Krize v Zálivu: USA posílají na Blízký východ další vojáky

20. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Uprostřed rostoucího napětí mezi Spojenými státy a Íránem posílá úřadující ministr obrany Patrick Shanahan na Blízký východ další tisícovku amerických vojáků. Pentagon tento týden zveřejnil nové záběry, které mají být dokazovat, že Írán je zodpovědný za útok na dva tankery v Ománském zálivu. Záběry podle Pentagonu zachycují příslušníky íránských revolučních gard, kteří se snaží odstranit nevybuchlou minu z trupu japonského plavidla. Tuto verzi událostí však popírá majitel japonského tankeru. Naproti tomu jeden íránský politolog hovořící ve vysílání BBC z Teheránu vyjádřil názor, že útok musely provést íránské jednotky, protože oblast je tak blízko íránských hranic a je pod totální kontrolou íránských úřadů - nic se tam bez vědomí íránských úřadů nemůže stát.

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo uvedl, že USA nyní zvažují celou škálu možností, jak na údajný íránský útok odpovědět. Republikánský senátor a Trumpův spojenec Tom Cotton v neděli volal po odvetném útoku Spojených států na Írán, protože americký prezident má podle jeho mínění oprávnění bránit americké zájmy. Ani jedno z napadených plavidel však Američanům nepatří.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová míní, že nyní je nutné zachovat maximální zdrženlivost. Generální tajemník OSN Antonio Guterres minulý týden varoval, že si svět nemůže dovolit další konfrontaci na Blízkém východě, přičemž v případě nedávných útoků na ropné tankery je nejdříve zapotřebí zohlednit veškerá fakta.

V pondělí Írán oznámil, že za několik dnů překročí povolený limit týkající se zásob obohacovaného uranu – jak bylo dohodnuto v jaderné dohodě velmocí s Íránem (JCPOA), kterou Trumpova administrativa unilaterálně vypověděla. Teherán se tímto kontroverzním krokem snaží přimět evropské signatáře JCPOA, aby tuto přelomovou dohodu udrželi naživu. Režim ajjatoláhů opakovaně uvedl, že nechce se Spojenými státy válčit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6999

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019