Írán sestřelil americký dron

20. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  Donald Trump odmítl eskalovat konflikt s Íránem v Perském zálivu. Vyjádřil se, že sestřelení amerického dronu zřejmě nařídil "nedisciplinovaný a stupidní" íránský důstojník bez schválení z Teheránu a zdůraznil, že letoun byl bezpilotní. Po jednání se vysokými armádními důstojníky Trump prohlásil: "Asi to byl generál nebo někdo, kdo udělal tu chybu, že ten dron nechal sestřelit. Nechce se mi věřit, že to bylo úmyslné, jestliže chcete vědět, co si myslím. Myslím, že to byl někdo, kdo byl nedisciplinovaný a stupidní, kdo to udělal," řekl Trump novinářům. "Byl to velmi hloupý čin."

Trump znovu opakoval, že USA by reagovaly vojensky, pokud by íránské jednotky nebo jednotky, které bojují v zájmu Íránu, zranily nebo usmrtily Američany, ale že tato situace nenastala. ZDE  

Aktualizace: Donald Trump se na Twitteru vyjádřil, že sestřelením dronu udělal Írán "velkou chybu".  Jednal s šéfy americké armády a vyjádřil se, že "se dostáváme do špatného prostoru, moje alternativy mizí".  Sestřelený dron byl sice bez lidské posádky, ale byl velký a velmi drahý. ZDE

Írán sestřelil americký dron, který letěl v Hormuzské úžině. Obvinil Washington, že porušil suverenitu Íránu a že se snaží prohlubovat napětí v regionu.

Íránské revoluční gardy sdělily ve čtvrtek, že použily raketu země vzduch k sestřelení toho, co charakterizovaly jako americký "špionážní" dron, který údajně narušil íránský vzdušný prostor.

Americká armáda potvrdila, že jeden jejich bezpilotní letoun byl sestřelen, avšak letěl podle nich v mezinárodním vzdušném prostoru. Americká armáda minulý týden obvinial Írán, že odpálil raketu na jiný drob, který reagoval na krizi ohledně ropných tankerů v Ománském zálivu.

Napětí v Perském zálivu sílí od 13. června, kdy Spojené státy obvinily Írán, že zaútočil minami na dva ropné tankery v Ománském zálivu.

 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
11001

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019