Svobodný trh!

19. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Nebudu psát nic o Klausovi, ale napíšu něco o najímání posádek na lodě. Shodou okolností jsem totiž docela intenzivně diskutoval jeden startup který se tím zabýval, s lidmi kteří se na jachty a lodě dávají najímat, takže vědí jak to funguje.

Posádky lodí jsou sezónní záležitost. Je to práce nadprůměrně placená, ale je hodně náročná, posádka je k dispozici v režimu 24/7, protože i klienti fungují víceméně v režimu 24/7. Žádné víkendy, velmi krátké noční odpočinky, též noční služby. Na lodi je práce pořád.

 

Funguje to tak, že v hlavních přístavních centrech se na sezónu shromáždí mladí lidé. Všichni, kteří si chtějí vydělat prací na lodích, a nechávají se najmout. Musí splňovat dost požadavků (specifické dovednosti na lodích), musí mít požadované jazykové znalosti, musí taky, jak mně bylo vysvětlováno, "pěkně vypadat" (klientela je obvykle movitější, cosi vyžaduje), musí umět odvádět perfektní službu, musí být hodně odolní - uprostřed oceánu jaksi nejde s tím praštit a odejít středem, náhrada se na moři těžko hledá... Důležité jsou reference od předchozích prací, spousta mladých lidí si tím vydělává pravidelně. V přístavech fungují agentury, které najímání pomáhají a ty reference si udržují, dokonce existuje specializovaný časopis určený právě pro zájemce o službu na lodích.

A kde se tedy bere ta multikulturnost, která se tak strašně zošklivila našemu patetickému staříkovi? Je totiž dána tím, že zájem o práci mají lidé.... doslova a do písmene ze všech zemí světa. Jaké překvapení! A kdo umí a má reference, tak ji dostane. Kdo ne, jde domů. Žádná dyškrymynácija na základě barvy pleti nebo národnosti, pane Klausi. Svobodný trh!

0
Vytisknout
9503

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019