Do Evropy přijdou příští týden nebezpečně vysoké teploty, až 40 stupňů Celsia

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Babiš:  "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?"

Příští týden má přijít do Evropy potenciálně rekordní vlna vedra, ohrožující starší lidi a děti na životě. Teploty od Španělska po Německo mají překonat 32 stupňů Celsia a v některých oblastech dosáhnout až 40 C.


Aktualizace: Meteorologové mezitím odhad mírně snížili, teplota má podle nich v Praze příští týden dosáhnout "jen" 35 stupňů Celsia.

Známý norský meteorologický server Yr.no předpovídá pro příští týden pro Prahu na středu 26.6. 36 stupňů Celsia a na neděli 30.6. 38 stupňů Celsia (viz obrázek).

Součinnost bouře, která se zasekla nad Atlantikem, a vysokého tlaku nad střední Evropou přitáhne z Afriky velmi horký vzduch. To povede k "potenciálně nebezpečné vlně veder na velké části západní a střední Evropy". Meteorologové v Německu uvádějí, že je větší než padesátiprocentní pravděpodobnost, že teploty dosáhnou 40 stupňů Celsia.

Vzhledem k tomu, že teplota o moc nepoklesne ani v noci a rozpálené domy nezchladnou, bude obtížné spát a zvyšuje se riziko onemocnění způsobených horkem. Tím jsou především ohroženi starší lidé a děti. Ti by neměli během největšího vedra vycházet z domu.

Dlouhodobé předpovědi počasí ukazují, že letní teploty v červenci a v srpnu budou vyšší, než je normál. Budou podobné jako v roce 2018, což byl jeden z rekordně nejteplejších roků zaznamenaných na evropském kontinentě.

Vědci poukazují na to, že loňská vedra vedla k zvýšené úmrtnosti, k dramatickému poklesu výnosů plodin, k uzavření jaderných elektráren a k nekontrolovatelným požárům za polárním kruhem. Byla způsobena globálním oteplováním a extremní klimatická období budou v nadcházejících letech a desetiletích pravidelnými jevy.

V Bruselu odmítly Polsko, ČR a Maďarsko, aby EU přislíbila, že do roku 2050 sníží emise uhlíku na nulu.

Premiér Andrej Babiš k tomu v Bruselu řekl:  "Proč bychom měli rozhodovat 31 let předčasně o tom, co se stane v roce 2050?" 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9754

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019