosáhnout cílů, které v roce 2015 definovala pařížská dohoda o boji proti globálnímu oteplování.

Ctihodná britská cestovka udělala bankrot a po světě nyní uvízlo 150 000 jejích zákazníků

23. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Musíte to Johnsonovi přiznat: dopad rozhodnutí nové vlády se projevuje normálně až po několika letech, ale Johnsonova strategie podle jeho hesla "Ať jde podnikání do prdele!" má dopad už po dvou měsících, vzhledem k tomu, že zbankrotoval Thomas Cook:

Letos na jaře konstatovala firma Thomas Cook, že za její ztráty ve výši 1,5 miliardy liber nese vinu brexit:


Cestovní kancelář Thomas Cook, která působila v Británii 178 let, udělala v neděli večer spektakulární bankrot. Potřebovala naléhavě  finanční injekci ve výši 200 milionů liber, avšak soukromí investoři i britská vláda ji odmítli poskytnout. Kritikové poukazují na to, že repatriace 150 000 turistů, kteří uvízli v různých světových letoviscích, bude britskou vládu stát daleko více než zmíněných 200 milionů liber, ovšem britská vláda namítá, že firma měla nesplatitelný dluh ve výši 1,1 miliardy liber a od roku 2011 vyplatila věřitelům 1,2 miliardy liber úroků! To znamená, že více než třetina peněz, které účtovala svým 11 milionů zákazníků, které měla každoročně, šlo do kapes věřitelů.

Londýn vyhrožuje Irsku, že bude hladovět

23. 9. 2019

čas čtení 2 minuty



Angličtí diplomaté během posledních čtyř dnů "brutálně" lobbují proti Irské republice. Snaží se na ni a na Evropskou unii vyvinout co největší nátlak, aby souhlasila se zrušením irské podmínky. Podle slov některých diplomatů v EU "je to opravdu drsné".

Píší o tom i v deníku Irish Times:


Londýn tvrdí, že se Irsko octne pod obrovským tlakem, aby ustoupilo ohledně "irské podmínky"

Britští diplomaté tvrdí všem kolem, že důsledky divokého brexitu pro Irsko budou tak katastrofální, že Irsko musí ustoupit


Minulý týden byli Brusel i Dublin ohromeni tónem projevu anglického ministra pro brexit Stevena Barclayho v Madridu. Barclay tam varoval, že Irsko bude v důsledku divokého brexitu čelit nedostatku potravin a léků.

Rusové "by měli být hrdí na pakt Molotov-Ribbentrop"

23. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Sergej Ivanov, bývalý šéf Putinovy prezidentské administrativy, člen bezpečnostní rady a člen správní rady Ruské vojensko-historické společnosti, prohlásil na moskevské konferenci, že pakt Molotov-Ribbentrop byl "dohodou sovětské diplomacie", na niž by Rusové měli být "hrdí".

Beztrestné vraždění Palestinců se jednou obrátí proti Izraeli

23. 9. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 5 minut


Výzkumy zabývající se dopadem dlouholeté izraelské okupace na psychiku a morálku izraelských vojáků sloužících na Západním břehu či při hranicích s Gazou vyjadřují obavy z toho, jakým směrem se izraelská společnost bude dále vyvíjet. Nejen vědecké výzkumy, ale také někteří izraelští politici sdílejí tyto obavy.

Nedávno například Elana Lakh, psychoterapeutka, která aktuálně žije v Jeruzalémě, řekla, že: “Izrael se stává stále rasističtějším a násilnějším státem. Izraelská společnost je etnocentričtější než kdy předtím a má panický strach ze všeho 'Jiného' a tento seznam 'Jiných' věcí se stále rozrůstá.

Německo se přidává k alianci za vyřazení uhlí

23. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Krátce po globální studentské klimatické stávce ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová prohlásila, že Německo vystupňuje úsilí o odstavení uhlí. Berlín chce uzavřít všechny uhelné elektrárny k roku 2038.

