Ruská agrese na Ukrajině: Rusko stále útočí raketami na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

31. 10. 2022

čas čtení 8 minut
- Vlna ruských raket zasáhla kritickou infrastrukturu v Kyjevě a dalších ukrajinských městech

Rusko v pondělí ráno odpálilo vlnu řízených střel na vodní přehrady a další kritickou infrastrukturu na Ukrajině, přičemž výbuchy byly hlášeny v blízkosti hlavního města Kyjeva a v nejméně 10 dalších městech a regionech.

Ukrajinské velení letectva uvedlo, že sestřelilo 44 z 50 nepřátelských raket. Videozáznamy naznačují, že několik raket bylo zlikvidováno  na obloze v okolí Kyjeva krátce po osmé hodině ráno místního času. V celé zemi se rozezněly sirény a občané byli vyzváni, aby vyhledali úkryt.

Další rakety však pronikly přes ukrajinskou obranu. Kyjevský gubernátor Oleksiy Kuleba uvedl, že "masivní ostřelování v regionu" poškodilo elektrickou a energetickou infrastrukturu. Obyvatelé by podle něj měli počítat s mimořádnými výpadky elektřiny. Dodal: "V současné době máme jednu oběť. Informace upřesňujeme."

Střely s plochou dráhou letu byly vypáleny z ruských letounů Tu-90 a T-60 letících severně od Kaspického moře a Rostovské oblasti. Zasáhly cíle v Kyjevské, Záporožské a Charkovské oblasti a také v oblastech Mikolajova, Lvova, Žytomyru, Kirovohradu a Černivců.

Podle ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka byly v pondělí ráno mezi cíli, které Rusko zasáhlo, i hydrelektrárny. V prohlášení na Facebooku to Halušenko označil za "další barbarský útok" a dodal, že "raketami byly zasaženy elektrické rozvodny, vodní elektrárny a zařízení na výrobu tepla".

V důsledku toho byly podle něj zavedeny plánované částečné výpadky elektřiny a nouzové výpadky v Kyjevské, Čerkaské, Záporožské, Čerkaské, Kyjevské, Kirovohradské, Charkovské, Záporožské a Poltavské oblasti.
 

 
- Kyjev byl v pondělí ráno zasažen sérií raket

V Kyjevě jsou slyšet výbuchy

Podle ukrajinských představitelů a zpráv místních médií bylo v pondělí  ráno v Kyjevě slyšet několik výbuchů.

Prezidentský poradce Anton Geraščenko uvedl, že nejméně tři výbuchy zazněly po celém městě, na Ukrajinu bylo vypáleno 40 ruských řízených střel.

Na Twitteru napsal deník Kyiv Independent: "V Kyjevě a Kyjevské oblasti bylo v pondělí brzy ráno slyšet asi 7-8 výbuchů. Příčina výbuchů je v současné době neznámá."

- Kyjevský gubernátor: zatím je známa jedna oběť útoku na Kyjev

Oleksiy Kuleba, gubernátor Kyjeva, vydal krátce po 10. hodině dopoledne v Kyjevě  tuto aktualizaci: :

    Obyvatelé Kyjevské oblasti! V důsledku masivního ostřelování v oblasti došlo k poškození energetické infrastruktury. Část Kyjevské oblasti zůstává bez elektřiny. Energetici již pracují na odstranění následků. V regionu jsou také zavedeny mimořádné odstávky elektřiny. Připravte se na dlouhodobé výpadky elektřiny. V současné době je jedna oběť, informace upřesňujeme. Dochází také k ničení soukromých budov. Vyzývám všechny, kterých se výpadky netýkají, aby elektřinu používali šetrně.


- Podle ukrajinského ministra infrastruktury v pondělí  z Ukrajiny odjelo dvanáct lodí vyvážejících obilí, přestože Rusko odstoupilo od dohody o vývozu obilí, kterou zprostředkovalo Turecko a OSN.

Oleksandr Kubrakov to uvedl na Twitteru:

    Dnes opustilo ukrajinské přístavy 12 lodí. Delegace OSN a Turecka poskytují deset inspekčních týmů, které kontrolují 40 lodí, jejichž cílem je naplnit černomořskou obilnou iniciativu. Tento plán inspekcí byl ukrajinskou delegací přijat. Ruská delegace byla informována.


