Středeční Dolní sněmovna: "Boris Johnson je rasista a je naprosto nevhodný na funkci premiéra"

19. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Ian Blackford, šéf skotských nacionalistů v anglické Dolní sněmovně: Souhlasí paní premiérka s názorem nejpřednějšího kandidáta, že Skotové jsou havěť a škodná a měli by být umístěni do ghet a vyhlazeni?

Theresa Mayová: Mohu jen říci panu poslanci, že Konzervativní a unionistická strana považuje občany ze všech částí tohoto Spojeného království velmi vážně, ale my vítáme práci lidí ze všech částí tohoto Spojeného království, protože to činí Spojené království tou nesmírně významnou zemí, jíž je, a kéž by Skotsko dlouho zůstalo jeho součástí.




Ian Blackford: No, samozřejmě, pane předsedo, na slovech záleží i na činech záleží. O muži, který zveřejnil tato slova ve svém časopise, rozhodla paní premiérka, že je vhodné ho jmenovat do úřadu našeho nejvyššího diplomata. A to není od něho všechno. Řekl, že Skotům by mělo být zakázáno stát se premiérem, zakázáno stát se premiérem, pane předsedo. A že libra vydaná v londýnském Croydonu má větší hodnotu než libra vydaná ve skotském regionu Strathclyde. To je člověk, který není vhodný pro žádný státní úřad. Bylo řečeno, pane předsedo, že konečnou mírou každé osoby je nikoliv to, kde stojí, kdy je to pohodlné, ale kde stojí v obtížných dobách a dobách kontroverze. Dnes je obtížná doba, a tak se ptám, zda si paní premiérka uvědomuje, nejen, že je tento poslanec rasista, ale že vyvolává konflikty v komunitách a je o něm dlouho známo, že je to podvodník. Opravdu si paní premiérka upřímně myslí...

Předseda sněmovny John Bercow: Pořádek! Pořádek! Jestliže pan poslanec hovoří o současném poslanci Dolní sněmovny, nevím, zda tomu tak je, ale pokud ano, měl by si velmi dávat pozor na jazyk, jakého používá, měl ho informovat toho pana poslance předem. Ale naléhám na něho, naléhám na něho, aby zvažoval svá slova. Pan Ian Blackford. A opravdu, myslím, že by bylo daleko lepší, kdyby v této chvíli stáhl veškerá obvinění z rasismu vznesená proti nějakému konkrétnímu poslanci. Nemyslím, že zde je pro to vhodné fórum. Nemyslím, že toto je správný způsob jak se chovat. Pan Ian Blackford.

Ian Blackford: Pane předsedo, toho pana poslance jsem informoval, ale pan poslanec se vyjádřil o muslimkách, že to jsou poštovní schránky, chrakterizoval lidi z Afriky jako osoby s "melounovými úsměvy". A řekl další odpornou pomluvu, kterou nepoctím tím, abych ji opakoval. Jestliže to není rasistické, pane předsedo, tak pak už nevím, co je. Opravdu se paní premiérka upřímně domnívá, že tenhle muž je vhodný pro úřad premiéra?


Novinář Nick Cohen: Mluvil jsem včera s jedním konzervativním poslancem, který podporuje Borise Johnsona na funkci premiéra

"Myslíte si, že bude jako premiér dobrý?"
"Ne."
"Co proboha udělá ohledně brexitu?"
"To nikdo neví."
"Proč ho tedy chcete?"
"Je nejlepší nadějí, jakou máme."
"Tím 'my' myslíte Británii?"
"Ne, Konzervativní stranu, samozřejmě."

V tu chvíli jsem začal bušit hlavou do zdi.
 


 

0
Vytisknout
6956

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019