Potvrzeno, hnutí okolo Grety není o klimatu, ale o levicové generační revoluci

23. 9. 2019 / Vladimír Wagner

čas čtení 16 minut

 


Když jsem psal svůj příspěvek o současném hnutí za klima, které se vytváří okolo švédské studentky Grety Thurnbergové, nečekal jsem tak intenzivní ohlas. Reakci napsali klíčoví autoři Britských listů Daniel Veselý a Karel Dolejší. A jejich příspěvky nádherně dokumentují všechny klíčové výtky, které jsem vůči tomuto hnutí zmiňoval. Hlavně příspěvek Karla Dolejšího se vůbec netýká klimatu nebo ekologie, ale zaměřuje se čistě na mezigenerační boj, společenskou změnu a jím vyhlíženou levicovou revoluci.

Egyptské protesty proti Sisimu vyvolal egyptský imigrant ve Španělsku

23. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Mohamed Ali




Za vojenské diktatury egyptského prezidenta Abdela Fattah el-Sisiho je dovoleno tak málo protestů, že když v pátek došlo v Egyptě k protestům několika stovek lidí, požadujících Sisiho rezignaci, přišlo to jako šok.

To, co demonstrace vyvolalo, je také pozoruhodné: Mohamed Ali, pětačtyřicetiletý stavebník a na část úvazku herec, který říká, že zbohatl na stavebních projektech pro egyptskou armádu a pak se odstěhoval do Španělska, začal zveřejňovat na sociálních sítích videa obviňující Sisiho z korupce a z pokrytectví.

Británie: Občané EU jsou diskriminováni při hledání bytů a zaměstnání

23. 9. 2019

čas čtení 1 minuta



Pronajímatelé bytů a zaměstnavatelé  protizákonně žádají žadatele z Evropské unie, aby poskytli důkaz, že mají v Británii právo na pobyt.

V současnosti Británie je členem Evropské unie, takže požadavek, aby občané EU prokázali, zda mají právo pracovat a bydlet ve Velké Británii, je nezákonný.

Vládnou obavy, že je této diskriminace zneužíváno k tomu, aby bylo občanům z EU upíráno v Británii právo na práci a na ubytování.

Proč Greta Thunbergová některé muže tak rozčiluje?

23. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Proč Greta Thunbergová tak rozčiluje? Kvůli tomu, co představuje. V době, kdy demokracie je terčem útoku, naznačuje vznik nového typu moci, spojení protestů mladé veřejnosti s vědou. Ale pro její nejhlasitější pomlouvače také znamená něco jiného: Pohled na svou nadcházející zbytečnost.




Proč Greta Thunbergová vyvolává takové rozčilení?, ptá se Jennifer O´Connellová. Jak může šestnáctiletá dívka s copy, která se věnuje záchraně planety, vyvolávat takový zuřivý vztek?

Brazilian African-based religions ask the U.N. for help

23. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta



Members of Brazilian civil group Coalizão Negra por Direitos (Black Coalition for Rights) are in Geneva in meetings with members of the United Nations High Commissioner for Human Rights (UNHCR). The objective is to denounce Brazilian government policies that pose risks to the black population in Brazil.

The anti-racist organization is made up of 60 civil society organizations that defend the rights of the black community.

Trump sends letter asking Bolsonaro for help against abortion, sexual education and genderism

23. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty



In a letter confirmed by the Brazilian Ministry of Foreign Affairs, the White House asks president Jair Bolsonaro, who will make the speech that opens the UN General Assembly on the 23rd of September, to join an alliance to impose an ultra-conservative agenda at the UN next week. 

President Donald Trump's letter was addressed also a group of other conservative governments that include Saudi Arabia, Iraq, Egypt, Turkey, Phillipines, Hungary and Poland. He asks those countries to establish an alliance at the UN General Assembly. The goal is to veto any attempt to pass resolutions that seek to extend sexual rights or implement sex education. The text was also co-signed by Mike Pompeo, US Secretary of State, and US Secretary of Health Alex Azar. In it, the Americans urge Brazil to join a joint statement, to be released in New York, with the aim of adopting an attitude contrary to terms such as "sexual and reproductive health".

