Lídři EU budou debatovat o bezemisní Evropě k roku 2050

19. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Lídři EU budou tento týden debatovat o cílení na nulové emise skleníkových plynů k roku 2050, informují Lachlan Carmichael a Martin Trauth.


Mítink evropských lídrů ve čtvrtek a v pátek v Bruselu bude věnován debatě o "klimatické neutralitě" k roku 2050. Podle Světového fondu živé přírody (WWF) má tento cíl podporu 16 z 28 členských zemí.

"Jak se účinky změny klimatu stávají viditelnějšími a pronikavějšími, naléhavě potřebujeme posílit akce zaměřené na zvládání této existenční hrozby," uvádí předloha strategické agendy EU pro příštích šest let.

Návrh obsahuje poznámku tvrdící, že formulace mohou být upraveny tak, aby odrážely výsledky debaty na summitu, která se podle zdroje uvnitř EU soustředí na rok 2050.

Anonymní zdroj uvnitř EU sdělil AFP, že řada zemí EU si přeje důkladnější debatu o financování transformace fosilní ekonomiky; zejména jde o Východní Evropu.

Zdroj uvedl: "Jsem si jist, že všichni budou s tímto cílením souhlasit, ale až v prosinci," když lídři konají svůj každoroční závěrečný summit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5764

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2019