Ruská agrese na Ukrajině: Skupina G7 odsoudila ruský "únos" vedoucích představitelů záporožské jaderné elektrárny

23. 10. 2022

čas čtení 7 minut
- Ředitel vysílání ruské státní televize RT Anton Krasovskij doporučuje, aby se topily nebo upalovaly ukrajinské děti, hnusně se vyjadřuje o znásilňování žen ruskými vojáky na Ukrajině, říká, že Ukrajina nemá právo existovat a že Ukrajinci, kteří se budou protivit ruské armádě, budou zastřeleni:


- Skupina sedmi průmyslových zemí G7 odsoudila ruský únos vedení Záporožské jaderné elektrárny a vyzvala k okamžitému navrácení plné kontroly nad tímto zařízením Ukrajině.


"Odsuzujeme opakovaný ruský únos vedení a personálu ukrajinské ZNPP [Záporožské jaderné elektrárny]," uvedli podle agentury Reuters v sobotním prohlášení generální ředitelé skupiny G7 pro nešíření jaderných zbraní.

"Naléhavě vyzýváme Rusko, aby okamžitě vrátilo plnou kontrolu nad ZNPP jejímu právoplatnému svrchovanému vlastníkovi, Ukrajině."

Ruské síly se jaderné elektrárny - největší v Evropě - zmocnily počátkem března.

Ve středu ukrajinská státní agentura pro jadernou energii obvinila Rusko ze zadržování dvou vedoucích pracovníků elektrárny.

- Energoatom uvedl, že ruské síly v pondělí unesly vedoucího oddělení informačních technologií Olega Kosťukova a zástupce generálního ředitele elektrárny Olega Ošeku a odvezly je na neznámé místo, informovala agentura France-Presse.

Energoatom vyzval šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaela Grossiho, aby "vyvinul veškeré úsilí" k jejich propuštění.


- Počet zabitých Rusů činí 67 470, uvádí  Ukrajina


Celkový počet ruských vojáků zabitých od začátku invaze činí podle Ukrajiny 67 470 osob.

Poslední aktualizace generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil uvádí, že počet mrtvých se za posledních 24 hodin zvýšil přibližně o 400.

Dále uvedl, že bylo zničeno dalších pět tanků a dva vrtulníky, čímž se celkový počet zvýšil na 2 584, resp. 245.


 

- Mezinárodní lyžařská federace rozhodla, že v souvislosti s invazí na Ukrajinu zachová zákaz účasti sportovců z Ruska a Běloruska na všech soutěžích.


- Ruský obranný projekt "pravděpodobně znemožníí" rychlý ukrajinský postup v Luhansku, sděluje  britské ministerstvo obrany

Nový projekt naznačuje, že Rusko vynakládá velké úsilí na posílení své obrany v okupované Luhanské oblasti a že by "pravděpodobně odradil jakýkoli rychlý ukrajinský protiútok", konstatuje  britské ministerstvo obrany.

Jeho nejnovější zpravodajská informace uvádí, že majitel společnosti Wagner Group Jevgenij Prigožin tento týden na internetu prohlásil, že jeho inženýrský tým buduje v Luhansku rozsáhlou opevněnou linii obrany.

Snímky ukazovaly úsek nově budované protitankové obrany a zákopových systémů jihovýchodně od Kreminny v oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Pokud jsou plány tak rozsáhlé, jak tvrdí Prigožin, práce pravděpodobně směřují k začlenění řeky Siversky Doněck do obranného pásma, částečně navazujícího na linii kontroly z roku 2015.

Prigožin je blízkým spojencem prezidenta Vladimira Putina.

- Když ji před několika dny odvážel její syn z Dudčan - malé vesnice na severovýchodě Chersonské oblasti -, zahlédla dvaasedmdesátiletá Rosalija Kovalčuková ze zadního sedadla něco, co ji bude navždy pronásledovat.


"Na větvích stromu visely vnitřnosti z mužského břicha," řekla Kovalčuková a odmlčela se, aby ovládla své emoce.

Vojenské auto bylo vyhozeno do povětří. Podle bot a uniformy to byl asi Rus.

Dudčany, jeden ze stupínků po proudu Dněpru do města Cherson, hlavního města oblasti vzdáleného 123 km jihozápadně, jsou centrem prudkých bojů, které by podle Západu mohly být klíčové pro výsledek války Vladimira Putina na Ukrajině.

