Nevládní organizace: EU by měla kvůli Brazílii zastavit obchodní jednání se skupinou Mercosur

19. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Odlesňování Amazonského pralesa a škody, které Brazílie působí domorodému obyvatelstvu jsou témata, která by měla vést EU k ukončení obchodních jednání. Tvrdí to asi 340 uskupení z Evropy a Latinské Ameriky.


Stovky aktivistických uskupení vyzvaly EU, aby "okamžitě zastavila jednání" o obchodní dohodě se zeměmi skupiny Mercosur kvůli škodám, jež Brazílie údajně působí domorodému obyvatelstvu a deštným pralesům.

Výzva více jak 340 skupin může dále zkomplikovat snahu EU završit dvacetiletá jednání o volném obchodu s Brazílií a jejími partnery ve skupině Mercosur - Argentinou, Uruguayí a Paraguayí.

V otevřeném dopise organizace Greenpeace a další nevládní uskupení z Evropy a Latinské Ameriky připomínají, že EU v minulosti přerušila preferenční režim s Barmou/Myanmarem a Filipínami kvůli údajnému porušování lidských práv.

"Je čas, aby EU zaujala podobný tvrdý postoj a předešla zhoršení lidských práv a environmentální situace v Brazílii," uvádí se v dopise.

"vyzýváme tedy k okamžitému zastavení jednání ohledně dohody o volném obchodě mezi EU a Mercosurem," dodávají autoři dopisu.

Dopis vyzývá Brusel, aby "zaručil, že žádný brazilský produkt prodávaný v EU, ani finanční trhy, které jej podporují, nevedou ke zvýšenému odlesňování, zabírání půdy a domorodých pozemků či k porušování lidských práv."

Dopis také vyzývá k ukončení obchodních jednání, dokud brazilský ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro neposkytne konkrétní závazky ohledně plnění Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5489

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019