Rishi Sunak. To jako vážně?

25. 10. 2022

čas čtení 2 minuty


Rishi Sunak: Právě teď naše země čelí hluboké hospodářské krizi.

Peter Stefanovic, odborový předák: Proti tomuto argumentu neprotestuji. Jako ministr financí jste dohlížel na nejvyšší inflaci za posledních 40 let. Největší pokles životní úrovně od roku 1956. Největší pokles mezd od počátku záznamů a nejhorší obchodní výsledky Spojeného království v historii. A to vše přichází na vrcholu desetiletí konzervativní vlády zodpovědné za prudký nárůst potravinových bank, bezdomovectví, pokles průměrné délky života, nárůst ceny pohonných hmot, nárůst chudoby, milionů pracovníků žijících v chudobě, stagnaci mezd, rostoucí nerovnost a prudký nárůst dětské chudoby.

Rishi Sunak: Má vláda se bude chovat soucitně.

Peter Stefanovic: Snížil jste sociální dávky o 1000 liber (30 000 Kč) ročně. Právě jste obvinil žadatele o sociální dávky, že "působí vysokou inflaci". Nedostatek pracovních sil způsobil tvrdý brexit, který jste prosazoval. V létě jste řekl toto:

Rishi Sunak:
V této zemi máme zjevně problém se zákony o lidských právech, které nám ztěžují dosažení našich cílů.

Rishi Sunak: Zvýším chudým regionům životní úroveň!

Peter Stefanovic:
To jako vážně?

Rishi Sunak: Po labouristické straně jsme zdědili řadu problémů. Oni poskytovali veškeré finanční prostředky deprivovaným městských oblastem, a to bylo  třeba zrušit. Já jsem začal pracovat na tom, abychom to zrušili.

Rishi Sunak:  Tato vláda bude mít integritu. A odpovědnost.

Peter Stefanovic: No, podívejme se na poslední vládu, které jste pomáhal.

Rishi Sunak: Víte, jaká byla Johnsonova  vláda? Nebyla řádně řízena. Nebyla řízena seriózně a nebyla řízena slušně a poctivě při budování ekonomiky.  Což zahrnuje příležitosti brexitu.

Peter Stefanovic: Vy byste teď měl brexit zrušit. Říkáte, že uzavřená pobrexitová dohoda Británie s EU, kterou jste pomáhal prosazovat, je tak strašná, že zemi prý vystavila velkému nebezpečí. Chcete porušit mezinárodní právo, abyste se z ní vymanil. Pokud tohle  není dost špatné, Úřad pro rozpočtovou odpovědnost konstatuje, že brexit, který jste podporoval, zdvojnásobil pandemické škody na britské ekonomice. Uzemnil lety a způsobil, že se ze dne na den zhroutila celá odvětví od cestovního ruchu po pohostinství.

Rishi Sunak:
Jsem vděčný Borisi Johnsonovi za jeho neuvěřitelné úspěchy ve funkci premiéra.

Peter Stefanovic: Vážně uvedl parlament v omyl, porušil ministerský kodex  a dohlížel na rozsáhlé porušování zákonů v Downing Street.

 

1
Vytisknout
5724

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022