Ruská agrese na Ukrajině: Blinken: Putin nemá zájem na zastavení války

22. 10. 2022

čas čtení 8 minut
"Nechci, aby na mě stříleli bomby."
"Já to nechci taky."
"Viděla jsem dnes robota."
"A co dělal?"
"Letěl. Viděla jsem ho. Chtěl mě zabít. Upadla jsem. Chtěla jsem jít na procházku. Ale nemohla jsem. Chtěl mě zabít."
"Je to zlý robot?"
"Ano."
"Jsem u tebe a maminka je taky s tebou."
"Můžeš mi přinést mého dinosaura?"

- Rusko v sobotu provedlo další rozsáhlé útoky proti energetické infrastruktuře Ukrajiny:

- Ukrajina požaduje od OSN a EU, aby vyslaly pozorovatele k elektrárně v Nové Kachovce, kterou Rusové zaminovali.

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že USA budou pokračovat v kontaktech s Ruskem, ale že jakákoli širší diplomacie závisí na tom, zda prezident Vladimir Putin projeví zájem "zastavit agresi".


Blinken to  řekl v pátek na společné tiskové konferenci s francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnovou ve Washingtonu:

"V tuto chvíli jsme o tom neviděli žádné důkazy. Naopak vidíme, že Rusko zdvojnásobuje a ztrojnásobuje svou agresi."

Blinken poukázal na nedávné ruské útoky na elektrárny a další civilní infrastrukturu na Ukrajině a na mobilizaci vojáků, které označil za "strašlivou potravu pro děla, kterou se Putin snaží vrhnout do války".

Blinken uvedl: "Zásadní rozdíl je v tom, že Ukrajinci bojují za svou zemi, za svou zemi, za svou budoucnost. Rusko ne a čím dříve to prezident Putin pochopí a dojde k tomuto závěru, tím dříve budeme schopni tuto válku ukončit."

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v pátek mimořádně  telefonicky jednal s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem. Z rozhovoru vyplynulo jen málo podrobností, obě strany však potvrdily, že jednaly o Ukrajině.


Pentagon odmítl uvést podrobnosti, pouze uvedl, že Austin, který rozhovor inicioval, zdůraznil potřebu komunikace během války na Ukrajině.

 

- Tým Mezinárodního měnového fondu vedl tento týden produktivní jednání s ukrajinskými orgány a v příštích týdnech bude pracovat na jejich žádosti o zesílené monitorování programu v důsledku ruské invaze, uvedl šéf mise MMF.

Gavin Gray uvedl, že pracovníci MMF se s ukrajinskými úřady setkávali čtyři dny ve Vídni a o svých zjištěních jednali s ministrem financí Serhiem Marčenkem a guvernérem ukrajinské národní banky Andrijem Pyšným.

Gray podle agentury Reuters rovněž uvedl, že ukrajinští představitelé si zaslouží "značné uznání" za udržení "významného stupně makroekonomické stability" po invazi, která způsobila výrazný pokles hrubého domácího produktu a prudký nárůst inflace, přičemž fiskální deficit země dosáhl bezprecedentní výše.

Uvedl, že představitelé MMF povzbuzují Ukrajinu, aby se zdržela opatření, která snižují daňové příjmy, protože se snaží sladit výdaje s dostupným financováním, ale neuvedl žádné podrobnosti.

- Rusové posilují přechody přes Dněpr,
sděluje britské ministerstvo obrany

Ruské síly pokračují v posilování přechodů přes řeku Dněpr a dokončily stavbu lodního mostu vedle poškozeného Antonovského mostu v Chersonu na jihu Ukrajiny, uvádí britské ministerstvo obrany.

Ačkoli používání těžkých bárkových mostů bylo téměř jistě zahrnuto do plánování operací v Evropě v sovětské éře, je pravděpodobné, že je to poprvé, co ruská armáda potřebuje tento typ mostu využít.

Ministerstvo uvedlo, že použití civilních bárek pravděpodobně poskytlo Rusku "další materiální a logistické výhody" poté, co během války s Ukrajinou přišlo o značné množství vojenského mostního vybavení a ženijního personálu.

Pokud bárkový most utrpí škody, je téměř jisté, že se Rusko bude snažit poškozené úseky rychle opravit nebo vyměnit, protože jeho síly a přechody přes řeku [Dněpr] se v Chersonu dostávají pod stále větší tlak.