Změna klimatu: Dopady se "zrychlují"

23. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Známky a dopady globálního oteplování se zrychlují, uvádí se v poslední vědecké zprávě o změně klimatu publikované před klíčovým jednáním OSN v New Yorku, píše Matt McGrath.

Brazilská náboženství z Afriky žádají OSN o pomoc

23. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty



Členové brazilské občanské organizace Coalizão Negra por Direitos (Černošská koalice za práva) odcestovali do Ženevy na jednání s vysokým komisařem OSN pro lidská práva. Cílem je odsoudit politiku brazilské vlády, která ohrožuje černošské obyvatelstvo v Brazílii.

Tato antirasistická organizace se skládá ze 60 občanských organizací, které v Brazílii hájí práva černošské komunity.

Trump požádal Bolsonara, aby na Valném shromáždění OSN podpořil alianci států bojujících proti právu žen a menšin

23. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

Trump požádal Bolsonara písemně o pomoc proti potratům, sexuální výchově a ochraně práv žen
V dopise, jehož existenci potvrdilo brazilské ministerstvo zahraničí, požádal Bílý dům brazilského prezidenta Bolsonara, který dne 23. září pronese zahajovací projev na Valném shromáždění OSN, aby se připojil k alianci, jejímž cíle, bude v nadcházejícím týdnu vnutit Organizaci spojených národů příští týden ultrakonzervativní agendu.

Kulturkampf jako cesta k neomezené moci?

23. 9. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Věříte-li guruovi současného brazilského autoritářského prezidenta Olavu Carvalhovi, text hitu skupiny Beatles "With a Little Help from My Friends" z alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band napsal "loutkovodič" hudebně "negramotného" tělesa, německý filosof a muzikolog Theodor Wiesengrund Adorno ZDE - ve skutečnosti nesmiřitelný kritik moderního zábavního průmyslu a skladatel atonální vážné hudby. Na pohled zcela absurdní historka samozřejmě poněkud připomíná příběh Zemanem vybájeného Peroutkova článku, který měl údajně vychvalovat Hitlera.

Domorodci z celého světa odsoudili pokusy Brazílie zlikvidovat jejich práva v OSN

22. 9. 2019 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty



Brazílie se spikla s Ruskem ve snaze odříznout původní domorodé obyvatelstvo od debaty o jeho osudu


Brazilský prezident Jair Bolsonaro se snaží potlačit práva tradičního domorodého obyvatelstva po celém světě, včetně Skandinávců, australských domorodců a amerických indiánů. Z iniciativy Mexika a Guatemaly se od minulého týdne v OSN jedná o rezoluci na ochranu domorodých národů po celém světě. O textu té rezoluce se má hlasovat příští týden, avšak brazilská vláda dělá problémy.

Exctinction Rebellion v pátek v Brně zablokovala dopravu

22. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Brněnská větev Extinction Rebellion uspořádala v pátek 20. září druhou sedmiminutovou blokádu silniční dopravy.



Pro pořádání přímých akcí občanské neposlušnosti se hnutí rozhodlo nejen proto, že vláda České republiky neřeší klimatickou krizi, ale také proto, že tradiční formy politického nátlaku jako jsou demonstrace, petice, lobování nebo happeningy nepřinesly nutnou změnu.

Během pátečního tzv. swarmingu drželi Rebelové zelený banner se svým logem, který blokoval Veletržní ulici na Mendlově náměstí v Brně a rebelky se sušenkami a letáčky mezitím obcházeli uvízlé řidiče, vysvětlovali jim situaci a uklidňovali je.

Cílem takových akcí je mimo jiné vyhlášení stavu klimatické nouze brněnskou radnicí.

