USA rozbily síť poskytující technologie ruské armádě

26. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
Bidenova administrativa oznámila řadu obvinění a sankcí souvisejících s komplikovaným schématem nákupu vojenských technologií od amerických výrobců a jejich nelegální dodávky Rusku pro jeho válku na Ukrajině, upozorňují Eric Tucker a Fatima Husseinová.

Bidenova administrativa oznámila řadu obvinění a sankcí souvisejících s komplikovaným plánem na nákup vojenských technologií od amerických výrobců a jejich nelegální dodávky Rusku pro jeho válku na Ukrajině.

Některá zařízení byla objevena na bojištích na Ukrajině, uvedlo ministerstvo spravedlnosti. Další technologie pro šíření jaderných zbraní byla zachycena v Lotyšsku, než mohla být odeslána do Ruska.

Ministerstvo spravedlnosti obvinilo téměř tucet lidí v samostatných případech v New Yorku a Connecticutu, včetně ruských státních příslušníků obviněných z nákupu citlivých vojenských technologií od amerických společností a praní desítek milionů dolarů pro ruské oligarchy. Lotyši byli obviněni ze spiknutí za účelem pašování vybavení pro Rusy a ropní makléři z práce na nezákonných obchodech pro venezuelskou státní ropnou společnost.

"Jak jsem řekl, naši vyšetřovatelé a žalobci budou neúnavní ve svém úsilí identifikovat, lokalizovat a postavit před soud ty, jejichž nezákonné činy podkopávají právní stát a umožňují ruskému režimu pokračovat v nevyprovokované invazi na Ukrajinu," řekl generální prokurátor Merrick Garland.

Pět z obžalovaných v New Yorku jsou ruští státní příslušníci a dva byli zatčeni. Dva další jsou ropnými makléři pro Venezuelu.

Všichni čtyři obžalovaní v kauze Connecticut – tři Lotyši a jeden Ukrajinec – byli na žádost amerických úřadů vzati do vazby už před několika měsíci.

Jsou obviněni ze spiknutí za účelem propašování souřadnicové brusky, vysoce přesného obráběcího stroje, který byl vyroben v Connecticutu, do Ruska. Zařízení vyžaduje licenci pro export nebo reexport do Ruska.

Obvinění doplňují poslední kolo sankcí Bidenovy administrativy zaměřené na Rusko.

Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí oznámil sankce proti jednomu z mužů obviněných ministerstvem spravedlnosti, přičemž označil Jurije Orechova a dvě z jeho firem, Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH a Opus Energy Trading LLC, kvůli nákupu pokročilých polovodičů a mikroprocesorů používaných ve stíhacích letounech a balistických a hypersonických raketových systémech, mimo jiné vojenské použití.

Orechov a firmy nakonec poslaly materiály ruským koncovým uživatelům, včetně společností označených různými federálními agenturami, v rozporu s americkými vývozními kontrolami. Prokuratura tvrdí, že Orechov byl zatčen v Německu. Bezprostředně nebylo jasné, zda má právníka, který by mohl mluvit jeho jménem.

Ministerstvo spravedlnosti, Federální úřad pro vyšetřování a Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv ministerstva financí spolupracovaly na identifikaci ruské sítě.

Spolu se sankcemi vůči členům vnitřního kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina USA zmrazily finanční prostředky ruské centrální banky a zavedly agresivní vývozní kontroly.

Nejnovější úsilí je věnováno tomu, aby Rusko nemohlo získávat vojenské technologie.

Náměstek ministra financí Wally Adeyemo uvedl, že Rusko se stále více snaží získat technologie, které potřebuje k udržení války "díky bezprecedentním sankcím a vývozním kontrolám uvaleným naší širokou koalicí partnerů a spojenců".

"Víme, že toto úsilí má přímý dopad na bojiště," řekl, "protože zoufalství Ruska je vedlo k tomu, že se obrátilo na podřadné dodavatele a zastaralé vybavení."

Podle informací úřadu ředitele národní rozvědky (ODNI), které v pátek předložilo ministerstvo financí, Rusko od začátku války koncem února ztratilo více než 6 000 kusů vybavení a obrací se kvůli zásobování na Írán a Severní Koreu.

Rusko je závislé na zahraničních výrobních strojích a pokračující bankovní sankce podkopávají schopnost Kremlu získat finance na dovoz vojenského materiálu, uvedla ODNI.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4471

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2022