Odstrašení selhává - částečně proto, že Írán nemá představu, co USA skutečně chtějí

19. 6. 2019

čas čtení 2 minuty
Úspěšné odstrašování vyžaduje jasné rozlišení mezi přijatelným a nepřijatelným chováním. A s tím je třeba okamžitě začít, napsal Christopher J. Bolan.


Írán urychluje obohacování uranu, tvrdí Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Írán zaútočil na čtyři tankery v Hormuzském průlivu, tvrdí Trumpova administrativa. Pokud toto vše je pravda - Teherán naznačil první, ačkoliv rozhodně popírá druhé - pak američtí politici musejí provést poctivé zhodnocení toho, kde a proč americká politika při odstrašování íránských akcí selhala.

Jak napsal komentátor Washington Postu David Ignatius, "Trumpova kampaň maximálního tlaku utrpěla čelní srážku s Chameneího maximálním odporem."

Lídři ve Washingtonu a Teheránu se přepočítali. Trumpova administrativa aplikovala na Írán devastující ekonomický tlak bez toho, aby íránským lídrům poskytla jasný itinerář, jak se vyhnout trestání. To uvrhlo Írán do přihrádky s trestanci bez zjevné vyhlídky na rehabilitaci. Zatímco Evropa, Rusko a Čína nedokázaly poskytnout Teheránu jakoukoliv významnější ekonomickou úlevu a došlo k jednostrannému americkému odstoupení o íránské jaderné dohody JCPoA, pozice zastánců tvrdé linie v Teheránu posílily. Bylo prakticky nevyhnutelné, že provede odvetu, aby ukázal schopnost způsobit oponentům bolest.

Avšak i íránští lídři se těžce přepočítali, když hrozili přestat s dodržováním přinejmenším některých ustanovení JCPoA. Inspektoři MAAE nedávno ověřili, že Írán zvyšuje produkci jadrného paliva a prezident Rúhání prohlásil, že příštím krokem bude zvýšení míry obohacení nad přípustnou úroveň. Tyto kroky pravděpodobně jen zvýší diplomatickou izolaci Íránu a přinutí i váhavé americké spojence, aby podpořili jakákoliv odvetná opatření USA. Mezitím opakované výhrůžky íránských lídrů uzavřením Hormuzského průlivu pro mezinárodní dopravu jen posílily dojem ohledně íránské viny za nedávné útoky na tankery.

V bezprostřední budoucnosti by centrální otázkou pro americké politiky ve Washingtonu mělo být, jak obnovit odstrašení tváří v tvář těmto íránským útokům. Zatímco jsou zvažovány možnosti, Američané by měli raději přehlédnout některé z přetrvávajících názorů, které jsou obsaženy v ohromném množství akademické literatury na dané téma.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019