Pozn. red. Před hlavními akcemi Extinction Rebellion v České republice začátkem října přineseme v pátek 4. řijna videorozhovor s aktivistkou Extinction Rebellion Veronikou Holcnerovou.

Ředitelé českých škol jsou hlavním motorem sociální segregace

22. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pozn. JČ: "Je těžké ty děti vybrat?" Pozoruhodné.

Proč se nepodívat, jak to dělají v zahraničí? I tvrdě konzervativní britská vláda poskytuje obědy dětem z chudších rodin ve školách zadarmo, zde je informace, které děti na to mají nárok a jak zažádat.

Skotská vláda poskytuje školní obědy zadarmo všem dětem bez rozdílu v prvních třech třídách základní školy. Jiný svět je možný.


Kolik mořského ledu roztálo od roku 1984 do roku 2019

22. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta



Tato vizualizace sleduje trvalý mořský led, tedy ten, který zůstává po letní sezóně tání ledu. Bílá barva představuje led starší než 4 roky, modrá barva je mladší mořský led.

V roce 1988 starší mořský led pokrýval 3 121 000 čtverečních kilometrů. Dnes pokrývá jen 116 000 čtverečních kilometrů.


O autonomní mobilitě

21. 9. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Druhá velká věc autonomní mobility - kromě toho že budou auta jezdit sama - bude právě tohle.

Dnes vypadá každá ulice každého města kdekoli na světě zhruba takhle. Chodník, skladiště aut, silnice, skladiště aut, chodník. A v nedaleké budoucnosti ty dvě skladiště aut po obou stranách silnice - tady jsou ještě "milosrdně" na šířku - zmizí. Na městských ulicích nebude stát auto ve formě "uskladněno" ani jedno: budou se tam vyskytovat v režimu taxíku, tedy jede, zastaví, vyloží nebo naloží, jede dál. Na uskladnění v režimu kdy není používáno si odjede někam mimo veřejný prostor na velké parkoviště nebo do podzemních garáží.

Skandál s Trumpovým vydíráním Ukrajiny sílí

20. 9. 2019

čas čtení 4 minuty

Donald Trump v pátek odmítl obvinění od Hillary Clintonové, že se znovu pokusil získat podporu od cizí vlády v nadcházejících prezidentských volbách - obdobně, jako když v roce 2016 v jeho prospěch do prezidentské kampaně zasahovalo Rusko.

Whistleblower si nedávno stěžoval, že v soukromém telefonním rozhovoru Trump přislíbil různé znepokojující věci zahraničnímu činiteli. Posléze vyšlo najevo, že se to týká nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, s nímž Trump telefonoval 25. července. Trump se snažil naléhat na Zelenského, aby poskytl špínu na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, jeho potenciálního oponenta v prezidentských volbách v roce 2020.

Trumpova předvolební kampaň: Na inzeráty na Facebooku pro volby v roce 2020 vydáme miliardu dolarů

20. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Představa, že fake news na Facebooku ovlivnily americké prezidentské volby, je hodně šílená" - Zuckerberg. "Na předvolební prezidentskou kampaň na Facebooku vydáme v roce 2020 miliardu dolarů" - Trumpův ředitel pro digitální záležitosti Brad Parscale o přípravách na americkou prezidentskou kampaň v roce 2020.

Trump: "Dnes jsme měli v Bílém domě krásné jednání s Markem Zuckerbergem" (20.9. 2019)


Milan Kohout, Zabijte kapitalismus, zachraňte Zemi

20. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

Posílám čtenářům BL pozdrav z páteční celosvětové stávky za životní prostředí na zeměkouli, inspirované dětskou aktivistkou Gretou Thunberg, píše Milan Kohout.


U nás v Bostonu se sešel překvapivě obrovský dav dětských i dospělých aktivistů.