- Španělsko uvedlo, že vyšle 14 stíhacích letounů do Bulharska a Rumunska, aby posílilo východní křídlo NATO,
  obranná aliance posiluje svou odstrašující kapacitu po ruské invazi na Ukrajinu.

Madrid vyšle do Bulharska od poloviny listopadu do začátku prosince šest stíhaček Eurofighter a 130 vojáků, kteří budou cvičit místní síly, uvedlo v sobotním prohlášení španělské ministerstvo obrany, které citovala agentura France-Presse.

V rámci dalšího nasazení by mělo být v období od prosince do března 2023 vysláno osm stíhaček F18M a 130 příslušníků vzdušných sil do Rumunska jako součást strategie NATO pro "reakci a odstrašení", dodalo ministerstvo.

Další nasazení by znamenalo vyslání osmi stíhaček F18M a 130 příslušníků letectva do Rumunska v období od prosince do března 2023 v rámci strategie NATO pro "reakci a odstrašení", dodalo ministerstvo.

Od 17. října je v Rumunsku rovněž rozmístěn radar pro sledování vzdušného prostoru dlouhého dosahu, který by zde mohl zůstat až do konce června 2023, uvádí se v prohlášení.

- Ruskem dosazené úřady nařídily všem obyvatelům jihoukrajinského města Cherson, aby "okamžitě" opustili město před očekávaným postupem ukrajinských jednotek, které vedou protiofenzívu s cílem znovu jej dobýt. Regionální prokremelská správa vyzvala civilisty, aby k přesunu hlouběji na Ruskem ovládané území využili lodní přechody přes velkou řeku, a to s odvoláním na napjatou situaci na frontě a hrozbu ostřelování a údajných "teroristických útoků" ze strany Kyjeva, uvedla agentura Associated Press. V pátek ukrajinské síly ostřelovaly ruské pozice v celém regionu a zaměřily se na zásobovací trasy.

- Více než tucet ruských raket v sobotu ostřelovalo energetická zařízení a další infrastrukturu po celé Ukrajině, uvedlo ukrajinské letectvo, přičemž údery způsobily výpadky proudu v některých částech různých regionů. Prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že ruské útoky udeřily ve "velmi širokém" měřítku, informovala agentura Reuters. Přislíbil, že jeho armáda s pomocí partnerů zlepší již tak dobré výsledky v sestřelování raket.

- Ruské vojenské síly se zaměřují na energetická zařízení na západě Ukrajiny, uvedl v sobotu provozovatel energetické sítě země. Společnost Ukrenergo na Telegramu uvedla, že "rozsah škod je srovnatelný nebo může přesáhnout následky útoku z 10.-12. října". Uvedla, že opravářské týmy začínají opravovat zařízení po raketovém útoku, ale že při snaze obnovit dodávky elektřiny platí omezení.

 Statisíce lidí ve střední a západní Ukrajině se probudily do výpadků proudu a občasných výbuchů.  Ukrajinská protivzdušná obrana se snažila sestřelit bezpilotní letouny a přilétající rakety. Poslankyně ukrajinského parlamentu Kira Rudiková uvedla, že po sobotních ruských úderech na elektrárny bylo bez elektřiny 1,5 milionu lidí.

- Ukrajinský premiér prohlásil, že Rusko uvrhlo Ukrajinu útokem na její energetickou infrastrukturu do humanitární katastrofy. Denys Šmyhal řekl německému listu Frankfurter Allgemeine, že Rusko chce odsoudit Ukrajinu k "mrazivé zimě, kdy by mnoho lidí mohlo doslova umrznout".

- Ukrajinské síly vytlačily Rusy z osad Charivne a Čkalove v Chersonské oblasti, uvedl v sobotu generální štáb ukrajinských sil.

- Íránské ministerstvo zahraničí důrazně odsoudilo výzvu Francie, Německa a Velké Británie, aby OSN prošetřila obvinění, že Rusko použilo k útoku na Ukrajinu "kamikadze" drony z Íránu. Kyjev uvádí, že Rusko použilo útočné drony Šahed-136 íránské výroby. Znamená to  porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4136

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022