Každého třetího Rusa ohrožuje chudoba

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Úřady bojují se statistickou, nikoliv s reálnou bídou, píše Olga Solovjovová. Dnes se v Rusku za hranicí chudoby podle oficiálních údajů nachází takřka 19 milionů lidí. Nicméně používaná kritéria bídy jsou dosti relativní a často svévolná. Pokud byste sčítali chudé současnějšími metodami, do této kategorie spadá téměř třetina ruského obyvatelstva.


Boj s chudobou v Rusku vyžaduje konsolidovanou práci představitelů všech úrovní moci, ale v rámci kompetencí a politických soudů, prohlásil ve středu premiér Medveděv. Dodal, že téma boje s bídou a podpory rodin s dětmi je velmi vážné a rezonující a vyžaduje "pozornou a opatrnou práci všech mocenských orgánů".

Jenže úřady plánují pouze boj se "statistickou bídou", protože reálný počet Rusů s nízkými příjmy je značně vyšší. Experti Institutu sociální politiky Vysoké školy ekonomické ve studii "Kudy vedou hranice blahobytu" připomínají, že oficiální úroveň bídy v Rusku by měla být odvozena od platného životního minima. Například v minulém roce dosahovalo 10 200 rublů měsíčně.

Takto se za hranicí bídy v loňském roce formálně nacházelo téměř 19 milionů lidí, neboli 13 % obyvatelstva. Ale ještě miliony dalších se nacházeli na formální hranici bídy. A v libovolný okamžik se mohli ocitnout za ní, kvůli ztrátě výdělku, nemoci, narození dítěte nebo jiným životním okolnostem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019