Elon Musk na Twitteru zveřejnil nepodloženou konspirační teorii o útoku na Paula Pelosiho

31. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
 

Komentář byl zveřejněn několik dní poté, co Musk převzal Twitter a vyvolal obavy, že pod jeho vedením se budou šířit nenávistné projevy

 

Elon Musk byl v neděli kritizován poté, co na Twitter - gigant sociálních médií, který před několika dny převzal se slibem, že bude na jeho obsah uvalovat méně omezení - umístil nepodloženou konspirační teorii o napadení Paula Pelosiho.

Paul Pelosi, manžel předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, byl v pátek napaden kladivem v jejich kalifornském domě. Útočník, kterého úřady identifikovaly jako Davida DePapeho, údajně během útoku řekl "Kde je Nancy?"; prezident Joe Biden uvedl, že zamýšleným cílem byla zřejmě ona.

 

Muskovo sdílení konspirační teorie vyplynulo ze sobotního tweetu Hillary Clintonové. Bývalá demokratická senátorka sdílela článek listu Los Angeles Times o DePapeových zjevných krajně pravicových sklonech.

"Republikánská strana a její mluvčí nyní pravidelně šíří nenávist a pomatené konspirační teorie," uvedla Clintonová podle Los Angeles Times. "Je šokující, ale nikoli překvapivé, že výsledkem je násilí. Jako občané je musíme hnát k odpovědnosti za jejich slova a následné činy."

Musk reagoval tweetem, že "existuje nepatrná možnost, že na tomto tvrzení může být víc, než se zdá," a sdílel odkaz na příspěvek, nepodloženou konspirační teorii o útoku kladivem, uvedl deník New York  Times. Tento konspirační příspěvek vyšel v časopise Santa Monica Observer, který Timesy charakterizovaly jako "notoricky známý zveřejňováním falešných zpráv".

Dan Moynihan, profesor veřejné politiky na Georgetownské univerzitě, v návaznosti na Muskův tweet prohlásil: "Velkým problémem současné americké politiky je, že jedna strana je posedlá konspiračními teoriemi, což podporuje radikální reakce včetně protidemokratických akcí a násilí. Musk tento problém jen zhorší."

Podle NBC News Musk svou reakci smazal v neděli brzy odpoledne. Před jejím smazáním však získala přes 24 000 retweetů a 86 000 lajků.

"Nejnovější konspirační teorie o útoku na Paula Pelosiho je upřímně řečeno příliš nechutná na to, abychom ji zveřejnili," uvedl v reakci na Muskův retweet reportér NBC News Ben Collins.

Zjevné sdílení tohoto příspěvku nejbohatším mužem světa přichází uprostřed obav, že pod jeho vedením budou bujet nenávistné projevy a obtěžování. Musk se snažil zmírnit obavy z nárůstu škodlivých příspěvků pod jeho vlastnictvím, například oznámením, že bude zřízena nová rada pro moderování obsahu.

Musk navrhl, že lepším přístupem by bylo rozdělit Twitter do různých větví. V rámci tohoto přístupu by uživatelé uplatňovali hodnocení obsahu svých příspěvků a zapojovali se do online sporů v rámci zvláštního prostoru na platformě.

Zdroj v angličtině ZDE

USA
-1
Vytisknout
5585

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2022