Jak vidíte, přišel jsem tam stávkovat se svojí dcerou Filomenou, která si také připravila svůj transparent, na kterém je veverka šokovaná, že ji kapitalisté kácejí před očima strom, ptáček, který zírá na kopu plastů plynoucích po vodě a další vymírající zvířátka.
 

30509

O ekomagorech na sklonku babího léta

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Středa: na houbách. Desetiletá dcera začne sbírat místo hub plasty.

„Fuj, nesahej na to."

Sbírá dál a brzy zjistí, že se jí to do rukou nevejde.

Chce sundat mikinu.

„Tak na to zapomeň," říkám už opravdu drsně, „příště si vezmeme pytel a dáme to do něho.“

Vzdá to, píše na Facebooku Peter Chvojka.

Čtvrtek: na houbách. Vůně lesa, košík plný kovářů.....vytáhne plastový pytel. Těžkne, za chvíli už ho musím nést já. Tvrdohlavá, já marná autorita se smradlavým pytlem na rameni.

Dcera: „Zítra bych chtěla jít stávkovat za klima.“

Já: „Zítra jdeš do školy!“

Dcera: „ Učitelku přesvědčíme, půjde taky.“

Vzpomenu na výrok Jaroslava Hanáka, prezident Svazu průmyslu a dopravy z 15.7. : “Když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, že každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí, tak si myslím, že to není dobrá zpráva pro Evropu.”

Já: „Víš, jak vám říká zřejmě budoucí prezident? Ekomagoři a řídí se heslem Braňme normální svět.“

Dcera: „Jsme magoři, že nosíme plasty z lesa?“

Já: „Jo.“

Dcera: „Zítra vezmu pytle dva.“

Obecněji o Babišovi a konkrétněji o zdravotnictví

20. 9. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Karel Dolejší tu politickou situaci dnes podává tak, že za Babiše se všechno hroutí, všechno jde do háje, včetně zdravotní péče. Já bych se nechtěl Babiše zastávat, ale takové katastrofální pohledy slyším jen od té nejzoufalejší opozice někde z krajin TOP09, nikoli třeba od odborů nebo Hospodářské komory, ekonomických nebo zdravotnických analytiků atd. Podle firmy Deloitte si Česko polepšilo v žebříčku zemí podle kvality života a ačkoli bodově stagnuje, posunulo se nahoru třeba zrovna ve zdravotní péči (kleslo naopak v dostupnosti přístřeší).

Nejvíce mne ale děsí představa, že před Babišem bylo vše lepší a že on to teď ničí. Chtěl bych zdůraznit, že jsem zásadně proti Babišovi, že bych si přál u nás politické i obecně společenské poměry jako v západním Německu nebo Rakousku nebo Dánsku atd. Nicméně cestou k tomu je pohled dopředu, nikoli návrat do devadesátých a nultých let, k Nečasovi, Topolánkovi, Paroubkovi atd.

Dnes se konají ve 150 zemích světa globální protesty proti klimatické krizi

20. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Berlín:



Hamburk: Brusel:



Světoví politikové se příští týden v New Yorku budou účastnit summitu OSN pro akce za klima. Tento pátek 20. září budou miliony školních dětí od Austrálie až po Island protestovat mimo školu a požadovat naléhavá opatření proti blížící se ekologické katastrofě.

Protesty, inspirované šestnáctiletou švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou, se plánují ve 150 zemích světa. Cílem je, aby mladí lidé promluvili po celém světě jedním hlasem proti hrozícím důsledkům globálního oteplování pro naši planetu.


Demonstrace proti globálnímu oteplování v Dublinu: "Jsme všichni propojeni!"





Podle průzkumu v osmi zemích je nejméně 75 procent jejich obyvatel znepokojeno, že svět čelí krizi globálního oteplování a rozklad klimatu začíná být "nesmírně nebezpečný". V pátek se po celém světě konají protesty proti nečinnosti vlád vůči globálnímu oteplování. Světová média této krizi věnují zvýšenou pozornost.


