Skandál: Britský konzervativní náměstek ministra fyzicky zaútočil na aktivistku

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Útočník byl suspendován ze své funkce.

Přicházejí další důkazy, že britská Konzervativní strana se stává spolkem agresivních a hašteřivých stárnoucích mužů. Policie byla informována, že konzervativní poslanec Mark Field fyzicky zaútočil na aktivistku z Greenpeace, která s kolegy ve věci protestu proti globálnímu oteplování narušila projev britského ministra financi. Incident natočila a odvysílala britská komerční televize ITV:




Mark Field je náměstkem ministra zahraničí. Ozývají se hlasy požadující jeho rezignaci.

Desítky aktivistů Greenpeace pronikly do Mansion House v londýnské City, kde přednášel svůj projev britský ministr financí.

Účelem jejich protestu bylo upozornit na klimatickou krizi. Aktivisté oblečení v rudém a s šerpami, na nichž  měli nápis "Klimatický nouzový stav" se pokusili přečist text a "přehlušit" projev ministra financí.

Field zaútočil na jednu aktivistku, vrhnul ji proti sloupu, vzal ji za krk  a strkal ji z místnosti. Organizace Greenpeace se vyjádřila: "Byli jsme šokováni záběry zvoleného poslance a člena britské vlády, jak fyzicky útočí na jednu naši pokojnou aktivistku dnes večer v Mansion House."

Londýnská policie uvedla: "Obdrželi jsme několik informací o tom, že na akci v Mansion House došlo k fyzickému útoku. Informace policie zkoumá." Zatím nebyl nikdo zatčen.

Konzervativní poslankyně Antoinette Sandbachová, stoupenkyně Roryho Stewarta, rozumného centristického kandidáta na funkci britského premiéra, který neuspěl, informovala o tom, že obdržela od kolegy poslance urážlivou zprávu: "Jsi taky ostuda. Načase, abys vypadla z Konzervativní strany."

Sandbachová k tomu napsala na Twitteru: "Stačí to, když tohle dostávám od naprosto cizích lidí. Je s podivem, že už zůstávají jen tři poslankyně?"

Oba incidenty řeší Konzervativní strana interním vyšetřováním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 



0
Vytisknout
6291

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019