- Ukrajinské síly ostřelují ruské pozice v okupované Chersonské oblasti a zaměřují se na zásobovací trasy přes hlavní řeku, přičemž se v pátek přiblížily k plnému útoku na město.

Agentura Associated Press uvedla, že Ruskem dosazení představitelé se prý zoufale snaží proměnit město Cherson - hlavní cíl obou stran kvůli jeho klíčovému průmyslu a hlavnímu říčnímu a námořnímu přístavu - v "pevnost" a zároveň se pokoušejí evakuovat desítky tisíc obyvatel.

Podle generálního štábu ukrajinské armády vyslal Kreml do Chersonské oblasti - jedné ze čtyř, které Moskva nezákonně anektovala a uvalila na ně válečný stav - až 2 000 branců, aby doplnili ztráty a posílili frontové jednotky.

- Kremlem dosazení představitelé v Chersonu uvedli, že ukrajinské ostřelování přívozu přes řeku Dněpr zabilo dva novináře pracující pro místní televizní stanici, kterou zřídili za okupace.
Nejméně dva další lidé byli údajně zabiti a deset členů vysílacího štábu a jejich příbuzných bylo zraněno, uvedla ruská tisková agentura Tass.

Natalia Humeniuková, mluvčí jižního operačního velení Ukrajiny, potvrdila, že ukrajinská armáda udeřila na Antonivský most poblíž přechodu, ale pouze během nočního zákazu vycházení, který zavedli Ruskem dosazení úředníci, aby zabránili civilním obětem.

"Na civilisty a osady neútočíme," řekl Humeniuková ukrajinské televizi.

- Volodymyr Zelenskij vyzval Západ, aby varoval Rusko, aby nevyhazovalo do povětří vodní přehradu, která by zaplavila velkou část jižní Ukrajiny, zatímco se síly ukrajinského prezidenta připravovaly vytlačit vojska Moskvy z okupovaného města Cherson. V televizním projevu Zelenskij uvedl, že ruské síly nastražily výbušniny do obrovské přehrady Nová Kachovka, která zadržuje obrovskou vodní nádrž, a plánují ji vyhodit do povětří. "Nyní musí všichni na světě jednat mocně a rychle, aby zabránili novému ruskému teroristickému útoku. Zničení přehrady by znamenalo rozsáhlou katastrofu."

-  Ruskem jmenovaný úředník v Chersonu popřel tvrzení Kyjeva, že moskevské síly začaly přehradu zaminovávat. Agentura Reuters s odvoláním na státní tiskovou agenturu RIA uvedla, že Kirill Stremousov prohlásil, že tvrzení Zelenského, že začal se zaminováním  přehrady, je "nepravdivé".

- Pentagon potvrdil telefonát mezi americkým ministrem obrany Lloydem Austinem a ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu.
Uvedl, že Austin "zdůraznil důležitost udržování komunikačních linek" se Šojguem. Ruské ministerstvo obrany k hovoru uvedlo: "Byly projednány aktuální otázky mezinárodní bezpečnosti, včetně situace na Ukrajině."

- Pentagon rovněž zveřejnil záznam z Austinova telefonátu s ukrajinským ministrem obrany Oleksiem Reznikovem. Americký ministr obrany přislíbil "neochvějný závazek USA" podporovat Ukrajinu v boji proti Rusku.

- Velká Británie, Francie a Německo vyzvaly OSN k vyšetření obvinění, že Rusko na Ukrajině používá íránské bezpilotní letouny.
Pokud by se tato obvinění ukázala jako pravdivá, jednalo by se o porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231. Dopis, který viděla agentura Reuters, rozeslaly tyto tři země, známé jako E3, členům Rady bezpečnosti OSN.

-  Americký ministr zahraničí Antony Blinken prohlásil, že USA zváží všechny prostředky, aby pokročily v diplomacii s Ruskem, pokud uvidí příležitost, ale v současné době Moskva nejeví žádné známky ochoty zapojit se do smysluplných rozhovorů. Podle agentury Reuters Blinken řekl: "Vše nasvědčuje tomu, že prezident Putin zdaleka není ochoten zapojit se do smysluplné diplomacie, nýbrž pokračuje v tlaku opačným směrem."

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4496

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2022