Vražda německého politika vyvolává obavy z ultrapravicových útoků

24. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Walter Lübcke věděl, jaké to je dostávat výhrůžky zabitím. Vysoce postavený politik vládní CDU v Hesensku byl ve svých pětašedesáti dobře znám liberálním přístupem k žadatelům o azyl, informuje Jenny Hillová.


Jeho postoj mu získal respekt a obdiv během uprchlické krize, ale také z něj učinil terč nenávistné kampaně. A vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že jej možná stál život.

Lübcke byl nalezen po půlnoci 2. června údajně svým synem, když ležel v bezvědomí a vážně zraněn na terase svého domu v ospalé vesničce Istha ve středním Německu.

Byl zblízka střelen do hlavy a krátce po svém nalezení zemřel v nemocnici.

Zatímco se truchlící shromažďovali k pohřbu muže, který vášnivě bránil práva uprchlíků na domov v Německu, extrémisté online otevřeně oslavovali jeho smrt.

Jeho násilná smrt otřásla pokojnou vsí a zděsila Německo, v neposlední řadě proto, že detektivové jsou přesvědčeni, že šlo o politicky motivované zabití naplánované a spáchané pravicovými extrémisty, kteří možná nejednali izolovaně.

Vyšetřovatelé identifikovali pětačtyřicetiletého Stephana Ernsta jako hlavního podezřelého. Je znám vazbami na neonacistické sítě a vyšetřovatelé zkoumají možné spojení s proslulou NSU (Národně socialistickém podzemím) - extrémistickou skupinou, která mezi lety 2000-2007 zastřelila deset lidí, většinou přistěhovaleckého původu.

Policie tvrdí, že na šatech oběti byla nalezena Ernstova DNA a odpovídá vzorku odebranému policií poté, co byl Ernst v 90. letech usvědčen z pokusu o bombový útok na uprchlickou ubytovnu. Údajně několik let žil v Kasselu, kde ho sousedé označili za klidného a přátelského.

Podle vládních údajů je v Německu asi 24 000 pravicových extrémistů. Takřka 13 000 má sklony k násilí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6887

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2019