Guardian: Návštěva Čaputové v Česku povzbudila české liberály

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Návštěva nové slovenské prezidentky Zuzany Čaputové v ČR, v rámci konvence, vzniklé po rozdělení Československa v roce 1993, že totiž první návštěva nového prezidenta bude do druhé části bývalého Československa, byla pikantní, protože politické názory Čaputové jsou tak radikálně odlišné od názorů populistického prezidenta Miloše Zemana, píše z Prahy v deníku Guardian Robert Tait.

Vládly obavy, že Zeman řekne během návštěvy něco blbého, neboť z něho často padají politicky necitlivé a někdy sexistické výroky. Návštěva Zuzany Čaputové v Praze se také odehrála těsně před přípravou další velké demonstrace proti Babišovi a jeho korupčním praktikám,  která se bude konat v neděli 23. června.

 

Čaputová navštívila hrob Václava Havla, čímž zdůraznila kontrast mezi současnou českou politikou a jejím březnovým zvolením, které následovalo po vlně lidových protestů na Slovensku po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.

"Je pro nás inspirací, že na Slovensku funguje občanská společnost natolik, že nejenže vznikne nová strana, ale dokáže i zvítězit v prezidentských volbách, řekl Benjamimn Roll, zástupce šéfa hnutí Milion chvilek pro demokracii. Jiří Pehe z pražské pobočky Newyorské univerzity konstatoval, že mnoho Čechů "si promítá své politické naděje do Čaputové. Vidím spoustu lidí na sociálních sítích, kteří nejsou nutně typickými nadšenci pro Václava Havla, ale jsou nespokojeni se současným prezidentem a říkají otevřeně, že by byli rádi, kdyby někdo jako Čaputová se stal prezidentem i zde."

V rozhovoru pro deník Guardian identifikovala Čaputová Havla jako svého politického hrdinu. "Považuju Václava Havla za jednoho z nejvíce inspirujících politických představitelů, zejména tou svou autenticitou, která z něho vyzařovala," řekla.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8759

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019