Sleva na veřejnou dopravu je správný krok - měla by ale platit pro všechny

20. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Kritika Babišova hospodaření v České republice, jak ji publikuje Karel Dolejší, je oprávněná. Jistě je také pravda, že se zlevněnou veřejnou dopravou Babiš pokouší uplácet důchodce - i studenty.

Jenže tato politika je z ekologického hlediska naprosto správná - ovšem dotace a slevy na hromadnou dopravu by měly platit pro všechny, nikoliv jen pro studenty a důchodce.  Spolu s blokací či omezením vjezdu automobilové dopravy do center měst, jak je tomu v mnoha městech světa.

Lidé by měli přejít od šíleného zneužívání cestování automobily, které ničí životní prostředí a znečišťováním ovzduší vyvolává vážné zdravotní problémy u obyvatelstva, k dopravě veřejnými dopravními prostředky.

Stačí strávit den v Praze či v jiném větším městě a okamžitě vidíte, že zneužívání dopravy soukromými automobily, v nichž většinou sedí jen jediný člověk, je naprosto děsné. Kdo přijede do Prahy ze zahraničí, okamžitě se začne dusit.

Takže - je opravdu správné, že důchodci a studenti dostali masivní slevy na veřejnou dopravu - teď to ale, Andreji, rozšiřte na veškeré obyvatelstvo.

Trump vydíral ukrajinského prezidenta Zelenského

20. 9. 2019

čas čtení 2 minuty


 Aktualizace:
Deník Washington Post zjistil, že jde o Trumpův červencový rozhovor s novým ukrajinským prezidentem Zelenským. Obsah rozhovoru stále není znám, avšak kontext ano. Trumpův právník Rudy Giuliani totiž už předtím naléhal na Ukrajinu, aby vyšetřovala ukrajinské aktivity Huntera Bidena, syna Joea Bidena, demokratického prezidentského kandidáta pro americké prezidentské volby r. 2020. Hunter Biden spolupracoval s ukrajinskou plynárenskou společností a jeho aktivity na Ukrajině v minulosti vyšetřovala tamní policie pro údajnou korupci. Giuliani se v minulosti snažil přimět Ukrajinu, aby ve vyšetřování Huntera Bidena pokračovala, aby to poškodilo pověst Joea Bidena, Trumpova soupeře pro prezidentské volby r. 2020.

V Trumpově rozhovoru se Zelenskym dne 25. července se hovořilo o tom, že "pokud bude Ukrajina ochotna případ Huntera Bidena dále vyšetřovat, dojde ke zlepšení americko-ukrajinských vztahů." Předtím Trump odepřel Ukrajině vojenskou podporu. Trumpův telefonát se Zelenským lze interpretovat jako přímé Trumpovo vydírání Zelenského: Zničte Huntera Bidena a my obnovíme vojenskou pomoc pro Ukrajinu."

Podrobnosti v listě Washington Post ZDE

 
* * *

Podrobnosti jsou nejasné, avšak výzvědný pracovník považuje podanou stížnost za "velmi závažnou"


Příslib Donalda Trumpa jakémusi zahraničnímu politikovi natolik znepokojil jednoho činitele v americké výzvědné komunitě, že ten pracovník podal whistleblowerskou zprávu. Informaci přinesla četná americká média. Podrobnosti stížnosti však nebyly zveřejněny.

Stále větší počet anglických prvňáčků neumí pořádně mluvit a neumí chodit na záchod

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta




Britské Channel 4 News zveřejnily výsledky otřesného výzkumu, z něhož vyplývá, že stále větší počty anglických prvnáčků chodí do školy v plenách, neumějí chodit na záchod, neumějí řádně mluvit, nedají dohromady souvislou větu, používají dudlík a některé neumějí zacházet s příborem. 82 procent učitelů prvních tříd varuje, že stále větší počty dětí nejsou řádně připraveny na školu.

Některé děti v životě neviděly knížku - snažily se knížky uvést v provoz posunutím prstem, jako by to byl tablet či mobil.

