Katalánští separatisté se nemohou stát europoslanci

24. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Španělská volební komise rozhodla, že Carles Puigdemont, Oriol Junqueras a Antoni Comin se nemohou stát poslanci Evropského parlamentu, protože nesplnili právní podmínku v podobě slibu dodržovat ústavu, informují Anabel Díezová a Javier Casqueiro.


Španělské volební úřady ve čtvrtek potvrdily, že tři katalánští separatisté, kteří kandidovali v eurovolbách 26. května, se nemohou stát poslanci Evropského parlamentu, protože nesplnili právní podmínku požadující osobní slib dodržovat španělskou ústavu.

Další dva lídři separatistů, Oriol Junqueras ze strany Katalánská republikánská levice a Antoni Comin za katalánské socialisty, se také nebudou moci stát europoslanci, ze stejného důvodu. Comin utekl spolu s Puigdemontem koncem roku 2017 a oba prchají před spravedlností, zatímco Junqueras byl zatčen a nachází se ve vyšetřovací vazbě.

Komise informuje Evropský parlament o svém rozhodnutí.

Rozhodnutí je založeno na španělském volebním zákoně, který v článku 224.2 stanoví, že zvolení kandidáti musejí před volební komisí slíbit, že budou dodržovat ústavu do pěti dní po získání pozice. Po uplynutí lhůty jsou jejich posty prohlášeny za prázdné "a všechny výsady odvozené z jejich pozice zrušeny, dokud nebude prokázána dodržování [ústavy]".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6064

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2019