- Maksym Kozytskyi, gubernátor Lvova, uvedl podrobnosti o programu průběžného snižování spotřeby elektřiny, který je ve městě zaváděn. Sdělil  na Telegramu:

    Počínaje dneškem bude ve Lvovské oblasti a na celé Ukrajině zaveden hodinový harmonogram výpadků elektřiny. Specialisté společnosti Lvivoblenergo rozdělili odběratele v oblasti do 3 skupin. Veškeré podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách společnosti Lvivoblenergo. Také kvůli útokům na objekty kritické infrastruktury, ke kterým se dnes uchýlil teroristický stát, se na Ukrajině zavádí mimořádné výpadky elektřiny. O situaci ve Lvovské oblasti budu informovat později.

- Francie usiluje o to, aby Ukrajina mohla vyvážet dodávky potravin pozemní cestou i přes Polsko nebo Rumunsko, uvedl v pondělí francouzský ministr zemědělství poté, co Rusko uprostřed války s Ukrajinou odstoupilo od klíčové dohody o vývozu.

"Zkoumáme, zda, pokud to nepůjde přes Černé moře, zda to místo toho nepůjde přes pozemní cesty, zejména se podíváme na pozemní cesty přes Rumunsko a Polsko," řekl podle agentury Reuters ministr zemědělství Marc Fesneau rozhlasové stanici RMC.

"Budeme i nadále pracovat na systému, který nás nevydá do rukou Vladimira Putina," řekl Fesneau.

- Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, poskytl aktuální informace o energetické situaci v hlavním městě země po sérii ranních útoků z Ruska. 

    Energetici pracují na obnovení dodávek elektřiny po poškození energetického zařízení, které napájí asi 350 000 bytů v Kyjevě. Specialisté spolu s dalšími záchrannými službami a úřady dělají vše pro to, aby se situace co nejdříve stabilizovala.

- Americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget A. Brinková na Twitteru potvrdila, že ona i její zaměstnanci jsou v úkrytu:

    Stejně jako miliony Ukrajinců se i náš tým opět ukrývá, protože Rusko pokračuje v bezcitných a barbarských raketových úderech na obyvatele Ukrajiny.

- Některé ukrajinské úřady si během války zachovávají pochmurný smysl pro humor a dnes ráno Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivu, zveřejnil malý neověřený videoklip, který zřejmě ukazuje ruskou raketu provádějící ve vzduchu obrat, se vzkazem: "Jedna (jediná) z raket Ruské federace má kritické a logické myšlení. Po zvážení všech argumentů a rozhodnutí nespáchat válečný zločin se raketa rozhodla vrátit do svého 'domovského přístavu'."

- Andrij Sadovyj, starosta Lvova, dnes ráno pochválil ukrajinskou protivzdušnou obranu a řekl: "Síly protivzdušné obrany, které sestřelují rakety v takovém mlhavém počasí, jsou bez nadsázky Titáni".

Oleksiy Kuleba, gubernátor Kyjevské oblasti, mezitím na Telegramu uvedl, že letecká pohotovost trvá, a vyzval lidi, aby zůstali v krytech. Napsal: "Existuje možnost opakovaného ostřelování. Nefotografujte místo příletů ani práci protivzdušné obrany. Pamatujte na svou vlastní bezpečnost."


- Zákonodárci a úředníci na Ukrajině dnes ráno potvrzovali údery na Kyjev. Ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenko napsala:


    Pondělí začíná raketovými útoky Ruska po celé zemi. Kyjev je pod palbou už hodinu. Opět výpadky proudu. A v některých částech města neteče voda. Putinovy zločiny proti civilistům pokračují.

Mluvčí ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko napsal na Twitteru:

    Ráno začíná sirénami protivzdušné obrany po celé Ukrajině. Ruské rakety zasáhly energetickou infrastrukturu v Kyjevě a dalších městech, což způsobilo výpadky elektřiny a vody. Rusko nemá zájem na mírových jednáních ani na celosvětové potravinové bezpečnosti. Putinovým jediným cílem je smrt a destrukce.



Isobel Koshiw, která pro deník Guardian přináší reportáže z Ukrajiny, píše na Twitteru z Kyjeva:

    Zdá se, že výbuchy zatím byly mimo centrum Kyjeva. V některých částech Kyjeva nejde elektřina a voda. Zasaženy jsou také Záporoží, Charkov a Čerkasy. Ukrajinské záchranné služby vydaly varování, v němž vyzývají lidi, aby poslouchali sirény a hledali úkryt, protože dnes očekávají další útoky.

Již dříve ohlásila, že v Kyjevě slyšela čtyři výbuchy v rychlém sledu.


Výbuchy byly dnes ráno hlášeny také v Charkově.

Starosta města Igor Těrechov uvedl, že Rusko "zasáhlo objekt kritické infrastruktury ve městě".

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4412

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022