Saúdská Arábie: Útoky na ropnou infrastrukturu byly nepochybně financovány Íránem

19. 9. 2019

čas čtení 3 minuty

Podle saúdskoarabského ministerstva obrany není možné, aby byly útoky na státní ropnou společnost vedeny z Jemenu, nýbrž ze „severu“, a aby byly provedeny húsijskými rebely. Rijád tvrdí, že za nimi nepochybně stojí Írán, nicméně království celý incident stále vyšetřuje.

Mluvčí ministerstva obrany Turkí Malkí na tiskové konferenci ukazoval trosky dronu a části střel, které podle něj představují „nezvratný“ důkaz o íránské agresi. Podle jeho mínění jde o íránské drony Iranian Delta Wing. Malkí sdělil, že střela měla dolet 700 kilometrů, takže nemohla být odpálena z jemenského území. Přehrál také videonahrávku, která zachycuje dron směřující k ropným zařízením ze severu, kde leží Irák a Írán. Tento typ zbraně podle Malkího používá íránský režim a íránské revoluční gardy. Nicméně mluvčí Írán z útoků přímo neobvinil a podle jedné z jeho verzí za nimi skutečně mohou stát Húsijové.

Teherán toto obvinění odmítá a varuje Spojené státy, že v případě, že bude kvůli útokům v Saúdské Arábii potrestán, „okamžitě“ provede protiúder. Teherán podporuje stanovisko Húsiů, kteří se k útokům na ropnou infrastrukturu sami přihlásili, a samotný incident považuje za „varování“ týkající se možného rozšíření válečného konfliktu v reakci na Saúdy vedenou intervenci v Jemenu. Húsiové však podle Saúdů nemají na takto rozsáhlý útok kapacitu.

Húsiové posléze na vlastní tiskové konferenci vyhrožovali, že zasáhnou velká města ve Spojených arabských emirátech. Armádní mluvčí Húsiů ukázal satelitní snímky zasaženého ropného zařízení a dodal, že destrukce je daleko větší, než jak tvrdí Saúdové a Američané.

Rijád se podle Andrease Kriega z King's College London pokouší vysvětlit některé nejasnosti ohledně incidentu a zároveň se snaží získat přízeň mezinárodního společenství. Jak to, že šlo o tak precizní útoky, když má Saúdská Arábie funkční protileteckou obranu? Podle jedné verze ministerstva obrany armáda očekávala palbu z jihu, a nikoliv ze severu.

Ale nejnaléhavěji hovoří Rijád k Washingtonu, přičemž si je dobře vědom faktu, že se Trumpova vláda do konfliktu na Blízkém východě nemíní zaplést. Donald Trump uvedl, že USA sice vědí, k čemu přesně došlo, ale nemíní na Írán zaútočit, i když tato možnost je i nadále na stole. Trump navíc podporuje uvalení dalších sankcí na Teherán.

Do Saúdské Arábie míří tým expertů, aby celý incident objasnil. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo dorazil do saúdské Džiddy, kde má spolu se saúdským korunním princem Mohamedem bin Salmánem koordinovat další postup proti Íránu. Pompeo označil útok za „válečný akt“, kterého se dopustil íránský režim.


Bližší informace ZDE a ZDE a ZDE

0
Vytisknout
7040

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019