Lídři EU se přou o špičkové pozice

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Lídři EU se scházejí v Bruselu, aby se pokusili dohodnout, kdo by měl obsadit špičkové pozice. Berlín a Paříž se neshodují v otázce, kdo je nejlépe disponován zvládnout výzvy jako brexit a změna klimatu.


Dvoudenní summit zahájený ve čtvrtek takřka měsíc po volbách do Evropského parlamentu spustil soupeření o pět nejdůležitějších postů, včetně nového předsedy Evropské komise.

Hlavními kandidáty na tuto pozici jsou Němec Manfred Weber za středopravicovou Evropskou lidovou stranu (EPP), současný místopředseda Frans Timmermans za nizozemské socialisty, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová za dánské liberály a vyjednávač pro brexit Michel Barnier, francouzský člen EPP.

Mezi dalšími jmény nacházíme belgického liberálního premiéra Charlese Michela, šéfku Světové banky z Bulharska Kristalinu Georgievovou nebo odcházející litevskou prezidentku Daliu Grybauskaiteovou.

Středopravicová Evropská lidová strana (EPP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, vybrala za kandidáta Manfreda Webera, kterého podporuje kancléřka Angela Merkelová. Ačkoliv je považován za favorita, Weber je málo známý na mezinárodní scéně a jeho jazykové schopnosti jsou považovány za slabé. Francie Webera - na rozdíl od Německa - a priori nepodporuje.

Při příjezdu na summit se evropští lídři vyjadřovali opatrně ohledně možnosti, že by se mohli sjednotit na kandidátech již v pátek.

Představitel EU podrobně seznámený s přípravou summitu sdělil pod podmínkou anonymity Deutsche Welle: "Máme 100 % šanci nalézt řešení počátkem července."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6563

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019