Lula je zpět

31. 10. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
 
Rozdíl pouhého jednoho procenta, což je v Brazílii více než 2 miliony hlasů, ale Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, porazil populistického krajně pravicového křesťansky fundamentalistického kapitána Jaira Messiase Bolsonara. Polovina země a většina světa si oddechla.

Symbolické bylo, že ačkoli v Evropě bylo už po druhé hodině ranní, vypadá to, že Emmanuel Macron čekal na výsledky, protože s americkým prezidentem Joem Bidenem pár minut po oznámení vítězství zavolal Lulu.

 


Až do okamžiku, kdy píšu tento článek, se Bolsonaro a jeho čtyři synové zavřeli v prezidentském paláci s veliteli ozbrojených sil a hrstkou blízkých spojenců a zatím se nevyjádřili. Zákulisní zprávy hovoří o tom, že ozbrojené síly jsou rozděleny, a proto nepodpoří žádný typ pokusu o převrat, a Bolsonarovi političtí spojenci v Kongresu mu dali jasně najevo, že nepodpoří žádné narativy proti legalitě a legitimitě výsledků těchto voleb.

Lula, téměř bez hlasu, dva dny po dovršení 77 let, řekl davu, který zaplnil hlavní ulici São Paula, že zruší všechny Bolsonarovy protievropské politiky a opět skoncuje s hladem v Brazílii. 

Když Lula v roce 2003 pronesl svůj inaugurační projev, jeho jediným slibem bylo ukončit v Brazílii hlad. A to se mu podařilo. Lula vyrůstal ve velmi chudé domácnosti, kde jeho negramotná matka živila sama 8 dětí. Řekl, že nejhorším ponížením a největším lamačem duše je, když jde dítě spát hladové, což se mu mnohokrát stalo. Takže by naplnil svůj osud, kdyby skoncoval s hladem. Bolsonarova vláda nevytvořila žádný plán, jak vyřešit současný problém 33 milionů Brazilců, kteří nemohou mít všechna tři denní jídla. 

Je čas odložit zbraně, řekl Lula ve svém prvním projevu jako zvolený prezident. Doslova je odložit, protože liberalizace jejich používání a nákupu vedla k tomu, že si miliony Brazilců za poslední čtyři roky koupily více než 60 milionů zbraní. Mezi nimi i Bolsonarova nejznámější spojenkyně, federální poslankyně Carla Zambelliová, která se s pistolí v ruce vydala do ulic São Paula pronásledovat černocha, který ji urazil. Když ho dostihla, přinutila ho s revolverem u hlavy pokleknout a omluvit se. Když byla informována, že je to v rozporu se zákonem, uvedla, že jako zákonodárkyně a členka Bolsonarovy vlády nepřijímá a neuznává rozhodnutí Nejvyššího soudu (který rozhodl o zákazu používání zbraní během 24 hodin před volbami a po nich). 

Bolsonaro a jeho přívrženci neodejdou. Stali se nejsilnější politickou silou v Brazílii. I když vyhrál Lula, ne všichni, kdo ho volili, tak učinili kvůli němu, ale proto, že chtěli kohokoliv jiného než Bolsonara. Což znamená, že Lulova osobní podpora je mnohem menší než počet jeho hlasů. Jako každý populista stráví Bolsonaro a jeho fanoušci příští čtyři roky šířením falešných zpráv a nenávisti.

Lula říká, že během několika příštích týdnů bude cestovat po světě, aby dal planetě najevo, že Brazílie se vrátila na globální scénu a už není s Viktorem Orbánem a Donaldem Trumpem, ale s civilizovanými a demokratickými národy. A aby všichni věděli, že chápe, že Amazonie je v Brazílii, ale patří celé Zemi. Proto nastavil novou politiku nulové tolerance vůči zlatokopům, těžařům nerostných surovin, nelegálním dřevorubcům a farmářům vetřelcům. Že bude usilovat o nejnovější technologie dohledu a mezinárodní odborné znalosti v boji proti lesním požárům a otevře Brazílii zahraniční spolupráci na ochraně nejdůležitějšího deštného pralesa světa. 

Zatímco Bolsonarova sobecká ideologie bude i nadále rozněcovat srdce poloviny Brazilců, ti už nebudou mít prezidentskou moc, která jim umožňovala omezovat všechny druhy policejních opatření a trestání ekologických zločinů a také vnucovat celému obyvatelstvu křesťanskou fundamentalistickou víru některých z nich. Lula bude vládnout s širokou koalicí, jejíž součástí je i jeho viceprezident Geraldo Alckmin, který byl ve volbách v roce 2006 jeho protikandidátem z pravicového spektra. 

Lula má před sebou náročnou situaci. Nemůže jen efektivně vládnout, musí to dělat tak, aby bylo zcela zřejmé, že je lepší než Bolsonaro. Pokud nedosáhne podobného úspěchu jako během svých prvních dvou funkčních období (2003-2010, kdy odcházel s 83% souhlasem lidu), kdy vyvedl 32 milionů lidí z chudoby do střední třídy a udělal z Brazílie šestou největší ekonomiku na světě, nebude schopen utlumit oheň krajní pravice.

1
Vytisknout
8350

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022