Trump: Zrušil jsem letecký úder proti Íránu, protože by zahynulo 150 lidí

21. 6. 2019

čas čtení 2 minuty


Donald Trump zrušil letecký úder proti Íránu deset minut před tím, než k němu mělo podle jeho rozkazu dojít, protože by nebylo přiměřené usmrtit 150 lidí odvetou za zničení jednoho bezpilotního letounu.

"Měli jsme odjištěno a nabito a  byli jsme včera v noci připraveni zaútočit na tři různá místa, když jsem se zeptal, kolik lidí zemře," napsal Trump v pátek na Twitteru. "150 lidí, pane," odpověděl generál. 10 minut před úderem jsem ho zastavil. Není to přiměřené za sestřelení bezpilotního dronu. Nespěchám. Naše armáda je znovu rekonstruována, a je připravena bojovat, je daleko nejlepší na světě. Sankce působí a další jsme přidali včera večer. Írán NIKDY nemůže mít jaderné zbraně, ani pro USA, ani proti SVĚTU!"

 

Američtí činitelé očekávali údery proti několika radarovým a raketovým instalacím, avšak operace byla zrušena asi v 19.30 amerického výhodního času (asi v 0.30 hodin středoevropského času). Británie byla o zrušení útoku unformována až ve 4 hodiny ráno středoevropského času.

V pátek informovala tisková kancelář Reuters, že Trump poslal do Teheránu přes Omán zprávu, že se bezprostředně blíží útok.

"Ve své zprávě Trump uvedl, že je proti válce proti Íránu a že chce s Teheránem o různých věcech jednat," sdělil nejmenovaný íránský činitel tiskové kanceláři Reuters. "Uvedl krátkou dobu, do kdy má Írán reagovat, avšak bezprostřední reakce Íránu byla, že o věci musí rozhodnout nejvyšší vůdce ajatolláh Ali Chameneí." Jiný íránský činitel konstatoval: "Dali jsme najevo, že vůdce je proti jakýmkoliv rozhovorům, ale že zpráva mu bude předána. Avšak sdělili jsme ománskému činiteli, že každý útok proti Íránu bude mít regionální a mezinárodní důsledky."

Omán, Japonsko, Irák a do menší míry Švýcarsko působí jako prostředníci pro komunikaci mezi Trumpem a vedením íránského státu.

Chameneí opakovaně zdůrazňuje, že nebude s USA jednat, dokud nebudou zrušeny hospodářské sankce. Dodává, že Trumpovi nedůvěřuje.

Americké kontakty prostřednictvím Ománu naznačují, že Bílý dům zřejmě záměrně riskovat konflikt s Íránem ale útok na poslední chvíli zrušil, když Írán neucouvl.

Američtí činitelé konstatují, že je o Trumpovi známo, že chce rozhovory, ale že je také jeho strategií vysílat rozporné signály, aby jeho nepřátelé nevěděli, co udělá jako další krok.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6780

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019