Z následné diskuse v televizním studiu vyplynulo, že je to do určité míry způsobeno technologií - pokud rodiče čumí celou dobu do počítačů a mobilů, nekomunikují s dětmi - a děti pak také neustále čumí do počítačů a mobilů. Částečně je to způsobeno chudobou - rodiče, kteří v chudnoucí Británii musejí dělat dvě nebo tři zaměstnání, nemají čas povídat si s dětmi nebo jim číst před spaním pohádky.

Avšak zanedbanost prvňáčků se projevuje ve všech společenských třídách - není omezena jen na chudé lidi.

Zapomněli dnešní rodiče na to jak vychovávat děti?

Polská vláda bude určovat, kdo je novinář

20. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta

 Další hrozba demokracii v Polsku: Vládnoucí strana Právo a spravedlnost chce vytvořit novou mediální radu, která bude určovat, kdo je novinář a kdo novinář není. Lze toho lehce zneužít pro umlčení těch, kteří informují o trestných činech vlády a o korupci:


Superbakterie odolné vůči antibiotikům vznikají na zemědělských farmách v mnoha částech světa

20. 9. 2019

čas čtení 3 minuty


Globální invaze superbakterií odolných vůči antibiotikům je důsledkem přehnané konzumace masa


Po celém světě vznikají kolem zemědělských farem na celém světě centra superbakterií, odolných vůči antibiotikům. Potenciálně to má katastrofální důsledky pro lidské zdraví, zjistila vědecká studie.

Oblastni v severovýchodní Indii, v severovýchodní ČÍně a v deltě Rudé řeky ve Vietnamu byly identifikovány jako hotspoty v Asii, podobné enklávy superbakterií existují i v Mexiku a v Jihoafrické republice. Místa s výskytem superbakterií se rychle šíří. Odolnost superbakterií vůči antibiotikům u zemědělských zvířat vzniká v Keni, v Maroku, v Uruguaji, v jižní Brazílii, v centrální Indii i v jižní Číně.

Rusové jsou kvůli vysokým cenám benzínu ochotni vzdát se automobilů

20. 9. 2019

čas čtení 1 minuta

Rusové označili vysokou cenu benzínu (47 %) a drahý provoz automobilů (16 %) za příčinu možného vzdání se osobních jízd automobilem, zjistil průzkum společnosti VCIOM. Každý pátý automobilista v zemi (22 %) tvrdí, že se jízd vzdát nemůže, protože jeho práce je s nimi spojena a "automobil živí jejich rodinu".

Výzkumníci smíchali kyseliny RNA a DNA v experimentu, který má objasnit počátky života

20. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

Po dekády chemici testovali teorie o tom, jak začal život na Zemi. Jedna hypotéza po léta přitahovala vědeckou imaginaci: Svět RNA. Tato teorie tvrdí, že prebiotické molekuly se záhy spojily, aby vytvořily ribonukleové kyseliny (RNA), tj. molekuly, které dnes nesou instrukce z deoxyribonukleové kyseliny (DNA) do živých organismů. Hypotéza světa RNA tvrdí, že jakmile došlo na Zemi ke vzniku RNA, začaly se tyto látky samy replikovat a později z nich vznikly molekuly jako je DNA.

Ruské hypersonické jaderné zbraně využívají amerických slabin

20. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Rusko vyvíjí hypersonické jaderné zbraně a Putin tvrdí, že nabídl prodej jedné z nich prezidentu Donaldu Trumpovi, napsali Bishop Garrison a Preston Lann. Ačkoliv konverzace mezi oběma lídry byla prezentována s lehkým srdcem, skutečná hrozba ruských a čínských hypersonických zbraňových systémů dál roste. když obě země dosahují významných pokroků ve vývoji hypersonických zbraní, které mohou uniknout a vyhnout se protiraketovému systému budovanému ministerstvem obrany.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
26947