"Britské zdravotnictví jste zničili!" Další veřejné fiasko Borise Johnsona

19. 9. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Aktualizace: V současnosti, vzhledem k obrovským emocím, které vyvolává brexit, dochází k pozoruhodné součinnosti vystoupení kritiků brexitu, kritiků vládnoucích politiků, která se octnou v televizi, s interakcí na sociálních sítích. Těch případů je už podstatný počet, kdy členové veřejnosti prostě jen tak svou zuřivou kritikou slovně zaútočili před kamerami na premiéra a rozbili tak probíhající akci. Deník Guardian ZDE informuje dnes o kontextu - co se vám stane, když oslovíte na ulici premiéra, nebo se chytře vyjádříte v televizním diskusním pořadu a vaše vystoupení se začne virálně šířit na sociálních sítích. Jedna šestnáctiletá studentka například nedávno v televizní diskusi jasně a stručně vyjádřila několika slovy katastrofu, kterou referendem o brexitu vyvolal nekompetentně bývalý britský premiér David Cameron, a druhý den ve škole její spolužáci sledovali na mobilech pod lavicí, jak její vystoupení během krátké doby na sociálních sítích dosáhlo více než milionu zhlédnutí. Jak máte reagovat, když se najednou stanete celonárodní celebritou a lidé vás poznávají na ulici?



(Český překlad tohoto videa viz níže)


Boris Johnson se ve středu vydal předvádět se před médii v jedné londýnské nemocnici, avšak oslovil ho tam otec jedné pacientky, vážně nemocné holčičky, s tím, že jeho dceři se v chaotické situaci v této nemocnici nedostalo lékařské péče po mnoho hodin. Otcovu kritiku posléze plně potvrdili ošetřující lékaři. Video se virálně rozšířilo na sociálních sítích a hlavní komentátorka televize BBC Laura Kuenssbergová se stala na Twitteru terčem ostré kritiky za to, že milionu svých následovníků na Twitteru sdělila, že stěžující otec je "labouristický aktivista". Vyvolalo to na Twitteru hashtagy #sacklaurakuenssberg #SackKuenssberg (Vyhoďte Kuenssbergovou) a společnost BBC byla nucena vydat (neslané nemastné) prohlášení na její obhajobu.   Kritikové ovšem poukazují na to, že Kuenssbergová ohrozila otcovu bezpečnost a "klasickým způsobem" ho "ztrollovala". (Jak  kdosi hned napsal na Twitteru, o bezpečnost Kuenssbergovou  napadeného otce-kritika se BBC už nepostarala.)

Největší pozdvižení ale vyvolalo, že Boris Johnson otci holčičky otevřeně lhal, že "tady žádní novináři nejsou", i když v nemocnici zjevně byli a Johnsonův úřad je do nemocnice na tuto akci pro novináře pozval.

 

Mě ovšem šokovalo, poznamenává Jan Čulík, že přestože zde líčený incident byl v médiích v podvečer ve středu všude, televize BBC ho neměla v hlavních večerních televizních zprávách.

(Rozhlas BBC v publicistickém pořadu v 17 hodin naopak incidentu a jeho kontextu věnoval celou reportáž a stručnou debatu, odvysílal záznamy několika incidentů z posledních dnů, kdy Johnsona v ulicích ostře kriticky oslovili četní zuřiví občané, - před několika dny například četl Johnson nervózně svůj projev na ulici v Downing Street a ve vzdálenosti padesáti metrů demonstranti skandovali "Stop the coup! - Zastavte tento puč!" a v televizi při čtení Johnsonova projevu to bylo slyšet skoro víc než jeho projev -  a pořad řešil, co v takovém případě má politik dělat. Utéct před demonstranty z tiskové konference, jak to udělal Johnson v Lucembursku v pondělí, asi taky není řešením.)  

Rozhovor zděšeného otce holčičky s Borisem Johnsonem probíhal takto:


Otec: Na tomto oddělení není dost zaměstnanců. Není tady dost lékařů, není tady dost zdravotních sester. Není to tu dostatečně dobře zorganizované.

Boris Johnson: Aha.

Otec: Britské státní zdravotnictví bylo zničeno.

Boris Johnson: Aha.

Otec: Bylo zničeno. Bylo zničeno a vy si sem teď přijdete předvádět se před novináři.

Boris Johnson: Ale tady žádní novináři nejsou.

Otec: Co to říkáte? A co je teda tohle za lidi?  

Boris Johnson: No, my jsme tady ale proto, abychom zjistili, jak můžeme pomoci.

Otec: No, to věci už teď nenapraví, že jo, je už tak trochu pozdě, že? To jsou léta, léta a léta, co je státní zdravotnictví ničeno. A vy mi říkáte, že tady nejsou žádní novináři a tady novináři jsou!

Boris Johnson: Pokud vím, tohle není ... (nesrozumitelné)

Otec: Že tohle není akce pro novináře? Vy jste sem snad nepozvali novináře? Vy jste je nepozvali, aby sem přišli? Vy tamhle nemáte tiskového mluvčího? No tak dobře. No, tak ve své pohádkové zemi si věřte, čemu chcete. Díky.

 

0
Vytisknout
9793

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2019