Charakter Borise Johnsona by měl zajímat celý národ

24. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Konflikt mezi Borisem Johnsonem a jeho partnerkou Carrie Symondsovou zřejmě překročil hranici politické významnosti, napsala Polly Toynbeeová. Timesy uvedly, že mezi znepokojenými byla pedagožka z jeslí bydlící pod střechou domu: "Trvalo to asi deset minut. Nikdy jsem neslyšela nic takového. Bylo slyšet křik a jekot paní, zněla opravdu rozhněvaně. Uvažovala jsem, že zavolám policii, ale pak přijela dodávka a auto." Sousedé se rozhodli vyhlásit poplach.


Nedokáže se Johnson udržet mimo titulky ani v tu samou noc, kdy zažil triumf v podobě postupu do posledního kola soupeření o post předsedy Konzervativní strany? A fakt, že to nesvede, vede k připomenutí historie chaotických skutků: Aféry, nepravdy, úskoky, vyhazov kvůli lhaní.

Otázka charakteru Borise Johnsona, způsobu, jakým věci dělá a za koho se považuje, nabývá nyní prvořadé důležitosti pro budoucnost Británie. Pokud na něj Carrie Symondsová křičela, že zničil její pohovku červeným vínem, s výčitkou "Tobě prostě na ničem nezáleží, protože jsi rozmazlený. Peníze i cokoliv jiného jsou ti úplně putna," zasadila přímý úder, který by měl členy jeho strany a nás všechny vést k zamyšlení. Pocit nároku, privilegia a nezodpovědnosti. Veřejnost byla šokována odhalením, že kromě svého platu poslance vydělal za méně jak rok dalších 700 000 liber. Lidé nemají rádi, když se politika tak vyplácí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6788

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2019