Muhammad Mursí byl „zavražděn“

20. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Přátelé a kolegové bývalého egyptského prezidenta Mursího tvrdí, že jej „zavraždily“ egyptské bezpečnostní služby. Policie podle jejich slov neposkytla Mursímu první pomoc poté, co během soudního jednání zkolaboval. Vězeňská stráž navzdory skutečnosti, že další obvinění volali o pomoc, nechala bývalého prezidenta ležet bezvládného na podlaze více než 20 minut.

Mursí, který trpěl cukrovkou, vysokým krevním tlakem a onemocněním jater, zkolaboval během nového soudního řízení týkajícího se obvinění z kolaborace se zahraničními mocnostmi a ozbrojenými skupinami. OSN a lidskoprávní organizace volají po nezávislém vyšetření Mursího úmrtí a podmínek, za nichž byl bývalý lídr Muslimského bratrstva vězněn.

Svědkové uvedli, že zanedbání okamžité lékařské pomoci bylo záměrné. Jeden z nich řekl, že stráže ihned poté, co začali lidé volat o pomoc, vyvedly ze soudní síně příslušníky Mursího rodiny. Podle dalšího svědka vězeňská stráž nechala bývalého prezidenta ležet na podlaze až půl hodiny, přičemž Mursímu se ve vězení nedostávalo adekvátní lékařské péče obecně.

V minulém roce zveřejnila skupina britských poslanců a právníků usvědčující zprávu, která varovala, že Mursí může ve vězení zemřít, pokud mu nebude poskytnuta urgentní lékařská péče. Britský panel dospěl k závěru, že první demokraticky zvolený egyptský prezident byl pravděpodobně podroben mučení, protože byl 23 hodin denně držen v izolaci.

Více informací v angličtině ZDE

 

 

0
Vytisknout
8581

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019